Om vel en måned vil Kina legge frem de økonomiske vekststatistikkene for andre kvartal. Myndighetene har lagt listen på rundt 6,5 prosent og få tror at dette ikke vil bli innfridd.
- Ingen økonomi i verden har vist seg å være mer «lydig» mot myndighetenes fastsatte mål enn Kinas, skriver Nordbakken hos Civita i en ny kritisk rapport på Kina.
Treffer konsekvent innertier
Han skriver at det er lett å forstå hvorfor mange har latt seg fascinere av Kinas vedvarende sterke økonomiske vekst og utvikling. Siden de økonomiske reformene startet på begynnelsen av 1980-tallet er 600 millioner mennesker løftet ut av fattigdom.
- Det har ikke tidligere skjedd at et land oppnår åtte prosent gjennomsnittlig vekst i bruttonasjonalproduktet per innbygger over en periode på over tretti år, påpeker Nordbakken.
Den økonomiske veksten i fjor var den laveste på et kvart århundre, men lå allikevel på nesten syv prosent – blant den høyeste i verden. I år har myndighetene lovet en vekst på 6,5 prosent.
Det har ofte vært stor skepsis til de offisielle statistikkene, noe også Kinas statsminister har sagt til en tidligere amerikansk ambassadør.
- For de som fortsatt har tro på statlig finstyring av økonomien, er det kanskje også imponerende å observere et land hvor myndighetene konsekvent treffer innertier på sine BNP-mål for kommende år, senest hva gjelder første kvartal 2016. Etter børsuro og stor usikkerhet i januar og inn i februar viste BNP-tallene for første kvartal 2016 en årsvekst på 6,7 prosent, skriver han.
Gammel før rikt
Den kinesiske suksessen har gjort at land med et autoritært styresett opplever å ha fått bekreftet at det finnes et reelt alternativ til Vestens liberale demokrati og markedsøkonomi, skriver Civita-økonomen.
I rapporten forsøker han å forklare de grunnleggende institusjonene og drivkreftene som preger Kinas økonomiske utvikling.
Han karakteriserer den kinesiske modellen for «en modell uten fremtid».
- En naiv vestlig forestilling om Kina er som skapt for å tilfredsstille behovet for «den endelige bekreftelsen på kapitalismens seier over sosialismen». Naiviteten ligger i den kortslutningen at Kina omtales som om landet nærmest er blitt en fri markedsøkonomi, og hvor det autoritære ettpartistyret fint kan fungere sammen med en påstått«nyliberal» økonomisk modell, ifølge Nordbakken hos Civita.
Han er skeptisk til de kinesiske planene om å gå fra å være et land med gjennomsnittlig inntektsnivå på under en fjerdedel av nivået i USA til å bli et høyinntektsland. Den gamle vekstmodellen trues.
Mulighetene for å rekruttere nye millioner arbeidere fra lavproduktivt landbruk til enkle industrijobber i byene, med høyere produktivitet, vil tørke opp på grunn av den kommende befolkningsnedgangen. Kina risikerer å bli et raskt aldrende samfunn før landet blir rikt.
Manglende vilje
Skal Kina unngå å stagnere på et inntektsnivå som ligger litt over dagens nivå, og dermed falle i mellominntektsfellen, trengs det overgang til en ny vekstmodell, mener Nordbakken.
Dette mener myndighetene er i ferd med å skje. Kinas forbrukere drar en stadig større del av lasset og tjenesteytende sektor vokser raskere enn eksport og investeringer. Det er en vanskelig balansegang.
Kildene til økt produktivitet i fremtiden må handle mer om innovasjon, mer om åpen konkurranse og om gjennomgående mer effektiv ressursbruk, ifølge Civita.
- Men, dette krever noe som Kinas ledere til nå ikke har vist vilje til å gjennomføre: privatisering av det sosialistiske bankvesenet for å bane veien for markedsbasert allokering av kapital; privatisering, politisk fristilling og forretningsmessig ansvarliggjøring av de statseide og statskontrollerte selskapene, skriver Nordbakken.
Han er skeptisk til makten Kinas president har fått.
- Når man registrerer hvordan Xi Jinping er i ferd med å forsterke sin ledelse av Kina i autoritær retning, og hvordan han også konsekvent forsterker undertrykkelsen av både den akademiske friheten og informasjons- og pressefriheten, er det vanskelig å se for seg et positivt fremtidsbilde av Kina, ifølge Lars Peder Nordbakken hos Civita.
Markedene
Tokyo-børsen har falt i Asia på mandag formiddag. Dette skyldes at den japanske valutaen har styrket seg kraftig mot amerikanske dollar etter det kom dårlige sysselsettingsstatistikker på fredag. En sterk yenkurs er dårlig nytt for japanske eksportlokomotiver.
I Sørøst-Asia er det en viss optimisme å spore med en gjennomsnittlig oppgang på vel 0,5 prosent.
Dette er en uke med nye økonomiske statistikker fra Kina. Handelsstatistikkene kommer på onsdag og Deutsche Bank tror at det kinesiske handelsoverskuddet vil øke fra 45 milliarder dollar i mai til 60 milliarder i mai. Årsaken er lavere importpriser på råvarer.
LES OGSÅ OM:
Asia i dag: Forsøker myk landing i Kina
Når eldre arbeidstakere er mindre produktive: Vil kutte seniorenes lønn (+)
Typisk damer å være vanskelig å like? Toppdamer og kvinnekortet (+)
Vinner Follo-jobber: Kjøper norsk arbeidskraft (+)
Vurderer å flytte langrutene fra Oslo: Vurderer å rømme fra flyavgiften (+)
- Anbefalt av DNtv:
Siste episode av DNs podkast:
Episode 11: Dette må du vite om "brexit", milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.
Følg markedet på DN Investor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.