Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen (pmi) fra storbanken HSBC falt fra 51,7 i juli til 50,3 i august. Dette er foreløpige målinger, men historisk sett vil det ikke bli de store justeringene når alt underlagsmateriale er ferdig analysert.
Svekkelse i Kina
Et måletall på under 50 viser at aktiviteten faller. Dette er den svakeste målingen på tre måneder.
- Dagens måling tyder på at det fortsatt pågår en økonomisk opptur i Kina, men fremdriften har avtatt igjen, sier sjeføkonom Hongbin Qu hos HSBC.
Kinesiske myndigheter satte inn målrettede tiltak i deler av økonomien i vår. Disse har gitt resultater. Blant annet ble valutaen svekket i en periode, noe som ga støtte til eksportsektoren. Siden juni har valutaen igjen styrket seg mot amerikanske dollar.
Det har vært forventninger om at sentralbanken vil komme med lettelser for å støtte opp rundt økonomien. Dette vil sannsynligvis skje i form av en reduksjon av reservekravet som bankene er pålagt å plassere hos sentralbanken.
- Vi forventer ikke en rask forverring i den økonomiske aktiviteten. Det virker som at myndighetene holder seg unna og støtten fra nye investeringer i infrastrukturprosjekter er i ferd med å avta, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.
Demper på optimismen
Det kinesiske aksjemarkedet har vist tendenser til å fortsatt være i live de siste månedene. Optimismen, som har sendt nøkkelindeksen opp med over 12 prosent siden bunnen i år, kan vise seg å være kortvarig.
- Dagens innkjøpssjefsindeks har lagt en demper på optimismen som investorer hadde opparbeidet seg. Investorer er bekymret for at dette betyr at den gradvise økonomiske gjenoppreisningen har stoppet opp, sier analytiker Zhou Lin hos Huatai Securities til Bloomberg.
De utenlandske investeringene til Kina er lavere i første halvår år enn ifjor. Julistatistikkene viser at denne trenden har fortsatt i sommer med et fall i utenlandske investeringer på 16,9 prosent sammenlignet med ifjor.
Svekket konkurranseevne
Etter årtusenskiftet ble Kina «verdens fabrikk». Lønningene var lave, det var produktivitetsvekst og det ble bygd opp et nettverk av leverandører og logistikktjenester som gjorde Kina uslåelig. Den tiden er over.
En ny rapport fra Boston Consulting Group (BCG) viser at den kinesiske konkurranseevnen er blitt kraftig svekket på få år. Lønningene er nesten femdoblet siden år 2000. Til sammenligning har meksikanske lønninger økt med kun 67 prosent - lavere hvis målt i dollar.
- Tidligere var det en enkel regel: Produksjon er villige i Asia og Sør-Amerika. Dette har endret seg fundamentalt, sier seniorpartner Hal Sirkin hos konsulentselskapet til CNBC.
Kina faller på konkurranseoversikten. Det er kun fire prosent billigere å produsere i Kina enn i USA, ifølge rapporten.
- Dette betyr at selskaper vil begynne å flytte produksjonen vekk fra dyrere land - hvis de kan - og til billigere land som USA, sier Sirkin.
Lavere energipriser i USA og Mexico sammenlignet med Kina spiller også inn. Gassprisene har falt med rundt 30 prosent i USA på 10 år. I samme periode har gassprisene økt med 138 prosent i Kina. Strømprisene er 66 prosent høyere i Kina.
Store avstander fra Kina i form av høye transportkostnader spiller også inn. Samtidig har kinesiske selskaper betydelige fordeler da det eksisterer et nettverk med underleverandører kan levere hva det er behov for på svært kort tid.
Produksjon av tekstiler og sko er for lengst blitt for dyrt i Kina hvor kun prisen er avgjørende. Bangladesh og Kambodsja har kapret dette markedet på få år med lønninger som er på under en tredjedel av hva kinesiske arbeidere forventer.
- Vi forventer at Kina vil bli langt dyrere, sier Sirkin til CNBC.
Japan står mot skatteøkning
I den japanske industrien har aktiviteten tatt seg opp de siste ukene. Innkjøpssjefsindeksen viser en måling på 52,4 - mot 50,8 i juli. Dette er den høyeste målingen siden før salgsskatten ble økt fra fem til åtte prosent den 1. april.
- Båre produksjonen og ordreinngangen har økt kraftig. Det virker som at den japanske økonomien kommer seg etter skatteøkningen. Den viser mer motstandsdyktighet enn for 17 år siden da en tilsvarende skatteøkning ble gjennomført, sier økonom Amy Brownbill hos Markit, som står bak den japanske innkjøpssjefsindeksen.
Markedene
Kinesiske bankaksjer ved børsene i Shanghai og Hong Kong faller etter den skuffende innkjøpssjefsindeksen med den laveste målingen på tre måneder kom i dag. Kina er Sør-Koreas viktigste handelspartner og aksjekursene faller kraftig ved Seoul-børsen.
Det er de mellomstore, privateide bankene som føler investorenes vrede. Det er frykt for at det ligger store, skjulte tapsbomber i bankenes balanser. De statskontrollerte storbankene er i ferd med å hente inn ny kapital for å bygge opp et buffer.
I Japan er situasjonen en annen med betydelig høyere aktivitetsnivå i industrien i august. Eksportørene får drahjelp av en svakere yenkurs i dag.
Bilprodusenten Mazda har klatret med over tre prosent i dag. Dette skyldes også at selskapet for første gang på nesten 20 år er i ferd med å bli gjeldsfri. Mazda hadde store problemer på 1990-tallet og hadde Ford inne som stor eier.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 15553,62 (0,64%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 24923,47 (-0,95%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2220,51 (-0,89%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2043,98 (-1,41%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9235,76 (-0,57%)
India, BSE Sensex: 26334,46 (0,08%)
Thailand, SET Index: 1552,35 (0,10%)
Singapore, Straits Times Index: 3326,51 (0,09%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1874,45 (-0,24%)
Indonesia, Composite Index: 5183,03 (-0,14%)
Filippinene, SE Composite: 7096,49 (0,00%)
Australia, All Ordinaries: 5650,2 (0,37%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.