Det japanske børstilsynet og regjeringen har gitt klarsignal til at Japan Post, som har nesten 200.000 ansatte, kan bli splittet i tre selskaper og bli børsnotert. Et gradvis nedsalg av aksjer skal innbringe over 250 milliarder kroner til staten.

Unik tilstedeværelse

Japan Post er mer enn et tradisjonelt postverk i Japan. Selskapet har kontrollert Japans største bank og forsikringsselskap og med 24000 avdelingskontorer over hele Japan har det statlige selskapet hatt fortrinn over private konkurrenter.

- Japan Post Bank er den eneste banken med størrelse og tilstedeværelse i lokale markeder over hele Japan, sier analytiker Ryoji Yoshizawa hos Standard & Poor's Ratings til Reuters.

Postbanken har innskudd på over 14000 milliarder kroner og har hatt begrensninger på hvordan disse kan forvaltes. Myndighetene har garantert for innskuddene.

Under turbulensen i den japanske økonomien i 25 år har innskyterne valgt å la pengene stå til tross for innskuddsrente like over null siden midten av 1990-tallet.

Japansk folkeaksje

Over 90 prosent av aksjene vil bli fordelt til småinvestorer i håp om at disse vil få sansen for å investere i aksjer. Det er spesielt unge mennesker som aldri har investert i aksjer som skal nås.

- Vi håper at dette gi en virkningsfull effekt på den økonomiske syklusen og at folk vil flytte penger fra sparekontoer til aksjemarkedet, sa kabinettsekretær Yoshihide Suga på en pressekonferanse, ifølge Nihon Keizai Shimbun.

Japan Post er et navn som alle i Japan kjenner til og har et forhold til. Myndighetene håper at privatiseringen av Japan Post vil føre til at innskyterne flytter penger vekk fra trygge innskuddskontoer og blir villige til å ta en høyere risiko med sparepengene.

- Aksjene i Japan Holdings og de to datterselskapene vil sannsynligvis bli mer populære hos ferske investorer enn mer erfarne, sier senior markedsanalytiker Tomoichiro Kubota hos Matsui Securities til Wall Street Journal.

Slått av kinesiske selskaper

Privatiseringen av postbanken vil innhente i underkant av 100 milliarder kroner under emisjonen i forkant av børsnoteringen. Dette vil finne sted i midten av oktober før til sammen tre selskaper i Japan Post Holdings blir børsnotert i månedsskiftet.

Dette er den største børsnoteringen av et statlig selskap i Japan siden Nippon Telegraph & Telehone (NTT) hentet inn 2400 milliarder yen (162 mrd. kroner med dagens valutkurs). Datterselskapet NTT DoCoMo fikk nesten 150 milliarder kroner i en børsnotering i 1998.

Det kinesiske internettselskapet Alibaba har rekorden etter fjorårets børsnotering hvor de hentet inn 25 milliarder dollar. To kinesiske banker har de neste to plassene på oversikten – foran NTT DoCoMo, som fortsatt er verdens fjerde største emisjon i forkant av børsnotering, ifølge Investopedia.

Penger til gjenoppbygging

Det har vært politisk motstand mot delprivatiseringen; allerede på 1990-tallet ble det gjort forsøk på å børsnotere selskapet. Regjeringen har lovet at pengene fra nedsalget ikke skal gå til å nedbetale gjeld, men er øremerket til gjenoppbygging etter det dødelige jordskjelvet og tsunamien i 2011.

Planen for den japanske staten er å selge seg gradvis ned for å hente inn ytterligere 150 milliarder kroner. Staten skal fortsette med å være største aksjonær i holdingselskapet, men vil selge seg nesten helt ut fra Japan Post Bank og Japan Post Insurance.

Japan Post Bank vil bli størst av de tre selskapene med en forventet børsverdi på mellom 400 og 450 milliarder kroner.

Holdingselskapet har foretatt flere internasjonale oppkjøp de siste årene for å forberede børsnoteringen og ekspandere. Tidligere i år kjøpte Japan Post Holdings Australias største logistikkselskap, Toll Holdings, for 38 milliarder kroner, ifølge Sidney Morning Herald.

Garantert gjenvalg

Rundt 2,5 millioner singaporske velgere har begynt å avlegge stemmer under valget på fredag. Det forventes at regjeringspartiet People’s Action Party (PAP) vil gå seirende ut – slik de har gjort under hvert valg siden landet ble selvstendig for 50 år siden.

Den eneste usikkerheten er om opposisjonen vil få økt tilslutning. For første gang siden 1988 har opposisjonspartiene stilt med kandidater i alle valgdistriktene.

Under det forrige valget i 2011 fikk regjeringspartiet kun 60 prosent av stemmene, men har hatt en ren majoritet i nasjonalforsamlingen.

Nesten 40 prosent av innbyggerne i Singapore er ikke stemmeberettiget da det er utlendinger som bor og jobber i miniputtstaten med vel fem millioner innbyggere. Denne innvandringen er blant hovedsakene under valget.

- Jeg vil si dette valget er et vannskille etter selvstendigheten. Vi vil se om Singapore beveger seg i retning av et to-partisystem. De siste fire årene har vi sett at regjeringspartiet har prøvd å ta tak i de problemene som ble identifisert under forrige valg, sier førsteamanuensis Eugene Tan ved Singapore Menagement University til ABC News.

Markedene

Det er små bevegelser ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag.

Investorer venter på nye industristatistikker fra Kina i helgen. Disse vil gi en bedre forståelse av aktiviteten i den kinesiske økonomien.

Om en knapp uke blir det kjent om den amerikanske sentralbanken (Fed) vil foreta en renteøkning. Dette kan føre til kapitalflukt fra fremvoksende markeder i Asia og svakere valutaer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Svak nedgang på Tokyo-børsen etter jojo-uke

 
IMF med Japan-advarsel: Statsgjelden er uholdbart høy  

Asia i dag: En tidsinnstilt økonomisk bombe  

morten.iversen@dn.no