Den kinesiske postsparebanken, som har over 500 millioner kunder, gjør seg klar til årets største børsnotering.

Postal Savings Bank of China Co. vil søke om å bli børsnotert ved Hong Kong-børsen på torsdag, ifølge Reuters. China Securities Regulatory Commission gav klarsignal for børsnoteringen tidligere denne uken.

Børsnoteringen av den kinesiske postsparebanken vil bli den største siden det kinesiske internettselskapet Alibaba ble børsnotert i 2014. Alibaba hentet inn 25 milliarder dollar fra investorer før børsnoteringen.

Hittil i år har det vært svært få større børsnoteringer.

Emisjonstørke

Danske Dong Energy hentet inn 17,1 milliarder danske kroner i juni i forkant av hva som er den største børsnoteringen så langt i år. Den kinesiske storbankens børsnotering vil bli nesten fire ganger større.

Ifølge en oppdatert oversikt fra Dealogic er det foretatt emisjoner i forkant av børsnoteringer på 62,9 milliarder dollar hittil i år. Dette er 48 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

- Første halvår var forferdelig. Det kan ikke bli verre. Den eneste veien er opp for børsnoteringer, sier Venky Ganesan, som leder National Venture Capital Association og er direktør hos investeringsselskapet Menlo Ventures til San Francisco Chronicle.

Japan er det eneste markedet hvor det har vært en vekst i emisjoner og børsnoteringer. Dette skyldes lynmeldingstjenesten, som ble børsnotert Line i juli.

Emisjonstørken kan snart ta slutt.

- Her hos JP Morgan planlegger vi over 20 globale emisjoner i september. Emisjonsmarkedet har reist seg etter Brexit, sier leder for kapitalmarkedet hos den amerikanske finansinstitusjonene til CNBC.

En rekke amerikanske teknologiselskaper vurderer børsnotering i løpet av de neste kvartalene, blant annet fildelingstjenesten Dropbox.

Årets største børsnotering

Den kinesiske postsparebanken Postal Savings Bank of China Co. planlegger å hente inn mellom syv og åtte milliarder dollar (inntil 65 milliarder kroner) i en emisjon. Dette ligger an til å bli den største børsnoteringen i verden i 2016.

Postsparebanken har over 500 millioner kunder og rundt 40000 avdelinger og filialer spredt over hele Kina og har en større klientbase enn de statseide storbankene som ble børsnotert for 12-15 år siden.

- Banken har ambisjoner om å bli en moderne bank som alle andre. De tilbyr spareprodukter og kan gå vekk fra klientbasen de har på landsbygden, sier førsteamanuensis Dragon Tang ved University of Hong Kong til Wall Street Journal.

Investorer er svært skeptiske til kinesiske aksjer – og spesielt banksektoren hvor det antas å ligge store skjulte tap.

Postbanken har et stort avdelings- og filialnett, men den har også tatt en stor risiko ved å tilby såkalte «strukturerte spareprodukter» i gråmarkedet. Ifølge Bloomberg skal denne eksponeringen være på 953 milliarder yuan (1175 milliarder kroner).

Ifølge Wall Street Journal har det statseide verftet China State Shipbuilding Corp. tegnet seg for aksjer til to milliarder dollar. Målet er at inntil 80 prosent skal være garantert fra større investorer.

Private storinvestorer

Postsparebanken har forberedt børsnoteringen i nesten to år. I desember solgte den kinesiske staten 17 prosent av aksjene i banken for 7 milliarder dollar i hva som er den største private plasseringen av aksjer i kinesisk historie.

En gruppe investorer bestående av blant annet sveitsiske UBS Group, JP Morgan Chase og det singaporske investeringsselskapet Temasek Holdings sørget for det meste av investeringen. De to kinesiske internettselskapene Alibaba og Tencent har også tatt en mindre eierpost.

Kredittvurderingsselskapet Moody’s Investors Services har negative utsikter for den kinesiske banksektoren. Investorer har sendt aksjekursene på kinesiske banker ned i år.

Storbanken Industrial & Commercial Bank of China har en børsverdi som er på under 70 prosent av bokførte verdi.

Økning i misligholdte lån

Den kinesiske banksektoren har på under ti år blitt den største i verden. Kinesiske banker toppet oversikten over verdens største målt i børsverdi inntil for et par-tre år siden. Børsverdiene har stupt i frykt for hva som ligger skjult i balansene i form av råtne lån.

«Den har vært en av de mest lønnsomme sektorene, men de gode tidene kan være over. Som følge av avtagende økonomisk vekst og fallende inntekter møter bankene en økning i misligholdte lån. Selv om vi mener at Beijing fortsatt har kapasitet til å løse problemene, er risikoen for en bankkrise økende», skrev Amy Yuan Zhuang og Tuuli Koivu hos Nordea Markets i en rapport på den kinesiske banksektoren i sommer.

Markedene

Det er en nervøs dag ved de asiatiske børsene hvor det spriker i alle retninger i forkant av en viktig tale fra den amerikanske sentralbanksjefen på fredag.

«Markedene begynte å sjangle i løpet av natten. Investorer har begynt å posisjonere seg i tilfelle Janet Yellen følger i fotsporene til Stanley Fisher og blir mer haukete i tonen», skriver IG i morgenrapporten.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.