Kina hemmeligholder hvor store gullreserver landet har bygd opp siden finanskrisen. Målet kan være å innføre en gullstandard for den kinesiske valutaen og lansere den som en verdensvaluta.
Det er seks år siden Kina offentliggjorde hvor store gullreserver landet satt med overfor Det internasjonale pengefondet (IMF). Med 1054 tonn hadde Kina verdens syvende største gullreserver - like bak Russland.
De siste årene antas det at Kina har minst fordoblet gullreservene. Ingen vet med sikkerhet; Australia & New Zealand Banking tror de kan ha tredoblet beholdningene siden 2009 til over 3000 tonn. Kjøpene er foretatt ved bruk av stråselskaper i Hong Kong og Sveits.
IMF forlanger innsyn
Eksperter er enige om at Kina i det skjulte har bygd opp store gullreserver siden 2009. IMF, Italia og Frankrike er blant landene som har mellom 2000 og 3000 tonn gull.
Kina har bedt om å få økt innflytelse i internasjonale bistandsorganisasjoner, blant annet Det internasjonale pengefondet (IMF). Dette kan skje allerede i år, men IMF forlanger at Kina oppdaterer gullstatistikkene.
Ifølge MarketWatch har sentralbanker økt kjøp av gull i et tempo som verden ikke har opplevd på 50 år. I tillegg til Kina har land som Russland, Irak og Tyrkia vært svært aktive i den internasjonale gullhandelen.
Kina har valutareserver på rundt 4000 milliarder dollar. De ønsker å forvalte disse på en mer aktiv måte og ikke bare plassere de i trygge rentepapirer. De har stoppet kjøpene av amerikanske statspapirer; Japan har større beholdninger, viser en ny oversikt fra det amerikanske finansdepartementet.
Kinesisk reservevaluta
Så hva er målet med å øke gullbeholdningene? Jim Rickards, som har vært Financial Threat and Asymmetric Warfare Advisor for etterretningsorganisasjonen CIA og Pentagon, tror dette er en bevisst handling fra kinesiske myndigheter.
- Mange spekulerer i at de ønsker å lansere sin egen reservevaluta – støttet opp av gull, og la yuanen bli en global reservevaluta, sier Rickards til finansnettstedet Smarter Analyst.
Gullprisen mer enn fordoblet seg fra under 900 dollar i 2008 til over 1920 dollar tre år senere. Den har senere falt og ligger for tiden på rundt 1200 dollar.
- Gull har gjennom historien vært en måte for å vise makt på i Kina. De vurderer hvordan de kan gjøre sin egen valuta mer internasjonal og dette er muligens årsaken til at de kjøper så mye gull, sier råvareanalytiker Kenneth Hoffman til Bloomberg News.
Ønsker kontroll
Kina er verdens største produsent av gull og er også blant verdens største importører. I mars fordoblet Kina kjøpene av gull fra Sveits, ifølge offisielle statistikker.
- Den som har mest gull er i stand til å kontrollere verdien på gull. Ved å kontrollere gullverdien kan du kontrollere verdien på andre valutaer, sier Chris Powell hos Gold Anti-Trust Action Committee, en organisasjon som overvåker gullmarkedene, til Seeking Alpha.
Ved slutten av andre verdenskrig hadde USA over 20.000 tonn gull – tilsvarende 70 prosent av de frie beholdningene i verden. USA ga opp gullstandarden tidlig på 1970-tallet og har redusert gullbeholdningene til vel 8000 tonn.
Representanter for verdens sentralbanker deltok på et seminar i Washington DC nylig i regi av Official Monetary and Financial Institutions Forum, hvor temaet var «Gold, the Renminbi and the Multicurrency Reserve System».
Thailandsk handel faller
Nesten ett år etter at militærjuntaen tok makten i Thailand har landet problemer med å få høy økonomisk vekst. Eksporten og importen fortsetter å falle med henholdsvis 4,5 og 3,5 prosent i mars måned.
Den thailandske sentralbanken har redusert eksportveksten for 2015 fra fire prosent ved inngangen til året til kun en prosent vekst nå. Den thailandske eksporten har falt de siste to årene.
Press på sentralbanken
Japanske shoppere strammer inn på forbruket og dette har rammet detaljhandelen hardt. I mars falt omsetningen med 9,7 prosent sammenlignet med ifjor.
Mars i 2014 var riktignok en spesiell måned, da forbrukere strømmet til kjøpesentre før en planlagt økning i omsetningsavgiften. Trenden er urovekkende.
- Hvis du ser på andre statistikker de siste tre til seks månedene så har disse vært generelt elendige. Forbrukere står for 60 prosent av den japanske økonomien. Jeg tror dette vil gi nytt press på den japanske sentralbanken, sier porteføljestrateg Joe Zidle hos Richard Bernstein Advisors til CNBC.
Markedene
Det er nedgang ved nesten alle aksjemarkedene i Asia på tirsdag – uten at dette skyldes panikk eller enkelthendelse. De kinesiskstyrte markedene har klatret sammenhengende i flere måneder.
Investorer tar et pusterom mens de prøver å forstå hva som skjer i Kina, hvor nøkkelindeksene ved børsene er mer enn fordoblet det siste året og handelen firedoblet.
- Det er et element av teorien «hvem er den største idioten» i Kina, men det er også fundamentale endringer som pågår. Kina er i tidlige stadier på en konsolidering av økonomien, sier analysesjef for Asia hos Macquarie, Viktor Shvets, til CNBC.
Les også: Asia i dag: Smuglet 175 tonn gull
Asia i dag: «Våkne opp - dette er århundrets investering»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.