Børsrallyet i Kina har tatt et hvileskjær denne uken. Aksjeeksperter venter på børskrasjet, men utelukker ikke at Shanghai-børsen kan klatre med over 20 prosent før dette skjer.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har steget med nesten 150 prosent på ett år. Ved Shenzhen-børsen er oppgangen enda høyere og enkelte selskaper har hatt en kursoppgang på flere tusen prosent. Det er en sitasjon historiebøkene er fulle av. Konklusjonen er gitt.

- En boble

Det moderne kinesiske aksjemarkedet ble etablert for 25 år siden. I mange år var det liten interesse for aksjeinvesteringer.

Dette endret seg for ti år siden. Over natten fikk småinvestorer lukten på aksjeinvesteringer og rikdom. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen ble mer enn femdoblet på kort tid.

Like raskt kom kollapsen. Nøkkelindeksen falt med over 70 prosent. Småinvestorer trakk seg ut og måtte ta store tap. I mange år holdt de seg unna aksjeinvesteringer. For ett år siden var de tilbake etter at myndighetene strammet inn i eiendomsmarkedet og prisene begynte å falle.

Den kinesiske finansinstitusjonen Bocom International Holdings, som er en del av en av Kinas største banker, har analysert bobler i den globale økonomien de siste 800 årene.

Bankens økonomer og analytikere konkluderer med at hva som skjer i Kina nå er en repetisjon av bobler verden har opplevd utallige ganger tidligere.

- Vi vil nok være i en svært volatil handelsperiode før krasjet skjer, spår sjefstrateg for Kina, Hao Hong, i et intervju med Bloomberg News.

Verdien av børsnoterte selskaper i Kina er tredoblet det siste året til nesten 10000 milliarder dollar. Kursene ligger på i gjennomsnitt på over 80 ganger forventet avkastning. Dette er nesten dobbelt så høyt som før børssmellen Kina opplevde sist i 2007.

- Det er klart og tydelig at Kina er en boble, sier Hao Hong.

Han mener at volatiliteten de siste dagene, hvor nøkkelindeksen har falt med seks prosent, er et resultat av at mer profesjonelle investorer tester temperaturen for å se om uerfarne investorer er på vei inn i aksjemarkedet med frisk kapital.

Over 90 prosent av aksjehandelen foretas av småinvestorer med minimal forståelse av aksjeinvesteringer.

Kina-strategen tør ikke å spå om når det vil smelle i det kinesiske aksjemarkedet. Hao Hong utelukker ikke at Shanghai-indeksen vil klatre opp til 6100 – over 20 prosent høyere enn dagens nivå.

Bedring i eiendomsmarkedet

Prisene på nye boliger falt med i gjennomsnitt 5,7 prosent i Kinas 70 største byer mot samme måned i fjor, ifølge offisielle statistikker. Dette er en bedring sammenlignet med de første månedene av året; eiendomsprisene falt med 6,1 prosent i april.

Frem til nyttår var det et bredt fall i alle byene som inngår i oversikten. Nå er det tegn til en bedring. Eiendomsprisene falt i 41 byer i mai og viser en svak oppgang i 20 byer.

Sammenlignet med april steg eiendomsprisene med 0,06 prosent.

«Salget av nye boliger økte med 15 prosent i mai. Dette skyldes politiske lettelser, lavere priser og et spenstig aksjemarked. Ny Nybyggingsaktiviteten er fortsatt svak», skriver Kina-økonom Wang Tao hos UBS i en rapport.

Nye statistikker viser at kinesere har gått forbi canadiere som den største gruppen av utenlandske eiendomsinvestorer på det amerikanske markedet. Kinesere stod for 16 prosent av alle internasjonale eiendomskjøp i 2014 – opp fra 12 prosent i 2013.

Indere kommer på en tredjeplass med åtte prosent – bak canadiere.

Melkesjokk

Lavere priser på melk er hovedårsaken til at New Zealands økonomi vokste med kun 0,2 prosent i siste kvartal og en årsjustert vekst på vel tre prosent. Kvartalsveksten er en tredjedel av hva som var forventet, ifølge Reuters.

Prisene på råmelk er mer enn halvert det siste året. Hovedårsaken er svakere økonomisk vekst i Kina og lavere etterspørsel av meieriproduktet enn ventet fra Asia-regionen.

Aktiviteten i landbrukssektoren falt med 2,3 prosent i forrige kvartal. Dette er det største fallet på 15 år.

Det er også lavere aktivitet i olje- og gassektoren i New Zealand. Reiselivssektoren bidro positivt – mye takket være kinesere som la turen til landet under den tradisjonelle nyttårsfeiringen i februar.

Sentralbanken kuttet overraskende renten i juni.

 

Markedene

Investorer på de asiatiske aksjemarkedene er avventende og avventer resultatet av et viktig møte i den japanske sentralbanken. Den japanske yenen har svekket seg mot amerikanske dollar på torsdag formiddag.

Amerikanske Fed signaliserte på onsdag at den amerikanske veksten kan bli lavere enn tidligere prognoser. Nå forventes det en vekst på rundt to prosent eller svakere. Dette kan føre til en utsettelse av den forventede renteøkningen i september.

 

Hollywood i Kina

Hollywood i Kina
Hollywood i Kina.
04:42
Publisert:
 

morten.iversen@dn.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.