Handelsstatistikkene for april fortsetter trenden fra de siste månedene med fall i eksporten og importen. I de tre første månedene påvirker kinesisk nyttår handelsstatistikkene, men i april ble det en nedgang i eksporten på 1,8 prosent og hele 10,9 prosent lavere for importen.

For årets fire første måneder har eksporten falt med 7,6 prosent og importen er 12,8 prosent lavere enn den var i fjor.

Tror ikke på valutakrig

Myndighetene har svart med å øke tilgangen til kreditt via tradisjonelle banklån og andre måter for å holde aktiviteten oppe i den kinesiske økonomien og nå målet om en økonomisk vekst på 6,5 prosent for 2016. Kredittveksten i mars var på rundt 3000 milliarder kroner.

Nordeas senioranalytiker med ansvar for Asia mener den kinesiske handelen fortsatt er i motvind.

«Det generelle bildet er at økonomien fortsatt står overfor problemer, men de er mindre sterke enn i de foregående månedene», skriver Amy Yuan Zhuang i en rapport på mandag.

Hun mener at både eksporten og importen skuffet og at det er få lyspunktet å se.

«Enhver oppside i handelsveksten vil bli begrenset av svak global etterspørsel. Derfor vil ikke en ytterligere svekkelse av valutaen øke eksporten i særlig grad. Dette har vært, og er fortsatt, vårt argument for at Kina ikke er interessert i en konkurranseutsatt valuta», skriver hun.

En svakere kinesisk valuta vil gi kinesiske eksportører konkurransefordeler i internasjonale markeder. Hvis andre land som Sør-Korea, Taiwan og Japan svekker sine valutaer vil denne konkurransefordelen forsvinne.

Ifølge de offisielle kinesiske statistikkene økte handelsvolumet svakt i april – noe som underbygges av fraktstatistikkene. Kina har opprettholdt importvolumet av viktige råvarer fra handelspartnerne, men til lavere priser.

Ekstreme scenarier

Det mangler som vanlig ikke dommedagsscenarier som konkluderer med at den kinesiske økonomien står på kanten av stupet – slik mange har spådd i over 20 år.

«Utenlandske oppfatninger om den kinesiske økonomien er langt mer volatil enn økonomien selv – og er spredt over et fantastisk bredt spekter av prognoser og spådommer», skriver finansprofessor Michael Pettis ved Guanghua School of Management ved Peking University i et nyhetsbrev i helgen.

For myndighetene gjelder det å stabilisere økonomien samtidig som at det gjennomføres reformer.

Ifølge Pettis er det fortsatt noen som tilhører gruppen som hadde stor oppslutning for fire-fem år siden, om at Kina vil styre verdensøkonomien og at dette betyr slutten på den vestlige verden slik vi kjenner den og fødselen av en ny verdensorden.

«På den andre siden er det de som forventer at økonomien vil kollapse før utgangen av tiåret», skriver Pettis.

Mindre forutsigbart

Pettis innrømmer han ikke har et klart svar.

«Det har vært politisk hvisking og sladder om politisk ustabilitet i løpet av det siste året. Selv mangler jeg evner til å dømme den komplekse kinesiske maktkampen og dets mystiske politiske manøvrer», skriver han.

Pettis har lang erfaring fra Kina, underviser ved et av Kinas prestisjeuniversiteter og har et godt kontaktnett.

«Ingen jeg kjenner, selv ikke tidligere studenter med de beste kontaktene, ser ut til å vite mye om hvilken politisk retning vi beveger oss. Det eneste alle er enige i, er at det er langt mindre forutsigbarhet nå enn det brukte å være», skriver han.

Markedene

Det er til dels kraftig børsfall i Kina på mandag formiddag etter at handelsstatistikkene fra april ble offentliggjort i helgen.

Shenzhen-børsen leder nedgangen i Asia med et fall på nesten tre prosent.

Oljeprisen gjorde et byks da handelen startet i Asia på mandag morgen. Den ligger fortsatt høyere. Nordsjøolje (brent) er 45 cent høyere og omsette til 45,82 dollar fatet.

Amerikansk lettolje ligger like under på 45,37 dollar. De store skogbrannene i oljesandregionene i Canada har redusert oljeproduksjonen med rundt 1 million fat dagen.

Les også: DN Ekspress: Kina-handel skuffer

Mange straffedømte advokater: Avskiltede advokater magasinetPlus

Derfor er hun 40-åringenes nye ideal: Noora (16), førtisenes heltinne d2Plus

 

SE PÅ DNTV:

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:

Advokaten som forsynte seg av klientmidlene
Aage Mjeldheim var advokaten som brøt loven. Nå jobber han som privatetterforsker. – Fra å være kongen på haugen, datt jeg ned i en svart avgrunn, sier han.
05:54
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor