Det var forventet at den kinesiske eksporten ville ha tatt seg opp i mars etter en turbulent start på året. I stedet ble det et kraftig fall.
Årets to første måneder er alltid spesielle i Kina på grunn av ulike tidspunkter for når den tradisjonelle nyttårsfeiringen avholdes. Mars gir vanligvis en pekepinn på hvordan utviklingen vil bli de neste månedene i verdens nest største økonomi.
Det ser ikke bra ut.
Handelsstatistikkene viser et fall i eksporten på 6,6 prosent sammenlignet med i fjor. Det var forventet en vekst på 4-5 prosent. Også importen svekket seg med 11,3 prosent med lavere kjøp av råvarer og maskiner fra andre land i mars måned.
«Vår internasjonale handel opplever virkelig en del vanskeligheter for tiden, men vi bør ikke overvurdere disse problemene», heter det i uttalelsen fra tolldirektoratet, som publiserer handelsstatistikkene.
Ifølge analytikere er det en kombinasjon av svak etterspørsel etter kinesiske produkter hos viktige handelspartnere og regelrett forfalskning av handelstallene for ett år siden som er årsaken til dagens sjokkstatistikker.
«I mars i fjor var det fabrikkerte handelsstatistikker, men det virker heller ikke som det er en bedring i den eksterne etterspørselen», skriver Kina-økonom Ting Hu hos Bank of America i en analyse.
Sluttstatistikkene for februar viser et fall i den kinesiske eksporten på hele 18,1 prosent.
- Undervurderte store forvrengninger
Fjorårets første kvartal var spesielt med nesten en fordobling av eksporten til Hong Kong. Dette var forfalskede fakturaer for å tilrettelegge for overføring av spekulativ kapital fra Hong Kong og Taiwan til Kina, hvor det oppnås en langt høyere rente på utlån i gråmarkedet.
- Vi undervurderte hvor store forvrengninger det var i handelen ifjor, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.
Han har brutt ned statistikkene og det er handelen med Hong Kong og Taiwan som ligger bak eksportnedgangen i mars. Holdes disse to markedene utenfor er det en vekst i Kina-eksporten til resten av verden på 7,8 prosent. Det er store variasjoner fra marked til marked.
- En bedring i industrilandene fremover bør fortsatt støtte opp rundt den kinesiske eksporten. Vi forventer at importen fortsatt vil være relativt svak da levere investeringer vil ramme importen av råvarer og kapitalvarer. Som et resultat vil det kinesiske handelsoverskuddet øke utover året, sier Evans-Pritchard hos Capital Economics.
I mars fikk Kina et handelsoverskudd på 7,7 milliarder dollar mot et underskudd på 23 milliarder dollar i februar.
Aksjekursene på kinesiske finansinstitusjoner har falt med rundt 2,5 prosent i gjennomsnitt etter at handelsstatistikkene kom i dag.
- Våre feltstudier tyder på at eksporten er mer motstandsdyktig enn hva konklusjonene i statistikkene tyder på, sier Kina-økonom Zhou Hao hos ANZ i Shanghai til Reuters.
Kinesiske myndigheter har igangsatt reformer. De har også latt valutaen få svekke seg de siste par månedene. Dette burde ha hjulpet eksportørene med å bedre konkurranseevnen. Høyere kostnader, spesielt i form av lønninger, gjør at marginene til mange eksportører er syltynne; mange går med underskudd.
Det økonomiske planleggingsdepartementet, som har myndighet til å igangsette nye tiltak, bekreftet denne uken at de har færre verktøy tilgjengelig for å støtte opp rundt den kinesiske økonomien nå enn tidligere.
I forrige uke lanserte myndighetene en minitiltakspakke i form av nye offentlige investeringer i infrastruktur og bygging av subsidierte boliger i pressområder. Den opprinnelige planen var at den økonomiske veksten i år i større grad ville komme fra økt eksport.
Svakere fra Japan
Japan har økt salgsskatten fra fem til åtte prosent. Dette forventes å slå ut i form av svakere etterspørsel fra forbrukere. Næringslivet har valgt å avvente før de foretar nye, større investeringer.
Februarstatistikkene viser et kraftig fall i maskinordreinngangen på 8,8 prosent, viser en oversikt i dag.
- Næringslivet er skeptiske til salgsskatten og hvordan denne vil slå ut. Det er lite sannsynlig at investeringsveksten vil øke tempoet før tidligst i sommer når bildet blir tydeligere. Kapitalinvesteringer kan støtte opp rundt den japanske økonomien, men jeg tviler på at disse vil være sterke nok til å drive veksten alene, sier sjeføkonom Yoshiki Shinke hos Dai-Ichi Life Research Institute til Reuters.
Sluttspurt for frihandelsavtale
Australia og Kina er i sluttforhandlinger om å inngå en frihandelsavtale. Statsminister Tony Abbott er på den kinesiske ferieøyen Hainan i dag for å møte kollega Li Keqiang. Ifølge Sydney Morning Herald kan en frihandelsavtale være «måneder unna».
«En frihandelsavtale med Kina har lenge vært ansett som en velsignelse for den australske økonomien. Det antas avtalen vil gi australske selskaper rettigheter til å investere i Kina og økt tilgang til det kinesiske landbruksmarkedet. Australia vil også få bedre muligheter til å investere i bransjer som finans, helsetjenester, miljø og arkitektur», skriver avisen.
Kinesiske selskaper vil kunne foreta direkte investeringer i den australske råvaresektoren og delta i bygging og finansiering av offentlige infrastrukturprosjekter.
Markedene
Jakarta-børsen faller kraftig fra morgenen av i Asia med en nedgang på over tre prosent. Det er nervøsitet hos investorer etter gårsdagens valg på ny nasjonalforsamling og det kommende presidentvalget i sommer.
Det største opposisjonspartiet ligger an til å vinne, men de fikk mindre oppslutning enn hva meningsmålingene tyder på. Dette skaper usikkerhet og betyr at presidentkandidat Joko “Jokowi” Widodo må bygge en solid koalisjon med mindre partier frem mot sommeren.
morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia
Les også:
Asia i dag: Kina aldri vært nærmere finanskrise enn nå
Frykter kinesisk gjeldsboble
Nå kuttes veksten i Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.