Sentralmyndighetene i Beijing ønsker ikke å igangsette kostbare tiltakspakker for å skape en høyere vekst. Lokalmyndigheter kjører sitt eget løp for å skape ny aktivitet med store investeringsprosjekter.

De økonomiske vekststatistikkene for Kina fremlegges i morgen tidlig lokal tid. Det forventes at verdens nest største økonomi fikk en økonomisk vekst i andre kvartal på rundt 7,5 prosent. Dette er i tråd med myndighetenes prognoser.

Kinesiske finansinstitusjoner økte utlånene med 1080 milliarder kroner i juni, ifølge nye offisielle statistikker fra sentralbanken i dag. Dette var høyere enn forventet. Pengemengden i omløp (M2) økte med 14,7 prosent i juni, 1,3 prosentpoeng mer enn i mai.

Industribeltet sliter

Delstatistikker fra de kinesiske provinsene ved inngangen til året viser en betydelig svakere økonomisk aktivitet enn ifjor mange steder – spesielt i det tradisjonelle industribeltet i nordøst-Kina.

I Heilongjiang-provinsen endte den økonomiske veksten på kun 2,9 prosent i første kvartal. Hebei kom noe bedre ut med 4,2 prosent vekst.

Hebei, som står for nesten en tredjedel av Kinas totale stålproduksjon, har sett den økonomiske veksten bli halvert det siste året. Kinesiske investeringer i infrastruktur, samferdsel og eiendom er svakere enn tidligere.

Dette har rammet Hebei hardt.

Provinsen har svart med å igangsette egne tiltakspakker for å tilrettelegge for en høyere økonomisk aktivitet. Det dreier seg ikke om småpenger. Provinsen har igangsatt nye offentlige investeringer på 1200 milliarder kroner i jernbane, energiprosjekter og eiendom.

Disse investeringene tilsvarer nesten 45 prosent av størrelsen på provinsens økonomi i 2013.

- Den eneste nøkkelindikatoren lokale tjenestemenn måles etter er økonomisk vekst. Derfor er de motiverte til å tilrettelegge for dette. Utfordringen for lokale myndigheter er å finne finansiering da tilgangen til banklån og skyggelån er begrenset, sier sjeføkonom Shen Jianguang hos Mizuho Securities Asia til Bloomberg.

De fleste provinsene har igangsatt egne store investeringsprosjekter eller tiltak. Flere titalls millioner leiligheter står tomme. Byer og provinser har lettet på egenkapitalkravet for førstegangskjøpere av bolig.

Kritiserer lokalmyndigheter

Sentralmyndighetene er bekymret. De har sendt inspektører fra Beijing for å overvåke hva som skjer på lokalt nivå til 16 byer.

Hebeis vekstmål for 2014 er på åtte prosent.

- Hvis tiltakene de har igangsatt ikke gir umiddelbare resultater vil det bli svært vanskelig for dem å innfri vekstmålet. Lokale myndigheter må tilrettelegge for en pro-vekst strategi, strebe for å oppnå årets vekstmål og legge et solid fundament for årene som kommer, sa Yang Chuantang, som leder inspeksjonene av provinsene, denne uken.

Åtte provinsguvernører ble nylig innkalt på teppet til statsminister Li Keqiang for å diskutere den kinesiske økonomien og utfordringene den for tiden opplever.

- Det er fortsatt et betydelig nedadgående press i økonomien. Vi skal ikke se bort fra de utfordringene og risikoen dette representerer, sa Li under møtet.

Guvernørene ble bedt om å forklare hvordan de har finansiert store prosjekter uten at sentralmyndighetene har gitt godkjennelse. Regjeringen har bedt om at det gjennomføres reformer som kan skape vekst og ikke kostbare tiltakspakker.

- Jeg opplevde hva han sa som kritikk, sa Heilongjiangs guvernør Lu Hao etter møtet.

Svake utenlandsinvesteringer

Utenlandske investeringer til Kina endte på 14,42 milliarder dollar i juni – kun 0,2 prosent høyere enn samme måned i fjor. Også for første halvår ble det kun en svak vekst på 2,2 prosent i investeringene – til sammen 63,3 milliarder dollar.

- Gitt den nåværende situasjonen i Kina vil utenlandsinvesteringene forbli lave. Hvis du ser på den kinesiske økonomien er den ikke i like god forfatning som tidligere år. Dette er ikke den beste tiden å satse i Kina, sier Kina-økonom Fan Zhang hos CIMB til Wall Street Journal.

I tillegg til en svakere enn tidligere økonomisk vekst fortsetter lønningene å øke. Den gjennomsnittlige fabrikkarbeiderlønningen har økt med 13,9 prosent det siste året. Dette kommer etter lønnsøkninger på 21,2 og 11,8 prosent de to foregående årene.

Japan nedjusterer veksten

Den japanske sentralbanken nedjusterte i dag vekstprognosene for inneværende år. Den økonomiske veksten forventes å havne på kun en prosent for inneværende budsjettår.

«Abenomics»-strategien til regjeringen fortsetter på samme spor og er ifølge sentralbanken i ferd med å innfri målsetningen om å skape en prisvekst på nesten to prosent i 2015 og 2,1 prosent i 2016.

Ikke alle er like optimistiske. Credit Suisse skriver i en ny rapport at de forventer en nedjustering av vekstprognosene og inflasjonsmålet i oktober. Dette vil tvinge sentralbanken til å sette i gang et ekstra skift på seddelpressene for å pumpe mer penger inn i økonomien.

Markedene

Det er oppgang ved nesten alle asiatiske aksjemarkeder i dag. Årsaken er en solid start på resultatsesongen fra amerikanske selskaper, blant annet Citibank. I Asia starter resultatsesongen først for fullt i slutten av neste uke.

«Selv om det fortsatt er tidlig i resultatsesongen har resultatene så langt vært oppmuntrende. Dette er betryggende for investorer, spesielt sett i lys av den høye verdivurderingen av aksjer og høye forventninger», skriver William Leys hos CMC Markets i en rapport, ifølge Reuters.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15386,42 (0,58%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23467,01 (0,51%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2067,27 (0,03%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2010,55 (0,83%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9550,96 (0,32%)

India, BSE Sensex: 25188,17 (0,72%)

Thailand, SET Index: 1525,95 (-0,21%)

Singapore, Straits Times Index: 3292,52 (0,05%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1884,87 (0,00%)

Indonesia, Composite Index: 5047,15 (0,52%)

Filippinene, SE Composite: 6830,75 (0,01%)

Australia, All Ordinaries: 5483,5 (-0,22%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia