Alibaba hentet inn over 25 milliarder dollar i forkant av børsnoteringen for knappe to år siden. 15 år etter at selskapet ble etablert i Kina og blitt en suksess trodde mange at den samme formelen skulle brukes andre deler av verden. Svært lite har skjedd.

Makt til ledelsen

Det manglet ikke på advarsler da Alibaba skulle børsnoteres i USA.

«Bekymringer rundt regnskapsførselen, eierstyring og andre problemer overskygger børsnoteringen av internettgiganten», advarte finansprofessor Anant Sundaram ved Tuck School of Business på Dartmouth College i et innlegg hos Barrons.

Det ble påpekt at selskapet var for avhengig av det kinesiske markedet og fortsatt høy økonomisk vekst. Eierstrukturen har vært uoversiktlig. Før børsnoteringen ble det utarbeidet en aksjonæravtale som gir grunnlegger Jack Ma og ledelsen mye makt – på bekostning av aksjonærer.

Nå bekrefter selskapet at det amerikanske børstilsynet SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) har igangsatt etterforskning av selskapet. Investorer svarte på nyheten med å dumpe aksjer i selskapet. Aksjekursen falt med nesten syv prosent i amerikansk handel på onsdag.

SEC ser nærmere på hvordan selskapet inkluderer deleide selskaper i konsernregnskapet, selskapsstyring fra ledelsens side og offentliggjøring av salgsstatistikker som kan ha vært villedende.

Under den årlige singeldagen den 11. november (11.11) hvert år forsøker Alibaba å sette nye rekorder. Det har lenge vært påstander om at en stor del av de innrapporterte salgene ikke finner sted og ikke dukker opp i kvartalsregnskapene. Dette er blant annet hva SEC etterforsker.

«Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som vil komme ut av etterforskningen. Men det er en ting investorer bør vite nå: Alibaba er et selskap som gjør ting på sin måte i et marked som noen ganger er beslektet med Det ville vesten. Det gjør at det er en betydelig risiko knyttet til aksjen», skriver Wall Street Journal i en kommentarartikkel.

«Kinesisk Enron»

Aksjekursen på Alibaba ligger på 75 dollar – 20 prosent lavere enn første handelsdag i september 2014. I samme periode har aksjekursen på amerikanske Amazon.com, som det kinesiske selskapet ofte sammenlignes med, mer enn fordoblet seg med en kursoppgang på 113 prosent.

Det har ikke manglet på advarsler fra hedgefond og shortselgere. Jim Chanos hos Kynikos Associates, som har spesialisert seg på å avsløre ulovlig regnskapspraksis hos kinesiske selskaper, har karakterisert logistikkselskapet som Alibaba kontrollerer som en «betydelig risiko».

Chanos var blant de første til å avsløre regnskapspraksisen hos det amerikanske energi- og investeringsselskapet Enron ved årtusenskiftet.

Direktør Sherron Watkins var whistlebloweren som i et notat til toppsjefen skrev at «noe var fryktelig galt i Enron». Dette ble oversett av toppsjefen.

«Jeg er svært bekymret for at vi vil implodere i en flodbølge av en regnskapsskandale», skrev Watkins i notatet i august 2001.

Chanos sa nylig til Fortune Magazine at han ser mange fellestrekk mellom Enron og Alibaba.

- De har det til felles at begge har brukt selskapsenheter som ikke fremkommer i balansen. Det gjør det umulig å vite hvor mye Alibaba egentlig tjener. Min erfaring fra kinesiske selskaper er at hva de ikke vil fortelle deg som regel betyr dårlige nyheter, sier han.

- Alibaba var en tyv

Han er ikke alene. Hedgefondsforvalter John Hempton hos Bronte Capital påstod i fjor høst at det virket som at Alibabas regnskaper var forfalsket.

- Regnskapspraksisen som foretas ved oppkjøp vil være den neste brikken som vil falle overende, sier Hempton til Reuters på torsdag.

Chanos mener at Alibabas overskuddslikviditet tilføres selskaper hvor Alibaba ikke har full kontroll, men hvor personer i ledelsen har eierposter.

- Jeg ønsker å minne folk på om at Alibaba var en tyv, sier Chanos til Fortune Magazine.

I eventyret er Ali Baba en fattig vedhugger som oppdager hemmeligheten til en stor grotte tilhørende 40 røvere. For å åpne porten til grotten må de si «Sesam, åpne!», for å stenge må de si «Sesam, steng!». Han kommer seg inn i grotten og stjeler de store rikdommene som var skjult der.

Hos internettselskapet Alibaba er det grunnlegger Jack Ma og en gruppe bestående av 27 partnere som har full kontroll via en aksjonæravtale som ble godkjent før børsnoteringen.

Markedene

Oljeprisen har stabilisert seg på over 50 dollar på formiddagen i Asia. Det er første gang siden begynnelsen av november at oljeprisen har vært så høy.

De asiatiske aksjemarkedene startet dagen med en oppgang. Dette har snudd i løpet av formiddagen i blant Kina, Hong Kong og Filippinene. Energiselskapene ligger høyere, blant annet australske Santos med en kursoppgang på fem prosent.

Følg markedet på DN Investor

Ny episode av DNs podkast:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

- Anbefalt av DNtv:

 
Denne motorsykkelen er laget med en 3D-printer
Her blir verdens første 3D-printede motorsykkel avduket. Den har fått navnet Light Rider og er produsert av flyselskapet Airbus .
00:37
Publisert:

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.