Under den pågående Folkekongressen i Beijing har den kinesiske kommunistledelsen lovet at den økonomiske veksten skal havne på mellom 6,5 og 7 prosent i 2016. Femårsplanen legger opp til en årlig gjennomsnittlig økonomisk vekst på rundt 6,5 prosent.
Skepsisen er stor.
Gjentatte feiltrinn
Analyseselskapet Gavekal Dragonomics har siden 1990-tallet fulgt den kinesiske økonomien tett. Selskapets analytikere var blant de første til å åpent stille kritiske spørsmål rundt den kinesiske økonomien og påpeke bobler i aksje- og eiendomsmarkedet.
Selskapets sjefanalytiker Andrew Batson for Kina, som også er tilknyttet tenketanken Paulson Institute i Chicago, er kritisk til den kinesiske ledelsen.
«Tidligere var det en aura med kompetanse og autoritet som omringet det kinesiske lederskapet. Den er skjemmet nå. Gjentatte feiltrinn i håndteringen av valutaen og den innenlandske aksjemarkedet har kostet dem troverdighet», skriver Batson i en ny analyse.
Ved inngangen til året forsøkte de å stabilisere aksjemarkedet ved å stoppe handelen ved for store kursbevegelser. Dette utløste full panikk og ved ett tilfelle måtte aksjehandelen innstilles etter få minutter. Denne praksisen er senere blitt opphevet.
Det har også vært betydelig uro i valutamarkedet og spekulasjon rundt en mulig devaluering. Dette ble avvist av den kinesiske ledelsen under G20-møtet i februar.
Den kinesiske valutaen har svekket seg fra 6,2 mot en amerikansk dollar i fjor sommer til 6,51 på torsdag. Enkelte finansinstitusjoner har spådd en ytterligere svekkelse.
Etterlyser kommunikasjon
Store finansinstitusjoner og den amerikanske finansministeren har etterlyst bedre kommunikasjon. Batson hos Gavekal Dragonomics ønsker mer klarhet.
«Markedene har ønsket litt mer klarhet rundt valutapolitikken og ønsker signaler om mer økonomisk stimuli velkommen. Det største problemet er at regjeringen har låst seg fast til et vekstmål som ikke er troverdig. Det gjør hele den økonomiske politikken mindre troverdig», skriver han.
Kinas visefinansminister tar litt selvkritikk i et intervju med CNBC.
- Det er fortsatt mange ting som må forbedres hele tiden. Vi må overvåke markedet tett – spesielt finanssektoren og gjeldsnivået, sier Zhu Guangyao denne uken.
- Utrolig vekstmål
Den japanske finansinstitusjonen Nomura er blant mange som tviler på at Kina vil få en økonomisk vekst på over 6,5 prosent. Nomura tror veksten vil havne nede på 5-tallet.
«Få observatører, inkludert oss, tror en reell økonomisk vekst på 6,5 prosent årlig de neste fem årene er en realistisk mulighet», skriver Batson hos Gavekal.
Han karakteriserer dette som et «utrolig mål» og mener det har minst to åpenbare negative konsekvenser.
For det første skader det troverdigheten til Kinas økonomiske statistikker, siden mistanken om at underlagsmaterialet er feil. For det andre ødelegger det troverdigheten til den politikken som føres.
«Det vil gi øke bekymringene for at beslutninger er basert på politiske hensyn fremfor fundamentale forhold», skriver Batson i analysen.
Fall i valutareservene
Han utelukker ikke at Kina vil bli tvunget til å foreta en endring i valutapolitikken. Valutareservene har falt med nesten 800 milliarder dollar siden sommeren 2014. Dette tilsvarer størrelsen på valutareservene til Russland, India og Filippinene – til sammen.
«Dersom sentralbanken ikke er i stand til å forklare sin egen valutapolitikk er det rimelig for markedet å tvile på om sentralbanken vil bruke valutareservene for å forsvare valutapolitikken. Det gjør det vanskelig for investorer å utelukke sannsynligheten for at Kina vil bli tvunget til å innføre en fastkursvaluta. Basert på hva vi har sett nylig vil ikke Kinas troverdighetsproblem bli løst raskt», skriver han.
Markedene
Det er svak optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag med en generell oppgang i de fleste markedene. Japanske selskaper har ledet oppgangen mens det har vært en nedgang i Kina og Indonesia.
«Alt for lenge har tradere oversett de elendige statistikkene fra Kina. Forventninger om nye tiltakspakker har holdet det gående», skriver markedsanalytiker David Madden hos IG.
De største japanske eksportørene er vinnerne ved Tokyo-børsen etter at yenkursen har svekket seg. Den japanske valutaen har de siste ukene styrket seg mot amerikanske dollar – til tross for at sentralbanken innførte negativ rente i slutten av januar.
Den newzealandske sentralbanken overrasket markedet på torsdag morgen ved å sette ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til rekordlave 2,25 prosent. Det utelukkes ikke nye rentekutt.
Sjekk ut DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.