Kinesiske myndigheter har sluttet med å offentliggjøre den midlertidige innkjøpssjefsindeksen den nest siste uken i måneden. Denne har i flere år gitt en foreløpig indikasjon på aktiviteten ved fabrikkene og i næringslivet.

Nå prøver analytikere å finne alternative målinger.

Presset øket

Det er fortsatt en knapp uke før to kinesiske innkjøpssjefsindekser fremlegges. De siste målingene fra september og oktober viste en stabil utvikling, men fortsatt ikke den økningen i aktiviteten kinesiske fabrikker vanligvis opplever på høsten.

Sentralbanken har foretatt seks rentekutt siden ifjor. Bankene har fått satt ned reservekapitalkravet flere ganger for at de kan øke utlån. De oppfordres til å støtte opp med lån til små- og mellomstore selskaper. I realiteten er det storselskapene som får nye lån.

Eksperter på fremvoksende markeder har de siste ukene begynt å se bunnen i nedturen som de tidligere vekstøkonomiene har opplevd. Ikke alle er overbevist om at dette er tilfelle.

- Den kinesiske økonomien har ikke nådd bunnen ennå. Det nedadgående presset øker i styrke. Vi forventer at myndighetene trapper opp med vekststimulerende tiltak, sier direktør Jia Kang i den kinesiske tenketanken China Academy of New Supply-side Economics til Bloomberg Business.

Jia var tidligere leder for det kinesiske finansdepartementets forsknings- og analyseavdeling.

- En selvmotsigelse

Fraværet av foreløpige innkjøpssjefsindekser gjør at analytikere prøver å utvikle alternative modeller for å måle aktiviteten. Søkemotorselskapet Baidu måler aktiviteten i små- og mellomstore selskaper, som står for 60 prosent av den økonomiske aktiviteten.

Kredittkortselskapet UnionPay, som håndterer nesten alt av korttransaksjoner i Kina, fanger opp det private forbruket bedre enn offisielle rapporter.

Disse undersøkelsene, sammen med andre, viser en svakere utvikling enn tidligere for november måned. Dette er informasjon som tar Kina bedre på pulsen – spesielt forbrukersektoren.

«Hva som har endret seg er omfanget og mengden av informasjon som er tilgjengelig for private investorer, bedrifter og det offentlige har vokst eksepsjonelt. Betalingsnettverket UnionPay har bruke sin enorme rekkevidde for å nå inn i forbrukernes lommebøker og utarbeider statistikker», skriver professor Christopher Balding ved HSBC Business School i en ny analyse.

Han er skeptisk til de offisielle statistikkene, men mener også at mange analytikere gjør en elendig jobb ved å ikke utarbeide egne modeller basert på statistikker fra andre kilder.

«Det er ingen tilfeldighet at markedet selv har begynt å tilby mer datamateriale. Kinesiske investorer og bedrifter stoler ikke på statistikkene og utvikler nye verktøy for å vurdere situasjonen. Du kan ikke ha en moderne økonomi, slik myndighetene ønsker, uten å tilby riktig informasjon eller tilgang til kunnskap. Det er en selvmotsigelse her», skriver Balding.

Svak optimisme

Den siste forbrukerundersøkelsen fra Westpac MNI viser en svak bedring hos kinesiske forbrukere fra oktober måned. Oktobermålingen var den laveste som noensinne fra China Consumer Sentiment Indicator.

«Selv om vi så på forrige måneds kraftige nedgang som i hovedsak en korreksjon i tråd med svakere økonomiske statistikker, var det en risiko for at dette kunne ha ført til et fortsatt fall», sier seniorøkonom Matthew Hassan hos Westpac i rapporten.

Unngår resesjon

Da Singapore la frem offisielle statistikker for tredje kvartal i begynnelsen av oktober, viste disse at miniputtstaten hadde havnet i en resesjon etter to kvartaler med negativ vekst.

En ny gjennomgang av underlagsmaterialet viser at Singapore fikk en økonomisk vekst på 1,9 prosent i kvartalet – og ikke en nedgang på 2,5 prosent, som tidligere anslått.

Årsaken er høyere aktivitet i reiselivssektoren enn tidligere anslått. Dette førte til økt etterspørsel hos restauranter, barer, hoteller og i kasinoene.

Markedene

Det er nok en dag med blandet utvikling og en dose nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene.

Nedskytingen av det russiske jagerflyet på grensen mellom Tyrkia og Syria på tirsdag har sendte oljeprisen høyere. Det er frykt for at dette skal føre til økt geopolitisk turbulens i Midtøsten.

Aksjekursene på asiatiske flyselskaper har falt i dag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no