Som arbeidende styreformann i fondsgiganten Templeton Emerging Markets Group, overser Mark Mobius investeringer på rundt 40 milliarder dollar i fremvoksende markeder.

Allerede på 1970-tallet fikk han med seg investorer til å satse i hva som var svært eksotiske markeder - Taiwan, Hong Kong, Sør-Korea og Singapore – de opprinnelige asiatiske tigrene. Investorer som fulgte Mobius hadde en høy avkastning.

Mobius blir sett på som en legende i fremvoksende aksjemarkeder med en nese for aksjeinvesteringer.

Høy volatilitet

Nå er det Kina som gjelder.

- Vi kjøper mer aksjer i Kina. Vi tror dette er begynnelsen på en langvarig bullmarked, sier han i et intervju med Bloomberg News.

I sommer anbefalte han investorer om å komme seg inn på det kinesiske markedet. Dette skjedde samtidig som at varsellampene blinket for den kinesiske økonomien med frykt for råtne lån i bankene og en eiendomsboble som var i ferd med å sprekke.

De som fulgte rådet har tjent gode penger. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har klatret fra under 2200 til vel 2900 på torsdag – en oppgang på 40 prosent.

Volatiliteten ved Shanghai-børsen er høy og det har vært store kursbevegelser de siste ukene. Dette ser mange investorer på som positivt da flere investorer er inne i markedet.

Internasjonale storinvestorer har tatt gevinst de siste par ukene og lokale har overtatt. Statistikker viser at kinesiske småinvestorer står for over 70 prosent av handelen ved Shanghai-børsen.

Denne nervøsiteten deler ikke Mobius.

- Kinesiske aksjer vil oppleve korreksjoner, men vi vil ikke oppleve et «bear market», sier han med henvisning til en situasjon hvor aksjekursene vil falle med 20 prosent i løpet av kort tid.

Låner til aksjekjøp

Andre eksperter med lang fartstid fra Kina og fremvoksende markeder i Asia er ikke like optimistiske.

Andy Xie, som har vært sjeføkonom for internasjonale finansinstitusjoner og også jobbet for Det internasjonale pengefondet, har karakterisert børsrallyet de siste ukene som en «boble» som i hovedsak skyldes lånefinansierte aksjekjøp.

Citigroup har gitt karakteristikker som «irrasjonelt». Morgan Stanley mener det er mulighet for et «ultra-rally» hvor aksjekursene vil fordobles de neste 18 månedene.

South China Morning Post skriver i en markedsanalyse at såkalte skyggebanker, som ikke er underlagt reguleringer, har lånt ut store beløp til småinvestorer – ofte med pant i eiendom.

«Det er ikke uvanlig å høre om at det er gitt titalls milliarder yuan (titalls milliarder kroner) i finansiering i løpet av noen timer. Enten leser ingen hva som står med liten skrift i et «bull marked» eller så forventer alle at myndighetene skal redde dem når markedet går opp i røyk», skriver avisen.

Aksjekreditt gitt til småinvestorer er mer enn fordoblet siden juli til 600 milliarder yuan (650 milliarder kroner) i desember.

Rydder protestleir

Politiet i Hong Kong begynte å rydde protestleiren hvor demokratidemonstrantene har holdt til siden i september. Over 10000 mennesker samlet seg rundt Admiralty-området på onsdag kveld. Det forventes at en rekke protestledere blir arrestert senere i dag.

- Demonstrasjonene har ført til at protestkulturen har endret seg. Selv om området blir ryddet er det klinkende klart at dette ikke vil løse de samfunnsproblemene i Hong Kong, sier studentleder Alex Chow på torsdag.

Rører ikke renten

Den svake yenkursen har svekket konkurranseevnen til sørkoreanske selskaper. Sentralbanken valgte å fastholde på renten i dag. Dette vil ikke svekke den sørkoreanske wonen, slik mange eksportselskaper ønsker. Styringsrenten ligger på rekordlave to prosent.

- Sentralbanken vil vente en måned til. Det er bekymring over en svekkelse i inflasjonen og wonens relative styrke mot japanske yen. Et rentekutt kan virke positivt for økonomien, sier Korea-økonom Chang Jaechul hos Citi til Bloomberg.

Høyere ledighet i Australia

Den råvareavhengige australske økonomien klarer fortsatt å skape nye arbeidsplasser, men de aller fleste er deltidsjobber. Sysselsettingsstatistikkene for november viser det ble skapt 42700 nye arbeidsplasser – nesten tre ganger flere enn forventet.

Kun 1800 av disse var fulltidsjobber; resten var deltidsjobber. Arbeidsledigheten økte fra 6,2 til 6,3 prosent i forrige måned.

Markedene

Det er en kraftig nedgang ved de asiatiske aksjemarkedene torsdag formiddag. Dette skyldes en kombinasjon av svak aktivitet i Kina, fortsatt fall i olje- og andre råvarepriser, og usikkerhet rundt den japanske økonomien.

Investorer er skuffet over mye statistikker fra Japan som blant annet viser at maskinordrene falt med 6,4 prosent i november. Dette tyder på at industriselskaper er forsiktige med å investere i nytt produksjonsutstyr som skal settes i drift i 2015. De føler seg usikere på etterspørselen. Dette gjelder ikke bare japanske selskaper.

Les også:
Tetter «spritslusa»
- Her bodde 13 bilvaskere
Leiligheter blir inntil 400.000 kroner billigere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.