På fredag ble det undertegnet en kontrakt på å selge en tomt i den kinesiske byen Hangzhou. Kjøperen betalte 12,32 milliarder yuan (15,6 milliarder kroner) kontant for den 570 mål store tomten. Dette gir en pris på 27,3 millioner kroner for ett mål – en ny rekord for byen.

Gjeldsfinansiert ekspansjon

Kinesiske eiendomsutviklere har økt gjeldsbelastningen. Bankene har forsøkt å holde igjen etter at prisene falt frem til i fjor høst. De siste månedene har aktiviteten tatt seg opp igjen – godt støttet av tiltak fra myndighetene for å opprettholde den økonomiske veksten.

Dette har ført til nye advarsler om at eiendomssektoren er i ferd med å skape nye bobler.

- Det er en ujevn prisoppgang med høy konkurranse for å sikre seg tomter i de største byene. Dette er en gjeldsfinansiert ekspansjon som kan svekke bærekraften for eiendomssektoren. Det er også en risiko for at det kan bli vanskeligere å få finansiering, sier kredittanalytiker Cindy Huang hos S&P Global Ratings til South China Morning Post.

Lokale bymyndigheter ønsker å hindre nye bobler i å utvikle seg med priskollapser og ubebodde leiligheter og tomme kjøpesentre. I Suzhou og Nanjing innførte bymyndighetene pristak på tomtesalg i forrige uke.

- Lokale myndigheter ønsker å sende et signal om at de forsøker å kjøle ned tomteprisene. Denne typen tiltak hjelper ikke på lengre sikt da dette er et marked som styres av tilbud og etterspørsel – og ikke offentlige tiltak av denne typen, sier analysesjef David Hong hos China Real Estate Information Corp (CREIC) til avisen.

 Vil stoppe tomtespekulasjon

Ifølge S&P Global Ratings hadde den kinesiske eiendomssektoren en omsetningsvekst på 60 prosent i årets fire første måneder sammenlignet med 2015. Balansene til eiendomsutviklerne er dominert av gjeld og situasjonen har bare forverret seg for dem.

Av 118 store tomter som er solgt til utbyggere i Kina i år betalte utviklere en overpris på over 100 prosent for over halvparten. Flere gikk til 400 prosent over prisantydning, ifølge CREIC.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua kommer med en advarsel i en kommentarartikkel som er publisert i en rekke kinesiske aviser og nettsteder den siste uken. Overivrige lokale bymyndigheter får skylden for å presse prisene i været.

«Tomtespekulasjon av lokale myndigheter må stanses», skriver Xinhua.

 Kopierer samme modell

Det er ikke bare i storbyene langs kysten det er tomtespekulasjon. I Gansu-provinsen er en ny by i ferd med å reise seg. Bulldosere har jevnet åser med jorden og det er bygd moderne veier, industriområder og forsteder. Det meste står tomt i Lanzhou New Area.

Gansu-provinsen hadde et bruttonasjonalprodukt på rundt 100 milliarder dollar i 2015. Samme år økte kredittveksten med 50 milliarder dollar, ifølge Wigram Capital Advisors i Beijing.

- Gansu viser i hvilken retning Kina er på vei mot. Det har vært en enorm kredittvekst og investeringer i prosjekter som ikke skaper en økonomisk avkastning, sier Rodney Jones hos Wigram til Washington Post.

Kinesiske eksperter oppfordrer sentralmyndighetene om å sette på bremsene.

- Urbanisering og modernisering er en prosess som finner sted på en naturlig måte. Hva de gjør her er å kopiere gamle utviklingsmodeller uten å ta hensyn til lokale forhold. En kan ikke tvinge dette til å skje eller la 1000 steder kopiere den samme modellen, sier professor Ding Wenfeng ved Chinese Academy of Governance til avisen.

Markedene

Etter en nervøs start på tirsdag morgen er det en bred oppgang ved de største asiatiske børsene. Shanghai-børsen leder med 2,2 prosent oppgang – den høyeste børsoppgangen siden 30. mars.

Hovedårsaken til oppgangen i Kina er en ny rapport fra Goldman Sachs hvor de mener det er en 70 prosent sannsynlighet for at kinesiske aksjer blir opptatt i verdensindeksen Morgan Stanley All Country Index (MSCI) i juni.

Nye økonomiske statistikker fra Japan viser overraskende høy aktivitet i industrien i april med en 0,3 prosent vekst sammenlignet med mars. Kjøpelysten hos forbrukerne er også tilbake med en vekst på 0,2 prosent. Det var forventet en nedgang i begge nøkkelstatistikkene.

 

Merkevarenes omdømme: Rett til bunns med Ryanair og McDonald's

Stein Erik Hagen i kamp mot salt og sukker: – Skal holde på med Orkla til jeg dør dnPlus

Statoils Petter Smart: Her klekket han ut milliardideen dnPlus

Se også:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:

 

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.