For første gang siden finanskrisen falt den kinesiske eksporten i 2015. Nedgangen har fortsatt inn i 2016, viser nye innkjøpssjefsstatistikker som kom på mandag.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen falt til 49,4 i januar – mot en forventet måling på 49,6. En måling under 50 markerer en svakere utvikling. Dette er den lengste sammenhengende nedgangen siden begynnelsen av 2005 og den laveste på tre år.

- Motvindene som tradisjonelle produsenter møter øker i intensitet fremfor å avta, sier sjeføkonom for Kina hos BNP Parivas, Chen Xingdong, til Bloomberg News.

En sakte død

Kinesiske myndigheter sier de er i ferd med å snu økonomien vekk fra store investeringsprosjekter og eksport og over til tjenesteytende sektor. Dette betyr at småselskaper, som tidligere har sørget for høy sysselsetting og aktivitet, forsvinner – hvis de ikke kan tilpasse seg.

Dette er allerede synlig. I storbyen Dongguan, som ligger midt i Pearl River-deltaet i Sør-Kina, og har vært en av de viktigste vekstregionene for Kina siden 1980-tallet, begynner fabrikkeiere – og arbeidere – karakterisere situasjonen som en krise.

Dongguan har vært et av verdens viktigste senter for produksjon av tekstiler, sko, leker og møbler. Rundt en tredjedel av møbelfabrikkene i Dongguan har gitt opp, og flere vurderer å kaste kortene, ifølge New York Times.

Før finanskrisen i 2008 produserte fabrikker i Dongguan rundt en fjerdedel av alle sportssko for hele verden. Nå er fabrikkene blitt flyttet til Vietnam, Kambodsja og Bangladesh hvor lønningene er på en tredjedel.

- Kina er ikke lenger et lavkostland. Vi har de samme robotene og utstyret her som i Europa, sier fabrikkeier Michael Recha til avisen.

Han har bygd en fabrikk som kun har 400 ansatte for å produsere bildeler i Kina. Konkurrentene har flere tusen ansatte.

Vil forhindre fritt fall

Det er tjenesteytende sektor og privat forbruk fra landets 1,3 milliarder forbrukere som skal sørge for en gjennomsnittlig økonomisk vekst på «rundt 6,5 prosent» frem til 2021, som ble definert som det offisielle målet under en partikonferanse i oktober.

- En jevn vekst i tjenesteytende sektor, sammen med massiv stimuli, vil trolig forhindre at økonomien ender i et fritt fall, skriver senior Asia-økonom Amy Yuan Zhuang i en Kina-oppdatering på mandag morgen.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen for tjenestesektoren viser en måling på 53,5 – godt over 50-grensen.

Det er tradisjonell industri og finanssektoren som skaper bekymring.

- Industrisektoren sliter og vil dra ned den økonomiske veksten, da det er begrensninger på både tilbuds og etterspørselssiden. Overinvesteringer siden 2009 har skapt overkapasitet og lageroppbygging for tungindustrien, som gruvedrift. Som et resultat har produsentprisene falt. Bedriftenes avkastning har falt kraftig. På etterspørselssiden har produksjonen blitt primært drevet av den tiårige byggeboomen, mener Zhuang hos Nordea i Singapore.

Stille før stormen

Januar har vært en måned som vil bli husket i historiebøkene med usedvanlig mye uro på finansmarkedene. Måneden ble avsluttet med at den japanske sentralbanken overraskende satte ned renten til minus 0,1 prosent for banker med overskuddslikviditet på fredag.

Nordea tror det ikke er over, til tross for en form for ro på aksjemarkedene på mandag morgen uten de store bevegelser.

- Etter en volatil måned i aksje- og valutamarkedene er det en midlertidig ro. Dette gjelder spesielt for valutamarkedet. Imidlertid ser vi volatilitet som følge av tung statlig intervensjon, noe som ikke er bærekraftig på sikt. Gitt at markedet fortsatt er svært på vakt, vil alle signaler elle forventninger om en tilbaketrekning av stabiliseringstiltakene utløse nye panikksalg og ny volatilitet. Vi ser finansiell markedsustabilitet som den største risikoen fra Kina i år, sier Zhuang hos Nordea i den nye rapporten.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved aksjemarkedene fra morgenen av. Tokyo-børsen har en oppgang, men ved de kinesiske børsene faller nøkkelindeksene.

Dette er i tråd med spådommene fra analytikere som mener at Shanghai-indeksen vil nå en foreløpig bunn på 2500 før den flater ut og prisene på aksjer begynner å bli interessante for investorer igjen.

Rentekuttet i Japan på fredag blir oppfattet som positivt.

«Det er positivt for risikoen, positivt for internasjonal handel og positivt for kapitaltilstrøm til Asia. Alt dette er positivt for makroøkonomieen», skriver markedsanalytiker Evan Lucas hos IG Markets.

DN Direkte inngår som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no