For andre gang denne uken ble handelen stanset ved de kinesiske børsene. Børsene i Shanghai og Shenzhen falt med over fem prosent nesten umiddelbart da handelen startet torsdag morgen og handelen ble automatisk stanset i 15 minutter.

- Vanskelig å spå

Panikken fortsatte da aksjehandelen ble igangsatt og i løpet av sekunder hadde begge nøkkelindeksen CSI 300, hvor Kinas 300 største børsnoterte selskaper inngår, falt med syv prosent og all handel ble stanset for resten av dagen.

De to siste dagene har det vært en viss form for stabilitet på det kinesiske aksjemarkedet etter at nøkkelindeksene stupte med over syv prosent på mandag.

Dette skyldes støttekjøp av aksjer fra statseide investeringsfond og selskaper.

- Det er vanskelig å spå hva myndighetene ønsker, sier direktør Arthur Lau hos Pinebridge Capital i Asia til Wall Street Journal.

Sentralbanken tilførte markedet rundt 200 milliarder kroner i frisk likviditet på tirsdag, ifølge markedsobservatører. Sentralbanken og andre offentlige institusjoner er svært sparsomme med å gi informasjon til markedet på hva de foretar seg. Dette skaper usikkerhet.

Full forvirring

I morgen skal salgsforbudet som større aksjonærer ble pålagt i fjor sommer oppheves. Aksjonærer med en eierpost på over fem prosent i børsnoterte selskaper har vært forhindret fra å selge aksjer. Det er full forvirring om dette vil bli forlenget. I så fall kan det bety massesalg av aksjer.

Kinesiske medier skriver i dag at større aksjonærer kan få selge inntil en prosent av aksjene i løpet av de neste tre månedene. Meglerhus sier til China Daily at de ikke har fått informasjon.

- Jeg tror ikke myndighetene vil forlenge forbudet. Det er mer sannsynlig at de vil overbevise aksjonærer om frivillig ikke selge aksjer. Ikke noe av dette har klart å berolige markedet, sier strateg Daniel So hos CMB International Securities til Channel News Asia.

Kapitalflukt og devaluering

Den kinesiske sentralbanken har satt referansekursen på valutaen betydelig lavere i dag – for åttende dag på rad. Dagens valutasvekkelse er den største siden minidevalueringen i august.

De siste dagene har det vært et stort avvik i kursen på den kinesiske yuanen i Kina og i offshoremarkedet (Hong Kong).

- Fallet i yuanen er større enn hva investorer forventet. De skremmes av nedgangen, noe som vil føre til kapitalflukt, sier investeringsdirektør Wang Zheng hos Jingxi Investment Management i Shanghai til Bloomberg News.

Kursen på den kinesiske valutaen mot amerikanske dollar er på det laveste siden februar 2011. Yuanen har falt fra 6,2 i fjor sommer til 6,55 på torsdag mot dollar.

- En spire til valutakrig

En svakere kinesisk valuta gjør det dyrere for landet å importere energi og råvarer. Dette kan gi nytt press på råvareprisene, som har falt siden sommeren 2014.

- Så lenge markedene har den oppfatning at Kina er villig til å devaluere videre. Dette kan gi inntrykk av svakere kinesisk kjøpekraft. Det er frykt for at andre land kan begynne å svekke sine valutaer. Det kan være spiren til en handelskrig, skriver markedsstrateg Bernard Aw hos IG Markets i en oppdatering.

Kina-ekspert David Dollar ved tenketanken Brookings påpeker at valutaen er i ferd med å bli satt fra den amerikanske dollaren.

«Kina står overfor en stor kapitalflukt når økonomien bremser opp og aksjemarkedet korrigeres fra boblenivåer. Til tross for et stort handelsoverskudd og omfattende kapitalkontroll måtte Kina bruke flere hundre milliarder dollar i 2015 fra valutareservene for å begrense at valutaen svekket seg», skriver han i en ny rapport.

Markedene

Alle asiatiske aksjemarkeder faller på torsdag og flere av valutaene har svekket seg i takt med den kinesiske devalueringen.

Den australske dollaren, som ofte gjenspeiler Kina-handelen, falt til det laveste nivået på to måneder. Valutaen har falt med over 30 prosent mot dollaren siden 2013.

DN Direkte vil følge markedene tett i dag. Det er nervøsitet på de asiatiske markedene på grunn av uroen i Kina.

 

Les også: Dyreste dollar siden 2002


Frykter oljeprisen kan nå 25 dollar
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no