Det er nervøsitet i Asia og børsene fortsetter å falle på mandag. Eksperter er uenige om børsfallet skal fortsette eller om de er i ferd med å se bunnen. Børsene er på det laveste siden 2011.
Uroen skyldes opphevingen av de økonomiske sanksjonene mot Iran og usikkerhet rundt den økonomiske aktiviteten i Kina. De økonomiske vekststatistikkene for Kina legges frem på tirsdag. Det forventes en vekst for 2015 på rundt 6,9 prosent – den laveste økonomiske veksten på et kvart århundre.
Frykter fortsatt fall
Nøkkelindeksene ved de asiatiske børsene falt kraftig da aksjehandelen startet på mandag morgen. Dette skjedde etter et kraftig børsfall i Midtøsten på søndag – spesielt i de oljeproduserende landene. Børsverdier på over 350 milliarder kroner forsvant i løpet av få timer i Midtøsten.
Oljeprisen falt til under 28 dollar i Asia på mandag morgen, men har tatt seg svakt opp igjen og ligger like over 28 dollar like før lunsj lokal tid. En lav oljepris er positivt for de oljeimporterende asiatiske økonomiene.
Det er utviklingen på aksjemarkedene som bekymrer investorer – spesielt i Kina. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med over 20 prosent på en knapp måned og børsen er dermed inne i et «bjørnemarked» hvor pessimismen råder.
«Aksjemarkedene er på kanten av et stup. De fleste markedene vakler helt på kanten - med hjelp av teknisk støtte. Hvis de faller, vil vi kunne se en ytterligere fem til ti prosent nedgang. Kinesiske aksjer har uforholdsmessig stor innflytelse på den globale aksjehandelen for øyeblikket. Markedene venter spent på hva som vil skje», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG Markets.
Katastrofemodus
Eksperter er i tvil om hvor og når bunnen kan nås.
- Aksjemarkedet gikk inn i katastrofemodus fra begynnelsen av året. Det er det samme mønsteret som fortsetter. Markedet har absolutt ingen tillit og den grunnleggende årsaken er at aksjer er dyre, sier forvalter Wu Kan hos JK Life Insurance i Shanghai til Bloomberg News.
Det er ikke bare ved de kinesiske aksjebørsene det har vært en kraftig nedgang. Samleindeksene for Asia viser at aksjemarkedene er på det laveste siden 2011.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er i ferd med å bli overtatt av bjørnene med et indeksefall på 19,5 prosent siden den toppen ble nådd den 24. juni i fjor. Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen har falt med over 48 prosent siden toppen i april. Nøkkelindeksene i Taipei, Bangkok, Singapore og Manila har falt med over 20 prosent og er inne i bjørneterritorium.
Kinesiske myndigheter har fått kraftig kritikk for å være vinglete og ikke være i stand til å kommunisere effektivt med markedsdeltagere.
- Det kinesiske markedet vil fortsatt oppleve volatilitet. Myndighetene må lære seg hvordan de man kommuniserer og håndterer markedet. Dette er som den tidligere kinesiske lederen Deng Xiaoping sa: du krysser elven ved å gå på steinene. Når du faller, reiser du deg opp og fortsetter, sier kapitalforvalter Wayne Lin hos QS Investors til Bloomberg News.
Kapitalflukt – og muligheter
En oppdatering fra finansinstitusjonen Nomura viser at kapitalflukten fra fremvoksende markeder var den høyeste på 18 uker i forrige uke. Finansinstitusjonen skriver i en markedsoppdatering på mandag at aksjekursene har falt til nivåer hvor det er betydelige aksjerabatter.
«Aksjer i Asia og i resten av verden er fortsatt preget av frykt fra investorer over nedsiderisiko i Kina, en mulig valutakrig, global deflasjon og oljerelaterte risikoelementer etter at oljeprisen falt til under 30 dollar i forrige uke», skriver Nomura i en strategioppdatering for inneværende uke.
Nomura har nedjustert oljeprisprognosene til 40 dollar for inneværende år, men påpeker at fremvoksende økonomier i Asia er land som vil nyte godt av lavere energipriser.
Panikksalg og pessimisme
Fondsselskapet Templeton, som er blant de største institusjonelle investorene i fremvoksende markeder, mener at investorer har overreagert og har priset inn en kollaps i de fremvoksende økonomiene. Det tror investeringsdirektøren er en frykt som gir kjøpsmuligheter.
- Dette er en hendelse som skjer en gang i tiåret hvor det er panikksalg. Jeg har aldri sett folk vært mer pessimistiske enn hva de er for fremvoksende markeder nå, sier investeringsdirektør Michael Hasenstab til CNBC.
Han sammenligner situasjonen med utbruddet av den globale finanskrisen for syv-åtte år siden, Asia-krisen i 1997-98 og den såkalte tequilakrisen i Mexico på 1990-tallet.
- Ja, det stemmer at ting bremser. Den globale økonomien er på vei ned. Men det er ikke en kollaps, sier han til CNBC.
Økt drivstofforbruk
I Thailand har de fallende drivstoffprisene ført til en vekst i etterspørselen etter drivstoff på 13,2 prosent sammenlignet med for ett år siden, viser nye statistikker for desember.
- Bilistene er fornøyde med at råoljeprisen har falt til under 30 dollar fatet og redusert prisene, men det ødelegger arbeidet vårt med energisparing, sier statssekretær Areepong Bhoochaoom i det thailandske energidepartementet til Bangkok Post.
Markedene
Det er høy volatilitet ved de asiatiske aksjemarkedene på mandag. Nøkkelindeksene har tatt seg noe inn etter et kraftig fall fra morgenen av.
DN Direkte følger markedene tett – som vanlig utover dagen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.