Det er nesten 40 år siden de første markedsøkonomiske eksperimentene startet i Shenzhen i Sør-Kina – på grensen til Hong Kong. Byen har vokst fra å være en småby til en av Kinas største og mest moderne byer. Eiendomsmarkedet koker.
- Blir verre og verre
Boligprisene i Kina økte med i gjennomsnitt 3,6 prosent i februar, viser offisielle statistikker som kom på fredag. Dette er den høyeste veksten i eiendomsprisene siden 2014 da myndighetene lyktes med å fjerne noe av trykket i hva som mange mente var en boble.
Spekulantene er tilbake i eiendomsmarkedet etter å ha bli brent på aksjemarkedet i 2015. Det er imidlertid store variasjoner. I de fleste små- og mellomstore byer med under én million innbyggere er det fortsatt krise. I storbyene langs kysten er situasjonen en helt annen.
I Shenzhen økte boligprisene med 56,9 prosent i februar sammenlignet med for ett år siden. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på nye boliger – i hovedsak leiligheter – er over fem ganger høyere enn landsgjennomsnittet og ligger på nesten 50000 yuan – vel 60000 kroner.
Det er blitt vanskelig for myndighetene å unngå bobler i eiendomsmarkedet. De kan ikke iverksette identiske tiltak for eiendomssektoren i hele landet slik det har vært vanlig tidligere.
- Forskjellene er store og alvorlige – og det blir bare verre. Situasjonen i førsterangs byer (de mest moderne byene) og fjerderangs byer (mindre provinsbyer) er forskjellig. Dette medfører utfordringer i utformingen av regelverket og reguleringer. Dette er et stort problem, sa Kinas boligstatsråd Chen Zhenggao på en pressekonferanse denne uken.
Kjøper ved prisvekst
Myndighetene er opptatt av å skape økonomisk vekst; målet er 6,5 til syv prosent i år. Eiendomssektoren er en viktig bidragsyter med en andel på 6,1 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt i 2015, ifølge offisielle statistikker. Andelen er høyere når underleverandører til boligmarkedet tas med.
Målet er å flytte flere kinesere inn til byene som en del av en urbaniseringsplan. Innen 2020 skal 60 prosent av kineserne bo i byer. Lokale myndigheter ønsker derimot å kunne føre sin egen politikk – uten innblanding fra sentralmyndighetene i Beijing.
- Eiendomsprisene er markedsstyrt. Hvis eiendomsprisene øker for raskt på grunn av høy etterspørsel må lokale myndigheter sørge for at det er økt tilbud, sier guvernør Liu Cigui i Hainan-provinsen – Kinas svar på Hawaii – til Wall Street Journal.
Ved utgangen av februar måned var det 739 millioner kvadratmeter usolgt boligareal i Kina – 15,7 prosent mer enn for 12 måneder siden.
- Dette er en avveining. På den ene siden ønsker de at folk i distriktene skal få kjøpe egen bolig. Det er behov for å støtte opp rundt boligprisene. Kinesere kjøper boliger når prisene stiger. Dette har en utilsiktet konsekvens da det sender eiendomsprisene høyere i førsterangs byer, sier analytiker Rosealea Yao hos Gavekal Dragonomics til næringslivsavisen.
Sultne på eiendom
Stemningen i eiendomsmarkedet har snudd på kort tid. I fjor sommer var 23 prosent av aksjene hos eiendomskonglomeratet China Vanke utlånt til spekulanter i form av «short-posisjoner». Denne uken er kun 3,3 prosent shortet, ifølge Markit.
«Shorting» gir mulighet til å tjene penger selv når aksjekursen faller. (Saken fortsetter under).
«En uventet appetitt for eiendomssektoren fra kinesiske forsikringsselskapet har ført til at shortselgere har foretatt en retrett fra sektoren. Fallende aksjekurser og deregulering har gitt økt interesse for eiendomsselskaper», skriver analytiker Relte Stephen Schutte hos Markit.
Aksjekursen på China Vanke har steget med nesten 20 prosent ved Hong Kong-børsen på en måned.
«Volatiliteten i de kinesiske markedene har ført til at kinesiske selskaper har vært ivrige etter å foreta oppkjøp i utlandet. Men dette har også ført til en økende etterspørsel etter investeringer i kinesiske eiendomsutviklere», ifølge Markit.
- En farlig cocktail
Det internasjonale eiendomsmeglerselskapet Knight Frank har publisert sin 2015-rapport for de globale eiendomsmarkedene. Denne viser at eiendomsprisene i Kina økte med 0,4 prosent i fjor. Nedgangen i det kinesiske eiendomsmarkedet begynte for to år siden.
Australia var fjorårets vinner med en vekst i eiendomsprisene på i gjennomsnitt 12,4 prosent – etterfulgt av Midtøsten med 6,7 prosent. I Europa økte prisene med i gjennomsnitt 3,7 prosent. I de 55 markedene som inngår i rapporten økte eiendomsprisene med i gjennomsnitt tre prosent.
Knight Frank forventer en lavere prisvekst i 2016 for det globale eiendomsmarkedet. ifølge CNBC.
«Verdensøkonomien har blandet en farlig cocktail bestående av lave oljepriser, en sterk dollar og en fortsatt nedgang i Kina», skriver Knight Frank i den dagsferske rapporten.
Oljeprisen har imidlertid tatt seg opp siden i januar, dollaren har svekket seg denne uken og kinesiske myndigheter lovet under Folkekongressen som nettopp ble avsluttet at den økonomiske veksten skal opprettholdes på 6,5 til syv prosent.
Markedene
Det er børsoppgang i hele Asia – med unntak av i Japan hvor en sterkere dollar sender kursene på eksportørene lavere. Sentralbanken har forsøkt å svekke den japanske valutaen, men siden det ble innført negativ rente i slutten av januar har den styrket seg fra rundt 120 yen mot dollaren til 111 på fredag.
Yenkursen har ikke vært sterkere mot amerikansk dollar siden høsten 2014.
Les også: Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå
Hold deg oppdatert på DN Investor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.