Da finanskrisen rammet verdensøkonomien i 2008 svarte Kina med en av de største tiltakspakkene i verdenshistorien.

Bankene fikk også beskjed om å øke utlån. De lot seg ikke be to ganger. Den kinesiske gjelden ble nesten femdoblet fra 2008 til 2013.

Skjult gjeld

Det har ikke manglet på advarsler fra internasjonale finansinstitusjoner om at den kinesiske gjelden er for høy. Den franske banken Societe Generale skrev i en rapport i mai at kinesiske banken kan regne med 8000 milliarder yuan (10.000 mrd. kroner) i tap.

Den tidligere analysesjefen for kredittvurderingsselskapet Fitch i Kina, Charlene Chu, advarte for tre år siden mot skjulte lån i Kina. Det viste seg at hun fikk rett, men det ble også lagt press på henne slik at hun flyttet fra Kina til Hong Kong.

Som partner og analyseansvarlig for Autonomous Research er hun igjen skeptisk til den kinesiske gjeldsoppbyggingen. Hun trekker sammenligninger med hva som skjedde i det amerikanske boligmarkedet før gjeldsoppbyggingen utløste finanskrisen i 2008.

Spareprodukter og formuesforvaltning fra kinesiske banker holdes skjult fra regnskaper og utgjør en systemrisiko, ifølge Chu.

- Kinas gjeldsproblemer er store og alvorlige. Det ulmer, men det brenner foreløpig ikke. På kort sikt tror vi at den største risikoen er bankenes spareprodukter. Disse økte med 73 prosent i fjor. Det er ingenting i den kinesiske økonomien som støtter 73 prosent vekst av noe som helst for øyeblikket, sier Chu til Bloomberg News.

Det er flere nivåer i disse spareproduktene hvor bankene også selger spareprodukter seg mellom – i tillegg til direkte til kundene.

Dette gjør at ingen har en fullstendig oversikt over hvor store beløp som er plassert i disse produktene, som bankene låner ut – da dette ikke vises i regnskapsbalansen.

En forkastning i økonomien

I helgen advarte IMF-direktør David Lipton om gjeldsoppbyggingen i Kina – spesielt i næringslivet.

- Økt selskapsgjeld er en alvorlig forkastning i den kinesiske økonomien, sa Lipton.

En forkastning er et geologisk begrep som betegner bruddflate i fjell som brått kan fremkalle jordskjelv.

Han trakk sammenligninger med andre land som har opplevd en tilsvarende gjeldsoppbygging samtidig som den økonomiske veksten har avtatt.

Situasjonen i Kina er spesiell da rundt 55 prosent av den samlede gjelden har gått til statseide selskaper. Disse utgjør kun 22 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt. Omsetning og resultatene falt for statsselskapene i fjor.

Ifølge IMF-direktøren haster det for kinesiske myndigheter å ta tak og rydde opp i gjelden.

- Selskapsgjelden er et alvorlig – og voksende – problem. Dette må håndteres umiddelbart i form av forpliktelser til å gjennomføre seriøse reformer, sa IMF-direktør Lipton på en konferanse i Shenzhen.

Selskaper på dødsleiet

Gjelden har økt det siste året. Kinas samlede gjeld er på 225 prosent av bruttonasjonalprodukt (bnp). Selskapsgjelden er på 145 prosent av bnp. IMF-direktøren sa at et konservativt anslag er at råtten selskapsgjeld utgjør syv prosent av Kinas bnp.

- Kredittboomen det siste året har bare forlenget problemer. Det er mange statseide selskaper som i realiteten er på dødsleiet, sa Lipton.

Han advarte kinesiske myndigheter om å bare fjerne råtne lån og legge disse inn i statseide selskaper, slik det er blitt gjort tidligere. IMF mener dype reformer er eneste utvei.

- Hvis et land ikke tar tak i problemstillingene som eksisterer rundt eierstyring og forvaltning, som er den underliggende årsaken, er det uunngåelig at disse problemene ikke vil komme tilbake. For å unngå at dette blir en repeterende syklus med kredittvekst, gjeldskrise og omstrukturering må de forberede virksomhetsstyringen, sa Lipton.

Markedene

Uken starter med kraftig børsfall i Asia. En sterk yenkurs har sendt kursene lavere ved Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen stupte med tre prosent like etter børsåpning da yenkursen styrket seg med 0,8 prosent til 106 mot dollaren på mandag morgen.

Det forventes en urolig uke på de globale finansmarkedene.

- Vi mener at det vil bli en forhøyet usikkerhet i markedet helt til Brexit-folkeavstemningen i neste uke. Det virker som at ja- og nei-siden er delt i midten, sier valutastrateg Liang Chang hos Mizuho Bank til næringslivskanalen CNBC.

En meningsmåling avisen The Independent publiserte før helgen viste at 55 prosent av de spurte vil stemme for en løsrivelse fra EU.

 

LES OGSÅ OM:

Kvitter seg med ansatte som stritter imot: Laget fjellvettregler for lederne dnPlus

Arbeidstagere som jages av indre demoner (endelig mandag): Sykt hard jobbing dnPlus

Oljefiasko truer norske barnehager: – Han er en ufyselig person magasinetPlus

SE OGSÅ:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:

EU-skepsis i Storbritannias fattigste nabolag
Blackpool er Storbritannias syvende fattigste by. Mange vi møter her er skeptiske til EU, og vil stemme for Brexit, en britisk utmelding, 23. juni.
02:27
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.