Kinesiske myndigheter mener de har kontroll med kapitalflommen ut fra Kina, som ifjor var på mellom 700 og 1000 milliarder dollar. Anslagene varierer og de offisielle statistikkene gir ikke et klart svar.
Sårbar økonomi
Finansinstitusjonen Barclays er bekymret. Til tross for at Kina har verdens største valutareserver på over 3200 milliarder dollar, er den kinesiske økonomien sårbar. Det er kapitalkontroll, men nyrike kinesere bruker skjulte kanaler for å overføre penger ut fra Kina.
I desember og januar ble det overført 207 milliarder dollar ut av Kina ifølge de offisielle statistikkene. Store beløp skjules ved å forfalske fakturaer fra blant annet Hong Kong, som gjør at selskaper kan overføre penger ut av Kina og plassere disse i utlandet.
Mange gjør dette i frykt for at det kommer en devaluering. Myndighetene er blitt kritisert for å ikke kommunisere effektivt med markedet. Senest i helgen ble sjefen for hva som tilsvarer Finanstilsynet sparket og erstattet med en toppsjef fra en av de største bankene.
Barclays mener at et alternativ den kinesiske sentralbanken har for å begrense kapitalflukten og samtidig endre markedspsykologien, er å foreta en devaluering.
Finansinstitusjonen mener at det kan være aktuelt med en 25 prosent devaluering for å endre markedspsykologien.
Risikoen for at dette skjer er økende da de kinesiske valutareservene faller, skriver Ajay Rajadhyaksha og Jian Chang, ifølge Bloomberg Business.
Kort frist
Fortsetter fallet i valutareservene i samme tempo som de siste månedene, har den kinesiske sentralbanken kun seks til 12 måneder på seg.
«Da vil valutareservene ha falt til ukomfortable nivåer. De må også se på andre tiltak som kapitalkontroll og innstramminger av pengepolitikken for å stoppe kapitalflukten», ifølge Barclays.
Ifølge retningslinjer gitt av Det internasjonale pengefondet (IMF) bør Kina ha valutareserver på minimum 2000 til 2750 milliarder dollar.
«Den eneste årsaken til at de vil foreta en engangsdevaluering er for å stoppe kapitalflukten – i så fall må det være en betydelig devaluering. Uansett hva de bestemmer seg for å gjøre vil resultatet innebære en betydelig risiko for de globale finansmarkedene», skriver Barclays.
En devaluering på 25 prosent vil føre til kraftige reaksjoner fra Kinas handelspartnere – og en valutakrig.
«En devaluering på dette nivået vil bli umulig å selge til resten av verden. Den kinesiske sentralbanken vil sannsynligvis bli nødt til å komme med mer aggressive tiltak for å stoppe kapitalflukten», skriver Barclays-teamet fra Hong Kong og New York.
Nervøse markeder
Hedgefondforvalter Kyle Bass hos Hayman Capital Management har tidligere spådd en kraftig devaluering av den kinesiske valutaen. Hans hovedargument er at det er en tillitskrise i Kina og at bankene har skjult misligholdt lån som staten må rydde opp i.
Andre eksperter mener at kinesiske myndigheter fremfor alt ønsker stabilitet. En kraftig devaluering innebærer en stor risiko.
- Stabilitet er bra for inntrykket de ønsker å skape i markedet. Hva de ønsker er en stabil, men gradvis svekkelse av valutaen hvis det er mulig. Dette er positivt i forsøket på å opprettholde en vekstrate i økonomien på seks prosent, sier tidligere seniorrådgiver ved Det internasjonale pengefondet, som nå er professor ved University of California-Berkeley, Barry Eichengreen, til CNBC.
Eichengreen påpeker at verdens finansmarkeder – og handelspartnere – følger Kina tett.
- Det vil bli vanskelig. Markedene er nervøse, sier han.
Markedene
De asiatiske aksjemarkedene har falt på onsdag etter signaler fra OPEC om at det ikke går mot et produksjonskutt i oljeproduksjonen.
Finansministrene fra G20-landene skal møtes i Shanghai i helgen. Det er bekymring for den globale veksten. En rekke internasjonale finansinstitusjoner har sett seg nødt til å nedjustere de globale vekstprognosene for 2016 – bare uker etter at de kom med prognoser for året.
- Oljen er åpenbart en av svingfaktorene. Det andre er at folk ser på sentralbankene og konkluderer med at det ikke er så mye de kan foreta seg. Innføringen av negative renter for mange mennesker er faktisk dårlig nytt, sier direktør Andrew Sullivan hos Haitong International Securities til CNBC på onsdag.
Sjekk ut DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.
Følg markedene på DN Investor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.