Kina klarte å opprettholde målet om en økonomisk vekst på 6,5 prosent i første kvartal. Det gjenstår fire uker før inneværende kvartal skal avsluttes og foreløpige statistikker og rapporter tyder på at den økonomiske veksten kan bli lavere.
En forverring
Det er mange utfordringer for kinesiske myndigheter – noe de også innrømmer. Det overordnede målet er å opprettholde en stabil økonomisk vekst de neste fem årene frem til 2021. President Xi Jinping og regjeringen har forsøkt å overbevise skeptikerne om at det er mulig.
I nesten 20 år har Kina-skeptikerne ropt og ment at det er et tidsspørsmål før perioden med høy vekst er over. Kina har hatt en sammenhengende årlig økonomisk vekst siden 1977. Ifølge Verdensbankens statistikker opplevde Kina en resesjon siste gang i 1976.
En må gå 26 år tilbake i tid for å finne en årlig økonomisk vekst på under seks prosent i Kina.
Fire ulike forventningsindekser fra innkjøpssjefer (pmi) i Kina viser at aktiviteten svekket seg i mai sammenlignet med april. Senest på fredag kom pmi-indeksen for tjenesteytende sektor. Denne viser et fall fra 51,8 til 51,2 for mai måned, ifølge Caixin.
Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst og under 50 kan være et uttrykk for nedgang.
- Alle underkategoriene, med unntak av produksjonsprisene, falt i mai – for andre måned på rad. Dette understreker den forverrede situasjonen i både produksjons- og tjenestesektoren. Det pågår underliggende strukturelle endringer hvor industrien krymper og servicesektoren vokser. Myndighetene må fortsette å presse gjennom stabiliserende tiltak for å støtte økonomien. De bør også gi slipp på kontroll og reguleringer av tjenesteytende sektor slik at denne kan oppnå sitt potensial, sier direktør for makroøkonomisk analyse hos Caixin, Zhengsheng Zhong, i en kommentar.
Prøver og feiler
SEBs leder for Asia-strategi, Sean Yokota, har nettopp vært i Sahnghai, Hangzhou og Xian sammen med over 20 klienter. Nok en gang er det store endringer underveis i den kinesiske økonomien.
Han summerer disse i fem hovedpunkter:
- Det gis støtte til økonomien, men denne er i ferd med å falme
- Eiendomssektoren er positiv på kort sikt, men negativ på sikt
- Onlinehandel og teknologi har ført til en forbrukerrevolusjon
- Økt fare for gjeldsmislighold
Det bygges en ny silkevei i luften
«Myndighetene forsøker å orkestrere en myk landing ved å skape vekst - uten gjeld og ved å fjerne overkapasitet. Det er ingen enkel oppgave. For det første fører det til smertefulle bivirkninger som økt arbeidsledighet og ustabilitet på finansmarkedet. For det andre er det vanskelig å vite hvor mye. For store innstramminger kan føre til økt arbeidsledighet og lavere vekst», skriver Yokota i en epost.
Han mener at kinesiske myndigheter har tatt i bruk samme metode som den amerikanske sentralbanken (Fed) – hva han kaller «gradualisme».
«Dette er et fancy uttrykk for å «prøve og feile» - justere sakte og se hvordan det påvirker økonomien», skriver han.
Markedene
Det er en svak optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag formiddag med en generell oppgang – med unntak av i Kina, hvor nøkkelindeksene har falt svakt.
Oljeprisen har holdt seg stabil i løpet av formiddagen i asiatisk handel. OPEC-landene ble ikke enige om produksjonskutt eller et tak på produksjonen under møtene på torsdag. De amerikanske oljelagrene falt med 1,4 millioner fat, ifølge U.S. Energy Information Administration.
Les også: Asia i dag: Tomtepriser slår alle rekorder
Asia i dag: «Abenomics» på dødsleiet?
Kapitalisme 4.0
Følg markedet på DN Investor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.