Den japanske regjeringen og sentralbanken gjør hva de kan for å skape prisvekst i økonomien. Er «Abenomics»-eksperimentet en fiasko og må legges død?

Da Shinzo Abe kom til makten for vel to år siden hadde han en plan. Det overordnede målet var å skape en prisvekst på to prosent og la dette utgjøre grunnlaget for høyere innenlandsk etterspørsel og investeringer og dermed skape vekst. Han er ikke i rute med «Abenomics».

- Eksperimentet er over, sier tidlige sentralbankstyremedlem Miyako Suda til Wall Street Journal.

Den japanske sentralbanken har kjøpt verdipapirer for 150000 milliarder yen (10300 mrd. kroner) de siste to årene for å støtte opp rundt «Abenomics»-eksperimentet. Dette har svekket yenkursen fra 78 mot en amerikansk dollar i 2012 til 120-nivået i år.

For svak alene

Omsetningsskatten ble økt fra fem til åtte prosent for ett år siden. Dette førte til at japanske forbrukere og husholdninger strammet inn. Lønnsveksten har ikke holdt tritt og dermed har de fått en svekket kjøpekraft.

Februarstatistikkene viser en prisvekst på to prosent det siste året. Justert for endringene i omsetningsskatten er det ingen endring og Japan kan være inn på vei i deflasjon igjen.

Målet til Abe og sentralbanken har vært å få en reell prisvekst på 1,9 prosent innen utgangen av året. Det er en umulig oppgave.

- Dette er en økonomi hvor statistikker etter statistikker viser at økonomien er for svak til å klare seg alene, sier porteføljestrateg Joe Zidle hos Richard Bernstein Advisors til CNBC.

Han meter det er et paradoks hva som skjer i Japan. Den økonomiske veksten er lav og regjeringen har ikke klart å oppnå målene den har satt seg. Til tross for dette har investorer flokket til Japan. Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen er på det høyeste nivået siden 2000.

- Nikkei-indeksen vil gå høyere i 2015. Årsaken er at markedet er drevet av politikk og ikke den underliggende aktiviteten. Dette skyldes sentralbankens lettelser og en svekkelse av yenkursen. Ironisk sett er elendige nyheter gode nyheter i Japan, sier Zidle.

Det personlige forbruket falt med 2,9 prosent i februar sammenlignet med ifjor og detaljhandelsomsetningen var 1,8 prosent lavere – dårligere enn forventet.

Karakterene A, B og E

Statsminister Abe har i motsetning til forgjengerne prøvd å formulere en økonomisk politikk og klart definerte mål som skal få den japanske økonomien på rett kjøl.

Dette er hårete mål som næringsliv og investorer har sansen for, men det har vist seg vanskelig å igangsette reformer.

I japanske næringslivskretser fleipes det med at statsministeren får karakteren «A» for de økonomiske lettelsene, «B» for pengepolitikken som føres og «E» for ikke å ha gjennomført strukturelle reformer.

- Kanskje jeg fikk karakteren «E» bare for å stave navnet mitt riktig. Vi legger stor vekt på vekststrategien. Det er viktig at alle kommer til en forståelse av hvor viktig denne vekststrategien er. Kanskje «E» står for «education» (utdannelse), sier han i et intervju med Financial Times.

Abe ble gjenvalgt som statsminister like før nyttår og han mener han har fått et klart og tydelig mandat fra velgerne til å gjennomføre den politikken han begynte på høsten 2012.

Nå er det reformarbeidet som skal igangsettes. Det meste skal være gjennomført i 2020 når Japan står som vertsnasjon for sommer-OL.

- Vi skal gjøre Japan til det mest næringslivsvennlige landet for utenlandske investorer. I 2020 Japan vil ikke lenger være en økonomisk byrde for noen. Det vil tilhøre fortiden, sier han.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene ligger an til å avslutte ukene lavere. MSCI Asia Pacific Index har falt med 0,3 prosent siden markedene åpnet mandag morgen til tross for en oppgang fredag formiddag.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har klatret til tross for elendige prisvekststatistikker. Årsaken er forventninger om nye lettelser fra regjeringen og sentralbanken.

Nå venter investorer på at kvartalsregnskapene skal avsluttes og gi en indikasjon på hvordan inngangen til 2015 har vært. De amerikanske nøkkelindeksene har falt de siste fire dagene og Standard & Poor’s 500 har mistet oppgangen siden nyttår.

Uroen i Midtøsten skaper også bekymring. Den amerikanske oljeprisen hadde den største oppgangen siden 2011 på torsdag, ifølge Bloomberg News.

- Alles øyne er rettet mot Midtøsten og konflikten i Yemen. Dette er en viktig påminnelse om den geopolitiske risikoen som eksisterer. Konsekvensen kan bli høyere olje- og gullpriser, fallende aksjemarkeder når muligheten for en væpnet konflikt øker, sier analytiker Michael McCarthy hos CMC Market til nyhetsbyrået AP.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også: Asia i dag: En tidsinnstilt økonomisk bombe

 
Er Japans største økonomiske problem det som ikke skjer på soverommet?

Dr. Dooms skrekkliste  


morten.iversen@dn.no