Det var forventet et elendig kvartalsregnskap fra det sørkoreanske elektronikkselskapet og i så måte innfridde Samsung. Omsetningen i tredje kvartal falt med 20,7 prosent til 47 billioner won (285 mrd. kroner).
Driftsresultatet endte nesten 60 prosent lavere enn i samme kvartal i fjor på 4,1 billioner won (25 milliarder kroner).
Dette er foreløpige regnskapstall, men det forventes ingen større overraskelser når det endelige kvartalsregnskapet fremlegges senere i oktober. Den sørkoreanske elektronikkgiganten, som har knust Sony og andre konkurrenter siden årtusenskiftet, har store problemer.
Apple har lansert produkter i toppsegmentet og kinesiske konkurrenter gjør hva de kan for å ta markedsandeler i bunnen. I midten er det konkurranse fra et titalls selskaper. Dette er en situasjon Samsung ikke er komfortabel med.
Samsung er fortsatt verdens største mobiltelefonprodusent. I andre kvartal ble det solgt rundt 295,3 millioner smarttelefoner. Samsung stod for rundt 75 millioner og fikk en markedsandel på vel 25 prosent. Dette er syv prosentpoeng lavere enn for ett år siden.
De kinesiske smarttelefonprodusentene tar innpå. Huawei nesten fordoblet antall solgte smarttelefoner og Xiaomi solgte over 15 millioner smarttelefoner – nesten en firedobling. Xiaomi forventer en ny fordobling i 2015.
- Samsung har vært for beruset på minnene fra tidligere seirer. Dette har forhindret selskapet fra å se hvordan verden og markedene er i endring, sier analytiker Greg Roh hos HMC Investment til Reuters.
Forhandlet om råvarefusjon
To av verdens største råvareselskaper har inntil nylig vært i samtaler om en mulig fusjon. Glencore tok initiativet i sommer overfor konkurrenten Rio Tinto Group om en fusjon. Rio er blant annet verdens nest største eksportør av kull.
Styret i Rio Tinto har avvist invitten fra Glencore, men det betyr ikke at en mulig avtale er lagt død. Glencore har tatt kontakt med Rios største eier, det kinesiske selskapet Aluminum Corp. of China, for å lodde interessen og få lagt press på styre og ledelse, ifølge Bloomberg.
- Styret mener at de er i aksjonærenes beste interesse at vi fortsetter den nåværende strategien. Dette vil øke den frie kontantstrømmen og øke vesentlig avkastningen til aksjonærene, sier Rios styreformann Jan du Plessis.
Glencores toppsjef Ivan Glasenberg er beryktet for å ikke akseptere et nei som svar og beskrives av kolleger som en «enmannstorpedo», ifølge australske ABS News.
Selskapet startet opprinnelig som et tradingselskap i Sveits, men har etter en børsnotering foretatt en rekke oppkjøp og er en av verdens tre dominerende råvareselskaper.
En mulig fusjon vil skape verdens største råvareselskap med en børsverdi på over 160 milliarder dollar – større enn konkurrenten BHP Billiton. Selskapet vil ha betydelig kontroll over verdens kull-, jernmalm-, og kobberproduksjon.
Råvareprisene har falt kraftig i år på grunn av lavere etterspørsel fra Kina.
- Med fallende råvarepriser og aksjekurser er dette utspill som vil bli luftet mer og mer. En potensiell fusjon vil være regulatorisk mareritt å få godkjent, sier markedsstrateg Evan Lucas hos finansinstitusjonen IG i Australia til Bloomberg.
Utelukker ikke japansk resesjon
Det japanske sentralbankstyret vil komme med en vurdering av landets økonomi i dag. Det forventes ingen store endringer fra i september, men aktiviteten i industrien er lavere enn forventet og dette skaper bekymring både i regjeringen og i sentralbanken.
Ifølge en foreløpig uttalelse som er lekket opprettholder sentralbanken inflasjonsmålet på to prosent, den svake yenkursen hjelper eksportørene og økningen av salgsskatten fra fem til åtte prosent i juli har rammet økonomien noe hardere enn forventet.
Industriproduksjonen falt overraskende i august og september-statistikkene er fortsatt ikke klare. En fortsatt nedgang i de neste månedene kan gjøre det vanskelig for regjeringen og sentralbanken å oppnå målet om en prisvekst på to prosent i løpet av de neste 15 månedene.
Eksperter er splittet i synet om Japan allerede er i en teknisk resesjon eller ikke. De økonomiske statistikkene for andre tredje kvartal kommer senere i oktober.
Goldman Sachs tror det vil komme indikasjoner fra regjeringen allerede denne uken som vil bekrefte at Japan har hatt to kvartaler med negativ utvikling.
- Hvis regjeringens vurdering formuleres som «et signal om en endring» fra «en svekkelse» vil det indikere at økonomien har falt inn i en resesjon, spår Naohiko Baba hos Goldman Sachs.
Markedene
De asiatiske børsene åpner blandet på tirsdag. I Hong Kong har de fleste demonstrantene forlatt bykjernen og investorer håper at formelle samtaler med myndighetene skal føre til stabilitet. Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen er 0,5 prosent høyere – best i Asia.
Det australske aksjemarkedet har fortsatt fallet i dag og nøkkelindeksen ved Sydney-børsen er på det laveste nivået siden i februar. Den australske dollaren har falt med nesten syv prosent mot amerikanske dollar siden begynnelsen av mars.
Den australske sentralbanken foretok ingen renteendring etter rentemøtet i dag, men uttrykker bekymring for hva den karakteriserer som et «ubalansert eiendomsmarked». Uttalelsene etter rentemøtet tyder ikke på at det går mot umiddelbare tiltak mot eiendomssektoren.
I Thailand er det bekymring rundt helsen til den 86 år gamle kongen etter at han ble innlagt på sykehus i helgen.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 15858,95 (-0,20%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23423,47 (0,46%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2363,87 (0,00%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1973,46 (0,26%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9040,39 (-0,61%)
India, BSE Sensex: 26563,7 (-0,02%)
Thailand, SET Index: 1537,39 (-0,37%)
Singapore, Straits Times Index: 3245,07 (-0,25%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1846,69 (0,32%)
Indonesia, Composite Index: 5011,29 (0,22%)
Filippinene, SE Composite: 7229,78 (-0,24%)
Australia, All Ordinaries: 5255,3 (-0,71%)
Les også:
Apple- og Kina-sjokk for Samsung
Så mye koster det egentlig å lage en iPhone 6
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.