Lei Jun er ofte blitt sammenlignet med Apple-grunnlegger Steve Jobs. Lanseringen av nye produkter i Kina skaper mye oppmerksomhet rundt selskapet og Lei er en svært populær foredragsholder på teknologikonferanser.
Tredobling i 2015
Under World Internet Conference i Kina denne uken skisserte han hvor han planlegger å ta selskapet de neste årene. Målet er for det fire år gamle kinesiske selskapet å ekspandere internasjonalt.
- I 2015 skal vi tredoble antall Xiaomi-brukere fra 70 millioner til 200 millioner, sa han.
Han har hyrt inn tidligere Google-direktør Hugo Barra til å stå bak den internasjonale lanseringen. Xiaomi-telefonene er å finne i enkelte sørøstasiatiske land, men det er i India de store volumene ligger. Det indiske markedet har fortsatt en høy vekst.
- India vil bli vårt største internasjonale marked. Innen fem eller ti år har vi mulighet til å bli verdens største smarttelefonselskap i verden, sa han under en paneldebatt på konferansen.
Xiaomi er blitt den tredje største smarttelefonprodusenten i verden – bak Samsung og Apple. De to selskapene dominerer over store deler av verden, men i Kina er Xiaomi blitt størst.
Xiaomi har bygd opp en annen forretningsmodell hvor de selger toppmodellene til en lav pris, men fastholder denne prisen i lang tid. Dette gjør at de først taper penger på nye produkter før volumet tar seg opp samtidig som at prisene på komponenter faller.
Samsungs globale markedsandel har falt det siste året fra over 33 prosent til 24 prosent i tredje kvartal. Xiaomi hadde rundt fem prosent på verdensbasis og 17 prosent i Kina.
Utsetter børsnotering
Xiaomi investerer i innholdsproduksjon- og distribusjon. Senest denne uken foretok Xiaomi en investeringer på over tre milliarder kroner i et kinesisk videoproduksjonsselskap. De har begynt å tilby tv-bokser med eget innhold.
Xiaomi er ikke børsnotert og har heller ingen planer om å følge i fotsporene til det kinesiske selskapet Alibaba med det første.
- Jeg har innflytelse i fire børsnoterte selskaper. Jeg vet fordelene og ulempene med en børsnotering. Personlig mener jeg at dette ikke er noe vi vil vurdere for Xiaomi de neste fem årene, sa han.
Xiaomi har nylig hentet inn frisk kapital fra private investorer og verdsettes til mellom 40 og 50 milliarder dollar. Det kinesiske selskapet er dermed verdens mest verdifulle privateide teknologiselskap i verden.
Spriker i alle retninger
Seks uker før 2015 ønskes velkommen har internasjonale finansinstitusjoner og asiatiske land problemer med å spå hvordan den økonomiske utviklingen vil bli for neste år.
Det forventes en svakere vekst i Kina og EU-regionen. USA forventes å styrke seg ytterligere. Japan er inne i en teknisk resesjon etter to kvartaler med negativ vekst, men det forventes at utsettelsen av en økning av salgsskatten til våren 2017 vil skape vekst i 2015.
- Den godartede inflasjonen i Asia gir politikere et pusterom. Dette skjer i en periode hvor de globale utsiktene spriker i alle retninger, sier sjeføkonom Taimur Baig hos Deutsche Bank til CNBC Asia.
Deutsche Bank forventer at sentralbankene i Kina, India og Sør-Korea vil kutte renten i 2015. I Malaysia, Indonesia og Filippinene går det mot en renteøkning.
- Renteøkningen i disse landene skyldes lokale forhold, sier Baig.
Bekymret over yensvekkelse
Den japanske yenkursen har styrket seg på fredag etter at Japans finansminister Taro Aso er bekymret da valutaen tidligere i dag var på vei ned mot 120 yen mot en dollar.
- Yenens svekkelse mot amerikanske dollar den siste uken har vært for kraftig. Store valutabevegelser, om det er styrking eller en svekkelse, er ikke ønskelig da det fører til ulike konsekvenser, sa Aso på en pressekonferanse.
Han utelukket at myndighetene vil intervenere i markedet.
- Valutaer bør fastsettes av markedet og ikke av myndigheter, sa han.
Yenkursen har svekket seg fra 78 yen mot en dollar for vel to år siden til 117,6 fredag formiddag.
Markedene
De asiatiske aksjemarkedene ligger an til å avslutte uken blandet etter turbulensen tidligere i uken. Asias to største økonomier har stått bak nervøsiteten.
Japan havnet overraskende i en resesjon i tredje kvartal og på tirsdag bekreftet statsminister Shinzo Abe han vil avholde nye valg i midten av desember. I dag ble underhuset formelt oppløst.
Kinesiske delstatistikker fra oktober og november tyder på at aktiviteten i økonomien er lavere enn forventet. Eiendomsprisene fortsetter å falle i de 70 største byene og aktiviteten i industrien har vært lav ved inngangen til november.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 17201,38 (-0,58%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23375,06 (0,11%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2466,67 (0,57%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1965,02 (0,36%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9098,2 (0,21%)
India, BSE Sensex: 28218,17 (0,53%)
Thailand, SET Index: 1572,13 (0,22%)
Singapore, Straits Times Index: 3337,57 (0,66%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1812,53 (-0,54%)
Indonesia, Composite Index: 5089,41 (-0,08%)
Filippinene, SE Composite: 7259,7 (-0,13%)
Australia, All Ordinaries: 5289,7 (-0,24%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.