Kinesiske myndigheter har sagt de vil gjøre alt i sin makt for å opprettholde en stabil, bærekraftig økonomisk vekst i den neste femårsperioden. Målet er en årlig vekst på rundt 6,5 prosent. Handelen med omverdenen faller og kinesiske forbrukere må dra mer av lasset.
Porteføljeforvalter Stewart Paterson hos Tiburon Partners er den siste i rekken av eksperter som kommer med advarsler rundt Kina.
- Kina har deflasjon og en økonomi som bremser opp. Å påstå at det ikke er nedadgående press på valutaen eller ingen årsaken til at den skal svekkes, tror jeg er veldig uredelig og symptomatisk da den kinesiske befolkningen er i ferd med å miste tilliten til sin egen valuta. De kinesiske problemene er gigantiske, sier han til CNBC.
Kraftig akselerasjon i kredittveksten
Nye utlånsstatistikker som kom på tirsdag viser at samlede utlån i Kina, med unntak av lån gitt til finansinstitusjoner, økte fra 597,8 milliarder yuan (790 mrd. kroner) i desember til 2510 milliarder yuan (3315 mrd. kroner) i januar – mer enn en firedobling og en ny rekord.
Samlet ny finansiering endte på 3420 milliarder yuan, ifølge den kinesiske sentralbanken. (Saken fortsetter under).
Det er ikke uvanlig at bankene gir større utlån ved utgangen av budsjettåret. Men selv justert for denne effekten er utlånsveksten i Kina på det høyeste siden sensommeren 2014.
«Dagens statistikker peker på en kraftig akselerasjon i kredittveksten inn i 2016. Dette er i tråd med vårt syn om at den økonomiske veksten vil ta seg opp fremfor å svekkes i de neste kvartalene», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en ny rapport.
Capital Economics har brutt ned utlånsstatistikkene og mener at utlånsveksten til realøkonomien er den høyeste på 33 måneder med 14,6 prosent.
Advarer mot høyere risiko
Den amerikanske hedgefondforvalteren Kyle Bass advarte i et nytt brev til investorene i forrige uke at gjeldsoppbyggingen i Kina kan utløse en full krise i det kinesiske banksystemet.
«Det kinesiske banksystemet har vokst fra under 3000 milliarder dollar til over 34500 milliarder dollar i forvaltningskapital i løpet av de siste ti årene. Ikke noe kredittsystem i historien har vært i nærheten av en slik vekst. Det har ingen presedens», skrev han i brevet.
Capital Economics mener at kredittveksten i Kina har skutt fart det siste halve året.
«Selv om økningen i kredittveksten fører til en høyere risiko på lang sikt vil den allikevel støtte opp rundt den økonomiske veksten på kort sikt», skriver Evans-Pritchard hos Capital Economics.
«Nytt år – samme utfordringer»
Nordea er ute med sin månedsrapport på Kina i dag – en uke etter at Kina sa farvel til geitens år og ønsket apen velkommen.
«Nytt år, men de samme utfordringene», skriver senioranalytiker med ansvar for Asia, Amy Yuan Zhuang, i rapporten.
Hun påpeker at gjeldsboblen bygger seg opp som en del av den løse pengepolitikken som føres for å hindre en kraftig svekkelse i økonomien. Dette tror hun myndighetene vil lykkes med.
«Den svakere veksten skyldes sykliske så vel som strukturelle årsaker. Svak global etterspørsel demper eksporten. Strukturelt er det overkapasitet og fallende aktivitet i anleggssektoren. Vi forventer at bnp-veksten vil fortsatt svekkes, men vi ser på en kollaps som urealistisk», skriver Zhuang hos Nordea.
De kinesiske valutareservene har falt fra nesten 4000 milliarder dollar sommeren 2014 til vel 3200 milliarder ved årsskiftet. Rundt 100 milliarder dollar har forsvunnet fra Kina i måneden i det siste.
«Det kraftige fallet i valutareservene gjør Beijing og markedet bekymret», skriver Nordeas Asia-ekspert.
Markedene
Det er en bred oppgang ved nesten alle de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag. Nikkei-indeksen fortsetter med å ta igjen tapene fra i forrige uke da nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen falt med over 12 prosent. Den steg med over syv prosent på mandag.
Oppgangen ledes av internett- og teknologiselskapet Softbank som bruke 500 milliarder yen (37 mrd. kroner) på å kjøpe tilbake tilsvarende 14,2 prosent av alle utestående aksjer. Aksjekursen har steget med 16 prosent på tirsdag.
DN Direkte inngår som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.
Les også: Asia i dag: Kan bli fire ganger verre enn subprimekrisen
Følg markedsutviklingen på DN Investor
morten.iversen@dn.no
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.