Siden 2007 har det vært en begrensning på 50000 dollar for kinesere som ønsker å overføre penger til utlandet. Dette har ikke stoppet titusenvis av kinesere fra å kjøpe luksuseiendommer i Hong Kong, Singapore og vestlige land til langt høyere beløp.
Planlegger «Plan B»
I september ble det overført 194 milliarder dollar fra Kina til utlandet, ifølge Bloomberg Business. Dette skjedde etter at aksjemarkedet kollapset i sommer og myndighetene lot valutaen få svekke seg i august mot handelspartnerne.
Ingen vet nøyaktig hvor disse pengene har endt opp, men kinesiske investorer er kjent for både å ta en høy risiko og sørge for at de har en «Plan B». Denne planen betyr for mange at de har mulighet til å flytte vekk fra Kina med familien hvis det viser seg nødvendig.
- Med den pågående kampen mot korrupsjon i Kina og den nylige kollapsen på finansmarkedene ønsker flere kinesere enn noensinne å flytte formuen - en del tjent via lovlige metoder, andre ikke – til trygge havner utenfor Kina, sier privatetterforsker Bill Majcher til Sidney Morning Herald.
Utfordringen er hvordan de skal klare å overføre større beløp fra Kina med de eksisterende utførselsbegrensningene. Tidligere var det enkelt å bruke mellommenn ved kasinoene i Macau og overføre penger til andre land.
Smurfe-metoden
Alene har en smurf liten innflytelse eller makt, men når de 101 smurfene kommer sammen klarer de å utrette det meste. «Smurfe-metoden» er velkjent.
Pengeoverføringer fra Kina deles opp i små porsjoner på 50000 dollar og overføres via «smurfer» som får betalt for å låne ut navnet sitt. Til sammen blir det store beløp. Banker og finansinstitusjoner stiller villig opp for å tilrettelegge overføringer.
- Den kinesiske kapitalen er rett og slett for stor til å overse. Bankene vil gjøre alt de kan for å ta en del av denne voksende virksomheten – uavhengig av risikoen det medfører, sier Majcher.
Kinesere stod for 16 prosent av alle internasjonale eiendomskjøp i USA i 12-månedersperioden frem til mars i år, ifølge National Association of Realtors.
I Sydney kjøper kinesere nesten en fjerdedel av alle nye boliger som blir bygget. De forventes å fordoble eiendomskjøpene i Australia til 43 milliarder dollar i 2020. I Vancouver er eiendomsprisene fordoblet siden 2005.
Fri som fuglen
Tollvesenet i Toronto og Vancouver har beslaglagt store beløp fra kinesere som kommer med kofferter fulle av kontanter.
- Det er ulovlig for folk å bruke hemmelige kanaler for å flytte penger til utlandet. Dette er smugling. Regjeringen har hatt et avslappet forhold til det, sier økonomiprofessor Xi Junyang ved Shanghai University of Finance & Economics til Bloomberg Business.
Myndighetene i Hong Kong har økt kontroll på mistenkelige overføringer fra Kina.
- Hong Kong er en inngangsport for kinesere som vil flytte penger til andre deler av verden. Så snart pengene er på plass i Hong Kong er de fri som fuglen, sier analysesjef David Ji hos eiendomsmeglerselskapet Knight Frank til Bloomberg.
Toppsjefer under etterforskning
Konsernsjefen for Kinas nest største bilprodusent er under etterforskning for korrupsjon. Zhu Fushou er toppsjef for Dongfeng Motor, som produserer biler i partnerskap med blant annet Honda, Nissan og de franske bilprodusentene Peugeot og Renault i Kina.
Ifølge en kort uttalelse fra Central Commission for Discipline Inspection, som etterforsker økonomisk kriminalitet i Kina, er han under etterforskning for «alvorlige brudd på retningslinjer» - et uttrykk som benyttes for korrupsjonsetterforskning.
Zhu har ledet bilprodusenten de siste fire årene og stod bak en 14 prosent investering i Peugeot i fjor. Dongfeng Motor produserte 3,5 millioner biler i 2014.
Ifølge Sina Finance skal konsernsjef Zhang Yun i Agricultural Bank of China også ha blitt anholdt. Han skal ha «bistå myndighetene i en etterforskning».
Det er ikke kjent om dette har sammenheng med arrestasjonene av fondsforvaltere i helgen, blant annet toppsjefen for Zexi Investment.
Markedene
Det er en optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag morgen. Etter fem-seks dager med børsfall er det oppgang i hele regionen.
Den australske sentralbanken har fastholdt renten på to prosent etter rentemøtet i dag. I en uttalelse sier banken at de ser en moderat, svak oppgang i verdensøkonomien. De lave råvareprisene utgjør en risiko for den australske økonomien, som har hatt sammenhengende vekst i nesten 25 år.
Vi anbefaler å følge DN Direkte for de siste nytt om markedene fra Asia til Europa.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.