Det har vært en urolig start på det nye året i Asia – ledet av børsuroen i Kina og utsikter til en svakere økonomisk vekst fra verdens nest største økonomi.
Enkelte tror Kina står foran en hard landing, blant annet investorlegenden George Soros. De fleste tror Kina vil stå oppreist i vindkastene.
DN Investor: Det du trenger å vite om markedsutviklingen finner du på våre nye tjeneste DN Investor
- Rammes spesielt hardt
Nordeas Asia-analytiker Amy Yuan Zhuang følger de asiatiske økonomiene tett – spesielt Kina. Hun er ikke blant de mest pessimistiske, men lister opp en rekke utfordringer som Asia-regionen står foran i 2016.
«Asia har hatt en vanskelig start på 2016 og vil fortsette å møte sterke motvinder hele året. Svak økonomisk vekst i Kina og stagnasjon i den globale handelen vil sannsynligvis ramme denne regionen spesielt hardt», skriver hun i en ny månedsoppdatering med overskriften «Nådeløse motvinder».
De fleste asiatiske land hadde en lavere handelsaktivitet med omverdenen i 2015 – både målt i verdi og volum. Dette er en trend Nordea forventer vil fortsette.
«Dette var den første nedgangen siden den globale finanskrisen og er i samsvar med generelt svake handelsvolumer. Gitt økende proteksjonisme kan den globale handelen forbli svak i noen år. Dette er dårlige nyheter for asiatiske økonomier som typisk er avhengig av eksport av ferdige produkter», påpeker Amy Yuan Zhuang i januarrapporten.
Kraftig gjeldsoppbygging
Asia ble rammet i liten grad av den globale finanskrisen i 2008-09 – mye takket være at Kina finansierte store tiltakspakker for å modernisere infrastruktur og finansiere store byggeprosjekter.
En lav rente i USA, EU og Japan sørget for billig kapital til fremvoksende markeder i Asia. Dette har ført til en gjeldsoppbygging som regionen ikke har sett siden like før Asia-krisen slå ut for fullt i 1997.
Siden 2011 har den gjennomsnittlige private gjelden i Sør-Korea, Hong Kong, Singapore, Malaysia, Thailand, Indonesia og India økt fra 93 prosent av bruttonasjonalprodukt til 112 prosent.
«Asia er blitt svært belånt – mer enn under finanskrisen på slutten av 1990-tallet. Denne gangen er kreditorene innenlandske og ikke internasjonale. Det betyr ikke at gjelden er risikofri. Gjeldsbyrden vil sannsynligvis øke med høyere globale renter og kapitaloverføringer til industriland», skriver hun.
Et av de få lyspunkter er de lave energiprisene for Asia, som er nettoimportør av olje og gass.
«Lavere energipriser kan i en viss grad redusere produksjonskostnadene og øke forbrukernes kjøpekraft. Dette kan delvis, men ikke helt, oppveie for avtagende etterspørsel fra Kina», skriver Nordeas senioranalytiker for Asia.
DN Investor: Det du trenger å vite om markedsutviklingen finner du på våre nye tjeneste DN Investor
Kapitalflukt på 735 milliarder dollar
Ifølge DNB har kapitalutgangen var i fremvoksende økonomier i fjor på sitt høyeste på 2000-tallet.
«Halvparten kan forklares med at kinesiske selskaper har redusert sin valutagjeld», skriver DNB-teamet i en rapport.
Ifølge beregninger foretatt av Institute of International Finance hadde fremvoksende økonomier en netto kapitalutgang på 735 milliarder dollar i 2015. I 2013 var det en netto kapitalinngang på 340 milliarder dollar og i 110 milliarder dollar i 2014.
«Isolert sett er kapitalutgangen bekymringsfull. Normalt har kapitalflukt vært et forvarsel på svakere økonomisk vekst, i viss grad fordi kapitalutgang i seg selv kan fremprovosere dårligere tider, men også fordi kapitalflukten kan være et symptom på at underliggende ubalanser er i ferd med å forverre seg», skriver DNB.
DNB tror ikke at dette er nok til å dra de fremvoksende økonomiene inn i en krise.
«Brorparten av kapitalflukten skjedde i Kina, der det var en netto utgang på 675 milliarder dollar. Beløpet er ikke neglisjerbart, og tilsvarer om lag seks prosent av BNP. Effekten på den innenlandske likviditeten var likevel begrenset fordi sentralbanken reduserte sine valutareserver med om lag 510 milliarder. Om lag halvparten av kapitalflukten skyldes at selskapene har redusert sin valutagjeld», skriver DNB.
De peker også på at kinesiske selskaper har investert mer i utlandet.
Markedene
Det er en bred nedgang ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag. Oljeprisen ligger på rundt 30 dollar.
Råvareindeksene fra UBS Bloomberg og Reuters/Jefferies falt med henholdsvis 1,06 og 2,04 prosent på mandag.
IG Markets tror den relative stabiliteten ved verdens aksjemarkeder de siste dagene skyldes «stillhet før nye stormer».
De tror Saudi-Arabia vil avgjøre hvor oljeprisen ender.
«Det er tåpelig å tro at noen, med unntak av Saudi-Arabia, vil være herre over OPECs skjebne, da flere medlemsland har gitt ønske til andre medlemsland om at de desperat trenger en høyere oljepris for å balansere statsbudsjettene. Oljen vil forbli lav så lenge Saudi-Arabia finner det nødvendig», skriver markedsanalytiker Joshua Mahony hos IG.
DN Direkte inngår fra denne uken som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.