Kinesiske myndigheter lovet en økonomisk vekst på «rundt syv prosent» i 2015 før fjoråret startet. Hverken tidenes markedsuro i Kina eller fallende eiendomspriser har klart å rokke ved de offisielle veksttallene.
I årene etter at Kina ble opptatt i Verdens handelsorganisasjon (WTO) like etter årtusenskiftet var den økonomiske veksten i Kina på i gjennomsnitt over 10 prosent i året. Dette er en periode som definitivt er over. Myndighetene ønsker en stabil og bærekraftig vekst fremover.
- Venter fortsatt nedgang
Vekststatistikkene kom inn nøyaktig som forventet på tirsdag morgen. Konsensus fra Kina-økonomer lå på en vekst i fjerde kvartal på 6,8 prosent, ifølge Reuters.
Myndighetene la listen på «rundt syv prosent» for 2015 i oktober 2014.
Det ble ingen overraskelser. For hele fjoråret endte den økonomiske veksten på 6,9 prosent. I 2014 var den på 7,3 prosent.
Fjorårets vekst er den laveste på et kvart århundre.
«Fjerdekvartalstallene var litt skuffende. Dette tyder på at de massive pengepolitiske lettelsene i 2015 ikke har klart å stabilisere den økonomiske fremdriften. Kina vil bli mer avhengig av finanspolitiske lettelser i år for å unngå en økonomiske krise. Disse tiltakene er sannsynligvis ikke nok til å utløse en oppgang så vi forventer fortsatt nedgang i veksten», skriver Asia-analytiker Amy Yuan Zhuang hos Nordea i en rapport på tirsdag.
- Vanskelig og tung jobb
Myndighetene har siden 2013 forsøkt å snu den kinesiske økonomien, vekk fra store investeringer og eksport, og over til en mer balansert struktur hvor innenlandsk forbruk og spesielt tjenesteytende sektor skal få spille en viktigere rolle.
En nedbryting av de offisielle statistikkene for 2015 viser at tjenesteytende sektor for første gang utgjør over halvparten av verdiskapningen i Kina med 50,4 prosent.
«De strukturelle endringene pågår fortsatt. Dette er en avgjørende periode hvor utfordringer må overvinnes, problemer må løses og vi står foran en vanskelig og tung jobb med å gjennomføre dype reformer», skriver National Bureau of Statistics (NBS), som presenterer statistikkene, i en pressemelding.
Overdriver - men stabil vekst
Listen over økonomer som er skeptiske til Kina er lang. Mange stiller spørsmål rundt kvaliteten på statistikkene som fremlegges knappe tre uker etter at fjoråret er over. Hverken USA, Japan eller andre økonomiske stormakter klarer å legge frem statistikker så tidlig.
Capital Economics mener at den virkelige økonomiske veksten i Kina er lavere enn hva de offisielle statistikkene viser.
«De offisielle vekststatistikkene er stabile og gjør lite for å fjerne bekymringene rundt deres troverdighet. Selv våre egne estimater, som peker på en mye lavere vekst, viser at økonomien har vært forholdsvis stabil i siste kvartal», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard i en rapport på tirsdag.
Internasjonale finansinstitusjoner har utviklet egne beregningsmåter for å kalkulere den økonomiske veksten i Kina. Capital Economics mener at veksten var på 4,5 prosent i forrige kvartal.
Evans-Pritchard understreker at selv en vekst som er 2,3 prosentpoeng lavere enn de offisielle statistikkene ikke er en indikasjon på en krise i den kinesiske økonomien.
«Kinas evne til å fortsette med å presentere en høy og stabil vekst, samtidig som at økonomien er blitt en kilde til uro i de globale aksje- og råvaremarkedene, vil utvilsomt tiltrekke seg en god del skepsis. Vi mener at de offisielle bnp-tallene er blitt en dårlig måleenhet for den økonomiske utviklingen i de senere år og overdriver veksten med en høy margin», skriver Julian Evans-Pritchard i rapporten.
- Et definisjonsspørsmål
Den japanske finansinstitusjonen Nomura hadde forventet en økonomisk vekst på 6,4 prosent. Et team ledet av Yang Zhao forsøker å forstå hvor veksten kom fra. Sammenlignet med tredje kvartal økte den økonomiske aktiviteten med 1,6 prosent. I tredje kvartal var den på 1,8 prosent sammenlignet med andre kvartal.
«Veksten i industrisektoren var flat og veksten i finanssektoren falt betydelig fra tredje kvartal. Detaljhandelen og eiendomssalget tok seg ikke opp i betydelig grad. Det tyder på at en annen del av tjenesteytende sektor erstattet svekkelsen i veksten av finansielle tjenester», skriver Nomura.
Nomura tror den kinesiske økonomien vil vokse med 5,8 prosent i 2015. Økonomene peker på «strukturelle motvinder» og at bidragene fra finanssektoren vil falle til under hva som har vært et normalnivå.
«Vi er komfortable med vår prognose om en økonomisk vekst på 5,8 prosent i 2016. Vi forventer nye lettelser, med fire kutt i reservekravene til bankene og to rentekutt i 2016», skriver Nomura.
Sjefstrateg Patrick Chovanec, som i flere år var professor ved den kinesiske eliteuniversitetet Tsinghua i Beijing, er blant skeptikerne til de offisielle statistikkene fra Kina.
«Kinas bnp-vekst for 2015 er på 6,9 prosent. Det avhenger av definisjonen av er», skriver han i en Twitter-melding.
Markedene
Det var frykt for at de offisielle økonomiske statistikkene fra Kina for forrige kvartal skulle sende aksjemarkedene lavere. Statistikkene kom inn som forventet uten de store overraskelsene.
Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har ligget stabilt med en oppgang på i overkant av 1,5 prosent siden statistikkene ble fremlagt ved ti-tiden lokal tid.
Oljeprisen har vært stabil i asiatisk handel. Iranske oljetankere er i ferd med å sette kursen mot eksportmarkedene med rundt 50 millioner fat olje.
«Med fjerningen av de iranske sanksjonene, er oljen under den mest intensive perioden med prispress. Mens oljeprisen falt med 38,8 prosent i 2015 vil omfanget av nedgangen neppe bli kjent før det blir klart hvor mye Iran vil øke oljeproduksjonen med», skriver IG Markets i en morgenrapport fra Asia.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.