Kinesiske utlån er over femdoblet siden finanskrisen i 2008-09. Bankene fortsetter å tilføre økonomien nye penger. Det meste går imidlertid til å holde live i såkalte «zombie-selskaper – statskontrollerte selskaper som går med store underskudd, men som er viktige for å opprettholde sysselsettingen.

Kina åpner pengeslukene

Kinesiske myndigheter har innrømmet at «zombie-selskaper» utgjør en trussel for økonomien. Målet er at disse gradvis skal fases ut og enkelte gjenoppstå med kjernekompetanse. Dette tar tid. Flere millioner ansatte jobber for disse selskapene.

I juni ble det gitt 1380 milliarder yuan (1750 milliarder kroner) i nye lån i Kina. Dette var høyere enn hva Kina-økonomer forventet. Samlet ny finansiering passerte 2070 milliarder kroner.

Det smale pengemengdebegrepet (M1), som er penger som er umiddelbart tilgjengelig til bruk i samfunnet (mynter og sedler), økte med 24,6 prosent i juni. Dette er den høyeste veksten på seks år.

Det bredere pengemarkedsbegrepet (M2), hvor publikums likviditet og bankinnskudd også inngår, er nesten dobbelt så høyt som det kinesiske bruttonasjonalproduktet. M2 er et uttrykk for likviditeten i det finansielle systemet.

M2-veksten er kun halvparten av M1, ifølge Sheng Songcheng, som leder analyseavdelingen til den kinesiske sentralbanken til finansnettstedet Yichai.com, men grunn nok til bekymring.

Sentralbanken har gjort hva de kan for å tilføre markedet likviditet ved å sette ned renten og senke reservekravene til bankene slik at de kan mer midler til å gi til utlån.

Mangler investeringer

Sheng frykter at selskaper er i ferd med å havne i en likviditetsfelle. Selskapene bygger opp store kontantbeholdninger, men det finnes få attraktive investeringsobjekter. De sitter på store kontantbeholdninger, men investeringslysten er lav i Kina.

Det samme skjer med husholdninger, som er tilbake til eiendomsmarkedet - igjen - etter å ha brent seg på aksjeinvesteringer det siste året. Eiendomsprisene i storbyene har steget med mellom 20 og 45 prosent på 12 måneder og det er frykt for nye bobler.

«Pengemarkedsstatistikkene for juni viser fortsetter å gå i hver sin retning. Dette er en indikasjon på at selskaper sitter på penger mens de venter på bedre investeringsmuligheter», skriver analysedirektør Sheng Songcheng i den kinesiske sentralbanken i et innlegg i National Business Daily denne uken.

Størst i verden

Den kinesiske banksektoren har på under ti år blitt den største i verden. Kinesiske banker toppet oversikten over verdens største målt i børsverdi inntil for et par-tre år siden. Børsverdiene har stupt i frykt for hva som ligger skjult i balansene i form av råtne lån.

«Den har vært en av de mest lønnsomme sektorene, men de gode tidene kan være over. Som følge av avtagende økonomisk vekst og fallende inntekter møter bankene en økning i misligholdte lån. Selv om vi mener at Beijing fortsatt har kapasitet til å løse problemene, er risikoen for en bankkrise økende», skriver Amy Yuan Zhuang og Tuuli Koivu hos Nordea Markets i en ny rapport på den kinesiske banksektoren.

De viser til at selv om den kinesiske økonomien er nest størst i verden (bak USA) er den kinesiske banksektoren større enn den amerikanske. Kinesiske banker har gitt lån til privat sektor på over 16000 milliarder kroner. I USA er beløpet på rundt 9000 milliarder kroner.

«I første halvår i 2016 ble det gitt rekordstore nye lån», ifølge Nordea Markets.

Alvorlig for verdensøkonomien

Den største risikoen for bankene er næringslivslån, som utgjør 160 prosent av bruttonasjonalprodukt.

«Har Beijing ressurser nok til å redde bankene?», spør Nordea.

De to analytikerne mener det ikke er en umiddelbar risiko for en bankkrise i Kina.

Hvis det imidlertid skulle skje vil dette ha alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien.

«Spredningen vil hovedsakelig skje via handel. Hvis kinesiske banker kollapset og stopper utlån til innenlandske investeringer og produksjon vil importen stoppe opp – i alle fall for en stund. Kinas handelspartnere vil føle smerte. Til slutt, i et slikt scenario, vil direkte utenlandske investeringer fra Kina stoppe opp da statsbankene vil styre ressursene for å redde forretningsbanker og gjenopplive den økonomiske aktiviteten», skriver Nordea.

Markedene

Etter en sammenhengende børsoppgang i Tokyo faller Nikkei-indeksen på onsdag. Heller ikke den siste ukens børsvinner, spillprodusenten Nintendo som har tatt stor suksess med mobilspillet Pokemon Go, klarer å stå i mot. Nintendo-kursen har falt med 13 prosent på onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kina advarer - Filippinene nekter å la seg presse

 
Asia i dag: Asias vekstvinnere frem til 2018

Kinas ukjente nettgigant dnPlus  (DN+)

Følg markedet på DN Investor