På 1980-tallet var det den Japan som sørget for høy økonomisk vekst og overskuddskapital for å investere over hele verden. Ved inngangen til 1990-tallet kom nedturen. Den skjedde brått. Aksjekursene stupte og eiendomsprisene kollapset nesten over natten.
Fulgt japansk oppskrift
Da finanskrisen rammet i hovedsak vestlige land for seks år siden stod kinesiske myndigheter klar med store offentlige investeringsprosjekter og likviditet. Bankene fikk beskjed om å øke nye utlån kraftig for å holde aktiviteten oppe.
Resultatet er en voksende andel misligholdte lån i bankene. I tillegg kommer råtne lån som fortsatt ikke har kommet til overflaten. Ingen vet med sikkerhet hvor store beløp det dreier seg om, men storbanken Bank of America Merrill Lynch ser likhetstrekk med hva som skjedde i Japan.
«Den kinesiske utviklingsmodellen har dessverre fulgt oppskriften Japan skrev for 30 år siden», skriver strategene Naoki Kamiyama og David Cui i en ny rapport.
I grafikk og kommentarer sammenligner de utviklingstrekkene i Japan og Kina over en 50-årsperiode. Fellestrekkene er mange og krisen satte inn i begge landene etter vel 30 år. Det er i år 35 år siden Kina åpnet grensene og startet eksperimenter med private investeringer.
Råtne kinesiske lån
Den nye kapitalen myndighetene har stilt til rådighet skaper ikke den samme økonomiske veksten per enhet som for fire-fem år siden. På det meste stod japanske eksportører for nesten 10 prosent av verdens eksport før nedturen begynte. Kina er i dag oppe på 12 prosent.
Det har vært store offentlige investeringer i infrastruktur. Dette er den samme modellen Japan benyttet. Tomteprisene har fulgt samme utvikling som de gjorde i Japan før prisene stupte for 25 år siden.
«Som Japan har kinesiske myndigheter svart på utfordringene ved å fastholde på en løs pengepolitikk for å holde den økonomiske veksten oppe. Dette har ført til en utilsiktet prisvekst i eiendom. Denne er som regel gjeldsfinansiert. Sentralbanken har satt opp interbankrentene og dette kan føre til at eiendomsmarkedet velter», mener strategene fra Merrill Lynch.
Myndighetene har igangsatt en rekke målrettede tiltakspakker siden i vår for å holde aktiviteten oppe.
«Dette har skjedd samtidig som de har tillatt at råtne lån i finanssektoren har forverret seg», skriver Naoki Kamiyama og David Cui.
Deflasjonsrisiko i Kina
Inflasjonsstatistikkene i Kina viser det er en svært svak prisvekst hvis matvareprisene holdes utenfor. Prisveksten endte på to prosent i august – 0,3 prosentpoeng svakere enn i juli, ifølge offisielle statistikker.
- Statistikkene viser at deflasjonspresset øker. Den innenlandske etterspørselen er veldig svak og pengepolitikken er noe stram, sier Kina-økonom Liu Ligang hos den australske storbanken ANZ til Wall Street Journal.
Ifølge Lius beregninger er kjerneinflasjonen på rundt 1,5 prosent.
Produsentprisene fra fabrikkene falt med 1,2 prosent i august. Prisene har falt sammenhengende siden begynnelsen av 2012 og viser at det er betydelig overkapasitet ved kinesiske fabrikker.
- Inflasjonsstatistikkene er konsistente med at den kinesiske er i ferd med å miste momentum igjen. Problemene i eiendomssektoren begynner å merkes i oppstrømsbransjer som leverer til eiendomssektoren. De føler de er i en skvis nå, sier sjeføkonom Rob Subbaraman ved Nomura Capital Markets til CNBC.
Li Keqiang lover å innfri
Den kinesiske sentralbanken har i dag strammet inn – for første gang siden begynnelsen av august. Den kinesiske valutaen har styrket seg de siste ukene og dette har ført til at spekulativ kapital fra utlandet har funnet veien til landet.
Bank of China trakk ut rundt fem milliarder yuan fra markedet i dag og sannsynligvis et tilsvarende beløp førstkommende tirsdag.
Kinas statsminister Li Keqiang holdt innledningsforedraget under de årlige sommermøtene i regi av World Economic Forum igår. Li snakket varmt om Kinas muligheter i verdensøkonomien, men understreket at landet er åpent for utenlandske selskaper.
Europeiske og amerikanske selskaper mener de diskrimineres på det kinesiske markedet og at konkurransetilsynet bevisst etterforsker utenlandske selskaper og lar kinesiske gå fri.
- Vi vil innfri målene vi har satt for 2014. Kina har selvtilliten vi trenger, evnene og ressursene som er nødvendige for å realisere de store økonomiske og sosiale målene som er satt for 2014, sa Li.
Kinesiske myndigheter har satt et mål om å skape en økonomisk vekst på 7,5 prosent i år.
- Dette er ikke et absolutt mål. Vi er komfortable med en noe lavere vekst, sa Li.
Delstatistikkene fra første halvår og aktivitetsnivået gjennom sommeren viser at de er i rute til å innfri vekstmålet.
Markedene
Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene i dag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har allerede stengt for dagen og endte 0,8 prosent høyere.
Årsaken er at den amerikanske dollaren fortsetter å styrke seg og en svakere yenkurs er positivt for japanske eksportører.
Japans statsminister Shinzo Abe hadde et møte med sentralbanksjefen i dag. Haruhiko Kuroda lovet han skal gjøre alt i sin makt for å innfri løftet om at Japan skal få en prisvekst på like under to prosent innen 2015.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 15909,2 (0,76%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 24639,97 (-0,27%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2311,26 (-0,31%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2034,16 (-0,75%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9322,95 (-0,37%)
India, BSE Sensex: 26981,74 (-0,28%)
Thailand, SET Index: 1588,97 (0,43%)
Singapore, Straits Times Index: 3347,73 (0,27%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1869,91 (-0,05%)
Indonesia, Composite Index: 5162,9 (0,39%)
Filippinene, SE Composite: 7204,05 (-0,12%)
Australia, All Ordinaries: 5546,9 (-0,50%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.