En måned før andre kvartal skal avsluttes viser foreløpige økonomiske statistikker for Kina at den økonomiske situasjonen er stabil. Det kan raskt endres. Den største utfordringen er å forhindre en nedbremsing i den økonomiske veksten de neste månedene.

Frykter nedbremsing

På onsdag morgen kom viktige innkjøpssjefsindekser for mai måned for de asiatiske landene, blant annet Kina. Disse rapportene har vist seg å ta den kinesiske økonomien på pulsen – flere uker før offisielle vekststatistikker er klare. Mairapportene viser et blandet bilde.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen (Purchasing Managers' Index - pmi) viser at situasjonen er den samme for industriselskapene som den var i april. Pmi-målingen endte på 50,1; alt over 50 er en indikasjon på høyere aktivitet. Dette var tredje måned på rad at den endte høyere.

I den offisielle indeksen inngår i hovedsak kinesiske storselskaper – ofte med staten inne på eiersiden. Disse selskapene har tilgang til kapital og finansiering fra statseide storbanker. Til tross for overkapasitet og lave marginer klarer disse å holde det gående.

Hos små- og mellomstore selskaper er situasjonen mer utfordrende. Det er disse selskapene som inngår i innkjøpssjefsindeksen fra Caixin Markit. Denne falt med 0,2 poeng til 49,2. Dette er 15. måned på rad at pmi-indeksen ligger under det viktige 50-nivået.

«Den kinesiske økonomien har ikke klart å opprettholde oppgangen fra første kvartal og er i ferd med å nå bunnen. Myndighetene trenger å ta i bruk alle finanspolitiske tiltak – ledsaget av en forsvarlig pengepolitikk for å hindre økonomien fra å bremse ytterligere», sier direktør for makroøkonomiske analyser hos Caixin Insight Group, Zhengsheng Zhong, i en kommentar.

Kortvarig bedring

Etter årsskiftet, da det var uro på aksjemarkedene i Kina og svak etterspørsel fra internasjonale eksportmarkeder, kom myndighetene på banen med støttetiltak. Det har vært en kraftig gjeldsvekst de siste månedene. Mye av dette har gått til å holde liv i «zombieselskaper».

«De kinesiske innkjøpssjefsindeksene viser at industrien – og dermed økonomien – fortsetter å møte strukturelle utfordringer. En stabilisering, eller oppgang som kommer som følge av myndighetenes tiltak, vil vise seg å være kortvarige. Bortsett fra en kapasitetsreduksjon vil reformer på tilbudssiden vise seg å være beskjedne – gitt endringer i regjeringen neste år og potensielt risikofylte konsekvenser fra banksektoren», skriver senioranalytiker med ansvar for Asia hos Nordea Markets, Amy Yuan Zuuang i en Kina-rapport.

Hun konkluderer med at innkjøpssjefsindeksene «signaliserer vedvarende motvind».

Capital Economics jubler heller ikke over de kinesiske rapportene, men mener de gir inntrykk av at situasjonen er stabil.

«Politiske lettelser har bidratt til å stabilisere den økonomiske veksten i år. En betydelig bedring er vanskelig. Vi mener det er større sannsynlighet for en bedring snarere enn en forverring de neste månedene da den høye kredittveksten vil få gjennomslag. Sannsynligheten for at veksten holder seg jevn er økende», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard.

- Ingen tegn til bedring

Den japanske økonomien leverte en overraskende høy vekst i årets første kvartal. Sannsynligheten for at dette vil fortsette er lav, ifølge eksperter, noe osm understøttes av dagens innkjøpssjefsindeks som er på det laveste siden 2013.

«Den japanske industrien viste ingen tegn til bedring halvveis gjennom andre kvartal. Både produksjonen og nye ordrer falt raskere. Ifølge deltakerne i undersøkelsen vil jordskjelvet som rammet en av Japans viktigste produksjonsområder veie tungt på den vareproduserende sektoren», skriver Nikkei og Markit Economics, som står for undersøkelsen.

Det er 41 måneder siden ordreinngangen svekket seg like mye som i mai. Dette skyldes en kombinasjon av jordskjelvet i april og en svikt i den internasjonale etterspørselen.

«Det positive er at industrien fortsetter med å hyre inn flere ansatte, noe som tyder på at nedgangen kan reduseres i løpet av de neste månedene. Vareprodusentene har dratt nytte av en sterkere yenkurs mot dollar da de importerte materialkostnadene falt og dermed reduserte kostnadene», sier Japan-økonom Amy Brownbill hos Markit Economics i en kommentar.

Markedene

Det er små bevegelser ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag.  Innkjøpssjefsindeksene fra de største økonomiene kom inn svake, men som forventet uten store overraskelser.

Australia fikk en økonomisk vekst, målt i bruttonasjonalprodukt, på 3,1 prosent i første kvartal. Det var forventet en vekst på 2,8 prosent. Dette har styrket den australske dollaren da det reduserer sannsynligheten for et rentekutt.

Følg markedet på DN Investor

LES OGSÅ OM:

Mot slutten av en æra: Kapitalisme 4.0 dnPlus

Boligdom: Dom sår tvil om meglervurderinger dnPlus

Dropper eiendomsmegler: Selger millionboligen på Facebook dnPlus

 

SE OGSÅ:

Presis tysker
02:17
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.