Kina prøver å vise seg fra sin beste side før årets viktigste økonomiske toppmøte åpner i helgen.

Anleggsarbeidere er sendt hjem, forurensende fabrikker har stoppet opp og bilister får ikke kjøre fritt i Beijings gater.

Siden lørdag er 881 industriområder blitt beordret stengt i en 200 kilometer omkrets rundt Beijing.

Kina er vertsland for årets APEC-møte. Statsledere og næringslivstopper for de 21 medlemslandene i Stillehavsorganisasjonen, som har som formål om å tilrettelegge for økt handel og investeringer, skal få se et moderne Kina de neste dagene.

Helserisko i Beijing

Myndighetene har beordret fabrikker stengt og lagt begrensninger på biltrafikken i Beijing. Mange av stålkraftverkene i nordøst-Kina har stoppet produksjonen. Dette har rammet selskaper langt utover kinesiske grenser.

«Etterspørselen etter jernmalm er svak. Kinesiske kjøpere er avventende da mange stålkraftverk rundt Beijing er tvunget til å stoppe produksjonen i forkant av APEC-møtet», skriver Australia & New Zealand Banking Group i en rapport.

Prisen på jernmalm har falt med over 40 prosent i år.

Klokken ti på fredag formiddag lyste det rødt på luftkvalitetsindeksen for Beijing med nivået «svært forurenset» og 153 på skalaen. Grenseverdien for svevestøv går ved 50 og ved over 150 er det så høyt at det kan medføre helserisiko for friske personer.

- I den kinesiske kulturen er det vanlig at du rengjør huset før du venter gjester. Det er dette Kina gjør nå, sier førsteamanuensis og Kina-ekspert Hoo Tiang Boon ved Nanyang Technological University til CNBC.

- Dette er nødtiltak som fungerer under helt spesielle omstendigheter. Dette er ikke noe som vil løse smogkrisen i Kina. Det bør være like viktig å ivareta folkehelsen som å være arrangør for store arrangementer, sier professor Song Guojun ved Renmin University i Beijing til South China Morning Post.

Konkurrerende frihandelsavtaler

Dette er også det første store internasjonale toppmøtet Kinas president Xi Jinping står som arrangør av siden han overtok kontrollen i verdens nest største økonomi for to år siden. Alle landene ønsker økt handel, men stormaktene USA og Kina ønsker å styre prosessen.

Den økonomiske veksten er svakere enn den var i tiåret frem til 2010. Kina ønsker å bruke APEC-møtet til å starte forhandlinger om en omfattende frihandelsavtale som skal dekke hele Stillehavsregionen. Free Trade Area of the Asia Pacific (FTAAP) kan øke handelen med 3000 milliarder dollar.

USA har sin egen handelsavtale de prøver å få støtte for. I Trans-Pacific Partnership (TPP) er Kina ekskludert. Årsaken er at USA ønsker strengere krav til blant annet arbeidsforhold, lønninger og menneskerettigheter. Kina kvalifiserer ikke.

- USA er bekymret for at hvis APEC starter forhandlinger om FTAAP kan dette avlede fokus vekk fra TPP. Derfor vil ikke USA gå med på at det avholdes FTAAP-samtaler i Beijing, sier direktør Ian Bremmer hos konsulentselskapet Eurasia til CNBC.

Pengeinnsprøyting for kinesiske banker

Den kinesiske sentralbanken bekrefter at den har tilført kinesiske banker ekstra likviditet i høst. Totalt dreier dette seg om 770 milliarder yuan (850 milliarder kroner) siden september.

Små og mellomstore banker har fått låne pengene med en rente på 3,5 prosent. Dette er lavere enn den renten de vanligvis må betale og er et forsøk på å støtte kriserammede selskaper. Mange desperate selskaper er blitt tvunget til å betale ågerrenter for å overleve.

Likviditetstilførselen blir også sett på som et eksperiment for å se hvordan banker og selskaper vil håndtere rentereformene som myndighetene lover vil komme. I dag er låne- og innskuddsrenten fastsatt av sentralbanken uten at det eksisterer åpen konkurranse.

- Dette viser at sentralbanken er svært motvillig til å løsne på pengepolitikken, men de har valgt å redusere finansieringskostnadene for låntakerne. Dette betyr ikke at de nye verktøyene vil erstatte tradisjonelle virkemidler, sier makroøkonom Guan Qingyou hos Minsheng Securities til Bloomberg News.

Markedene

Det er en svak oppgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene fredag formiddag.

Nye statistikker viser at utenlandske investorer har vært nettoinvestorer i fremvoksende asiatiske markeder de siste to ukene med vel 1,6 milliarder dollar.

Unntaket er Kina hvor det har vært kapitalflukt de siste åtte ukene.

Markedene venter på de amerikanske sysselsettingsstatistikkene for oktober senere i dag. Antall amerikanere som registrerer seg som arbeidsledige er på det laveste siden 2000, ifølge U.S. Department of Labor.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16882,77 (0,53%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23682,64 (0,14%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2440,29 (0,59%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1940,02 (0,18%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8915,55 (0,28%)

India, BSE Sensex: 27868,47 (-0,17%)

Thailand, SET Index: 1578,76 (-0,13%)

Singapore, Straits Times Index: 3294,13 (0,10%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1833,32 (0,07%)

Indonesia, Composite Index: 5009,29 (-0,50%)

Filippinene, SE Composite: 7226,06 (-0,15%)

Australia, All Ordinaries: 5509,1 (0,54%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no