Nøyaktig klokken ti lokal tid i Beijing ble de økonomiske vekststatistikkene for første kvartal fremlagt.
Det var forventet en økonomisk vekst på 6,7 prosent i kvartalet – og 6,7 prosent ble det. Dette er en god start på året, hvor regjeringen har lovet en vekst på 6,5 prosent for hele året.
- Dette er ikke bærekraftig
En vekst på 6,7 prosent gjør at Kina fortsatt tilhører en elitegruppe. Men dette er den svakeste veksten for Kina på syv år. I 2009 var deler av verden inne i en dyp finanskrise og Kina merket også dette. Kinesiske myndigheter har de siste årene ønsket en mer stabil vekst.
«Markedene er lettet over en stabilisering i Kina. Det er ingen grunn til å juble», skriver senioranalytiker med ansvar for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhuang, i en rapport etter at Kina la frem statistikkene.
Tidligere denne uken kom handelsstatistikker som viste en vekst i eksporten i mars. Det er også ny optimisme i deler av næringslivet, ifølge innkjøpssjefsindeksene. Myndighetene har klart å stabilisere aksjemarkedet etter panikken som satte inn ved nyttår.
«Stabiliseringen skyldes i hovedsak massive pengelettelettelser. Gitt kredittboblen som eksisterer er ikke dette bærekraftig», skriver hun.
Amy Yuan Zhuang spådde en vekst på 6,7 prosent før statistikkene ble fremlagt. Hun tror at vekstmålet på 6,5 prosent for hele året vil bli innfridd. Det kommer til en høy pris.
«Vi forventer at myndighetenes tiltak vil hindre en økonomisk krise i år. Den eksplosive gjeldsoppbyggingen øker faren for at gjeldsboblen vil sprekke på mellomlang sikt», skriver hun.
Høy gjeld bekymrer
Kinesiske myndigheter har satt ned renten flere ganger og redusert bankenes reservekrav for å øke utlån. Ifølge Nordeas beregninger var den totale kredittveksten i Kina i mars på 2340 milliarder yuan (2970 milliarder kroner). Dette er 1200 milliarder kroner høyere enn konsensus.
«En kredittekspansjon kan hindre en kraftig oppbremsing i økonomien i år. Kinas totale utestående gjeld er i dag på nesten 240 prosent av bruttonasjonalprodukt – blant de høyeste i verden», skriver Nordeas Asia-analytiker.
Kinesiske myndigheter er i ferd med å gjøre økonomien mindre avhengig av den tradisjonelle vekstmodellen hvor store investeringsprosjekter og eksportsektoren dro mye av lasset.
Ifølge Bureau of National Statistic utgjorde privat forbruk 66,4 prosent av den kinesiske veksten i 2015. I 2014 var denne andelen på 50,2 prosent.
Fortsatt skepsis til statistikker
Det er skepsis til de offisielle statistikkene, men Nordea-analytikeren mener at det er viktig å skjønne at den kinesiske økonomien går på to hovedspor.
«Industri og anleggssektoren vil fortsette å slite da selskaper gjennomgår en smertefull omstillingsprosess. De populære alternative vekstindikatorene er hovedsakelig basert på statistikker som strømforbruk og godsfrakt. Disse er vridd mot disse næringene. Hva som ikke fanges opp der er tjenestesektoren og privat forbruk», skriver Amy Yuan Zhuang.
Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics spådde også riktig vekst for Kina tidligere denne uken. Han mener at det har skjedd et skifte i den kinesiske økonomien de siste ukene.
«Vi mener det er fornuftig å fokusere på månedsstatistikkene for mars for å ta pulsen på økonomien slik den er nå. Disse statistikkene slår forventningene. Spesielt oppgangen i industriproduksjonen og investeringer gjør at vi har forventninger om at bunnen er nådd - for nå», skriver han.
Han tilhører gruppen som er skeptiske til de offisielle statistikkene.
«Som alltid vil bnp-statistikkene bli møtt med en viss skepsis. For vår del tror vi at Kinas økonomi vokser saktere enn de offisielle tallene viser. Vår China Activity Proxy peker på en vekst på 4,1 prosent i årets to første måneder», skriver Evans-Pritchard.
Markedene
Det er små bevegelser på de asiatiske aksjemarkedene på fredag formiddag. De økonomiske vekststatistikkene fra Kina blir oppfattet som positive da veksten for første kvartal kom inn som ventet på 6,7 prosent.
Den australske dollar har styrket seg etter solide handelstall og økonomiske statistikker denne uken. En høyere aktivitet i Kina kan bety økt etterspørsel etter råvarer og landbruksprodukter fra Australia.
Oljeprisen har styrket seg svakt de siste par timene etter å ha falt da markedene åpnet i Asia.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.