Etter å ha holdt stengt på torsdag er Tokyo-børsen åpen for handel. I løpet av formiddagen falt Nikkei 225-indeksen, som består av de 225 største selskapene i Japan, med 5,35 prosent. Investorer har dumpet aksjer.
Ulmer før brann
Fellesindeksen MSCI All-Country World Index, hvor verdens største aksjemarkeder inngår, falt med 1,3 prosent på torsdag. Siden mai ifjor har indeksen falt med over 20 prosent – definisjonen som benyttes for et børskrakk (bear market).
Det skal kun en dårlig dag til før de amerikanske nøkkelindeksene slår følge med de største nøkkelindeksene i Asia og Europa og får en nedgang med over 20 prosent fra fjorårets toppnoteringer.
- Dette er veldig bekymringsfullt. Dette startet i industrilandene og det ble trodd et resultatene skulle ta seg opp i 2016. Når vi går inn i resultatsesongene for 2016 og ser det stilles spørsmål rundt resultatene har vi ikke den samme tilliten, sier investeringsdirektør Paul Karos hos Whitebox Advisors til Bloomberg News. (Saken fortsetter under)
Historiske statistikker som går tilbake til 1929 viser at børskrakk vanligvis setter inn ni måneder før et land havner i en resesjon, ifølge Bloomberg. UBSs strateger David Cassidy og Dean Dusanic skriver at en resesjon har etterfulgt et børskrakk i kun 7 av 13 tilfeller.
- Aksjemarkedet er ikke som en værmelding, slik mange tror. Det er mer som å kaste fra seg en sigarettsneip i skogen, sier professor Roger Farmer ved University of California Los Angeles til Bloomberg.
Skadelig økonomisk utfall
Nordea utelukker ikke at verden er på vei inn i en resesjon.
«Globale markeder oppfører seg på en måte som på en måte er i tråd med en økende sannsynlighet for en resesjon i USA – om ikke en global resesjon», skriver analytiker Martin Enlund hos Nordea.
Han tar alle mulige forbehold i rapporten.
«Advarsel: Dette er en uortodoks rapport som er ment å være en tankevekker og ikke nødvendigvis i tråd med Nordeas prognoser», skriver han.
Han viser til at nøkkeltall virker i samsvar med «et skadelig økonomisk utfall».
Den japanske sentralbanken (Bank of Japan – BOJ) innførte negativ rente for to uker siden. Dette kom overraskende på markedet. Til tros for dette har yenkursen styrket seg kraftig og er på det høyeste mot amerikanske dollar siden sommeren 2014.
«Den japanske yenen, som er en tilfluktsvaluta, har prestert svært godt i år – til tross for at sentralbanken forsøker å undergrave denne utviklingen med en negativ rente. Denne markedsutviklingen er bekymringsfull. Det utløser spørsmålet: hva kan stoppe blødningene i de globale markedene», spør Enlund.
Mistet tillit til sentralbanker
Før årsskiftet la internasjonale finansinstitusjoner og banker frem prognosene for 2016. Mange mente at oljeprisen ville ta seg opp og at uroen på aksjemarkedene ville avta. Det motsatte har skjedd.
Denne uken har Nikkei-indeksen i Japan falt med nesten 13 prosent. De kinesiske børsene, som de siste 18 månedene har hatt den høyeste volatiliteten i Asia, har holdt stengt i forbindelse med kinesisk nyttår. De åpner igjen på mandag.
Det er frykt for at det blir et blodbad når kinesiske småinvestorer ser hva som har skjedd i resten av verden mens de har feiret apens år. Shanghai-indeksen har falt med 22 prosent i år – og 46 prosent siden på forsommeren i fjor.
Det har vært kapitalflukt fra Kina de siste månedene. Bankene har tidoblet utlånene det siste tiåret og mange investorer tror det er et tidsspørsmål før sentralbanken vil velge å devaluere valutaen og samtidig rydde opp i balansen til de statskontrollerte bankene.
- Investorer har mistet tilliten til sentralbankenes politikk. Sentralbankene har gjort alt de kan gjøre. Den nye politikken de har valgt kan ikke forbedre den økonomiske veksten og kan heller ikke støtte finansmarkedene, sier investeringsstrateg Anthony Valeri hos LPL Financial til New York Times.
Usikker fremtid
Den australske sentralbanksjefen var ikke i stand til å berolige politikerne under en parlamentshøring på fredag.
- Jeg er usikker hvordan markedsuroen vil spre seg. Ingen vet hva fremtiden vil bringe sa Glenn Stevens i, ifølge Sydney Morning Herald.
Ikke noe industriland er så avhengig av Kina som Australia.
- Den kinesiske økonomien er blitt mer av en bekymring for observatører, sa Stevens.
Credit Suisse påpeker at børskrakk vanligvis ikke varer lenge og viser til Australia-børsen. Under de åtte av de 12 siste børskrakkene falt markedene med under 30 prosent. To tredjedel av tapene ble tatt igjen innen 12 måneder.
Markedene
Det ligger an til å bli en urolig dag på verdens aksjemarkeder etter at Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 5,3 prosent på fredag formiddag. Handelen er i gang etter lunsj og den har tatt seg noe inn.
Det er finanssektoren som leder nedgangen i Australia og Asia.
Følg markedet på DN Investor HER
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.