Kina har lagt bak seg et år med den svakeste økonomiske veksten siden begynnelsen på 1990-tallet. I 2016 forventes veksten å svekkes ytterligere. Målet er å skape en økonomisk vekst på 6,5 prosent, men mange internasjonale finansinstitusjoner har lagt målet lavere.
Dårligere til å absorbere sjokk
Kredittvurderingsselskapet Moody's Investors Service endret på onsdag utsiktene for den kinesiske kredittratingen fra «stabilt» til «negativt». Hovedårsakene er den kraftige økningen i offentlig gjeld og lavere valutareserver.
Moody’s har ikke endret kredittratingen, men dette er en alvorlig advarsel om at de mener utsiktene for den kinesiske økonomien er negative. De stiller spørsmål rundt myndighetenes økonomiske strategi og gjennomføringsevne.
Det har vært en kraftig økning i den offentlige gjelden – fra 32,5 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2012 – til 40,6 prosent i 2015. Den offentlige gjelden forventes å øke ytterligere.
Moody’s kommer med en klar advarsel til kinesiske myndigheter om Kina står foran en potensiell nedgradering. Dette kan skje hvis det kinesiske gjelden fortsetter å øke – målt mot størrelsen på økonomien eller at de planlagte reformene i statskontrollerte selskaper ikke gjennomføres.
- Myndighetenes evne til absorbere sjokk er blitt dårligere. Vi ønsker å signalisere dette ved å nedgradere utsiktene til negative. Myndighetene har trappet ned på reformene og det skaper en viss usikkerhet, sier direktør Marie Diron hos Moody’s i et intervju med Bloomberg TV onsdag morgen.
Fall i valutareservene
Det er nesten tre år siden Moody’s nedjusterte utsiktene for Kina fra «positiv» til «stabil». Den siste oppgraderingen i ratingen skjedde i november 2011 – fra A1 til Aa3.
Kinas valutareserver har falt med 762 milliarder dollar siden sommeren 2014 til 3200 milliarder dollar i dag. Fortsetter dette, eller at myndighetene strammer inn kapitalkontrollen uten å samtidig gjennomføre reformer, er dette et varselsignal for Moody’s om å vurdere en nedgradering.
Nordea er ute med en ny rapport på den kinesiske økonomien hvor hovedfokus er kapitalflukten fra Kina.
«Det har vært enestestående mengder kapital som har forsvunnet fra Kina siden midten av 2014. Dette har store konsekvenser for Kinas valutareserver. Det reiser spørsmålet om Beijings evner til å stoppe utførselen og øker presset for en svekkelse av valutaen», skriver Asia-analytiker Amy Yuan Zhuang i rapporten «Fight the flight».
En hodepine for Beijing
Hun tror myndighetene vil klare å begrense kapitalflukten, men utelukker ikke sannsynligheten for kapitalkontroll eller en større engangsdevaluering av valutaen.
Nordea-analytikeren mener at markedsaktører ikke har noen umiddelbar grunn til panikk – til tross for uroen på blant annet aksjemarkedet.
«Nedsalget i det kinesiske aksjemarkedet og usikkerheten knyttet rundt valutaen er ikke en bekymring for aktører i finansmarkedene, men en hodepine for Beijing», skriver hun.
Med valutareserver på 3200 milliarder dollar har Kina fortsatt en reserve for å beskytte seg mot spekulanter og fortsatt kapitalflukt. Det internasjonale pengefondet (IMF) mener at en riktig størrelse på de kinesiske valutareservene ligger på mellom 1700 og 2800 milliarder dollar. Nordea har lagt seg midt mellom – på 2300 milliarder dollar.
Amy Yuan Zhuang er ikke bekymret for den kinesiske økonomien på kort sikt.
«For realøkonomien forventer vi fortsatt en myk landing som det mest sannsynlige utfallet for 2016. Dette er hovedsakelig på grunn av at de fører en veldig løs pengepolitikk. Den største risikoen for en hard landing har vi med en tidshorisont på tre til fem år. Det vil bli utløst av at kredittboblen sprekker», skriver hun.
Markedene
Det har vært et børsrally i Asia på onsdag formiddag; Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har i perioder ligget over fire prosent høyere enn ved åpning. Også i Kina og Sørøst-Asia er det optimisme.
Hovedårsaken er relativt solide statistikker og rapport fra USA denne uken som reduserer sannsynligheten for at verdens største økonomi er på vei mot en resesjon. Dermed øker også risikoappetitten hos investorer.
Oljeprisen har også lagt seg stabilt på over 30 dollar fatet de siste par ukene etter å ha vært nede på 26-27 dollar tidligere i år.
Markedsaktører venter på sentralbankene. Det er fortsatt en mulighet for at den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten under møtet i midten av mars.
«Den kinesiske sentralbanken har senket reservekravet til bankene denne uken. Markedene ser mot kommende møter i den europeiske sentralbanken og Bank of Japan for signaler på ytterligere stimulans», skriver IG i en morgenrapport.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.