Kinesiske myndigheter har forsøkt å stabilisere situasjonen i finansmarkedet og realøkonomien de siste månedene. De har også fått kritikk for ikke å ha kommunisert tydelig hva de forsøker å oppnå. Dette har skremt investorer.

Rosenrøde utsikter

I USA innhenter det detaljerte undersøkelser fra delstater, næringsliv og investorer åtte ganger i året. Denne informasjonen danner grunnlaget fra den såkalte «Beige Book»-rapporten som benyttes som underlagsmateriale av sentralbanken (Fed) for å ta beslutninger.

I Kina har et privat selskap begynt å innhente tilsvarende informasjon for å sammenligne verdens to største økonomier. Den siste versjonen av China Beige Book konkluderer med at pessimismen i økonomien er adskilt fra de underliggende økonomiske statistikkene og fakta.

«Vi har lenge advart klienter mot å stole på de rosenrøde offisielle utsiktene av den kinesiske økonomien. Nå tror vi pendelen har svingt alt for langt i motsatt retning. I kjølvannet av kollapsen i aksjemarkedet og de overraskende valutaendringene i august har oppfatning av Kina blitt for negativ – altfor negativ», skriver direktør Leland Miller hos China Beige Book i den siste rapporten.

Store endringer

Det pågår store endringer i den kinesiske økonomien og investorer har problemer med å se hva som skjer.

«Aldri tidligere i de fem årene vi har kartlagt den kinesiske økonomien har det vært større forskjell mellom oppfatningen av Kina og hva som faktisk skjer på bakken i økonomien», skriver Miller.

Han mener at pessimismen de siste månedene har hatt overhånd hos investorer og at mange ikke har vært i stand til å se at økonomien vil vokse med rundt syv prosent i år – til tross for markedsuroen.

De avviser også at Kina er smittet av «Japan-syken» og kan se frem til tiår med deflasjon og stillstand.

«Det er en myte at de det verste fallet i produsentprisene på seks år indikerer en større risiko. Argumentene om at produsentdeflasjonen og brukerinflasjonen tar en bit av selskapenes overskudd avvises av de flere tusen respondentene i den nasjonale undersøkelsen», skriver forfatterne av China Beige Book.

Den kinesiske sentralbanken har satt ned renten fem ganger på under ett år. Dette begynner å gi resultater i form av lavere lånekostnader i bankene, men også i det uregulerte skyggebankmarkedet.

Det forventes nye tiltak fra myndighetene i fjerde kvartal hvis det viser seg at den økonomiske aktiviteten i inneværende kvartal blir for lav til å oppnå målet om en syv prosent økonomisk vekst for hele året. Dette skjedde også under finanskrisen for syv år siden.

«De overstadig store tiltakene i 2009 ble utført via banklån og private investeringer – ikke nettoinvesteringer fra det offentlige. Selv om verktøykassen fortsatt ikke er tom beveger vi oss inn i et ukjent terreng», mener direktør Leland Miller hos China Beige Book.

Ny regjering i Australia

Australias nye statsminister Malcolm Turnbull presenterte sin nye regjering på mandag. Marise Payne er utnevnt som Australias første forsvarsminister og tidligere immigrasjonsminister, Mathias Cormann, er på plass som finansminister.

Turnbull har lagt frem en detaljert oversikt over familiens formue, som er på over 1,2 milliarder kroner. Grunnlaget ble lagt for 20 år siden da han investerte rundt tre millioner kroner i internettselskapet OzEmail.

Da dette ble solgt ti år senere innbragte dette nesten en halv milliard kroner i kontanter, ifølge Financial Review.

Markedene

Uken starter nervøst i Asia med fall ved de største markedene i Sørøst-Asia og i Sør-Korea. Unntaket er de kinesiske børsene, hvor det er en svak oppgang.

- Dette vil bli en veldig tøff uke på grunn av kombinasjonen av usikkerhet rundt den kinesiske seltralbanken og den amerikanske sentralbanken (Fed). Det virker som at Fed flyttet målposten i forrige uke og opprørte de amerikanske markedene, sier sjefstrateg for Asia og fremvoksende markeder hos JPMorgan, Adrian Mowat, til CNBC Asia.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no