Alibabas grunnlegger Jack Ma har det siste året vært jevnlig på reiser til den amerikanske vestkysten. Han har ikke lagt skjul på at han ønsker å få kontroll over et større amerikansk filmstudio – tilsvarende hva japanske storselskaper gjorde for 25-30 år siden.
Eiendomsmogulen Wang Jianlin, som konkurrerer med Ma om å være Kinas rikeste, har kommet ham i forkjøpet.
Ligger langt bak USA
Hans selskap Dalian Wanda bekrefter på tirsdag at de har inngått en avtale om å kjøpe Hollywood-studioet Legendary Entertainment for 3,5 milliarder dollar (vel 30 milliarder kroner).
- Sammen vil Wanda og Legendary skape et helt nytt internasjonalt underholdningsselskap. Det er en fortløpende etterspørsel etter kvalitetsunderholdning over hele verden, og da spesielt i Kina. Vi vil slå sammen våre sterke sider og skape en enda bedre underholdningsopplevelse for folk over hele verden, sa styreformann Thomas Tull hos Legendary på en pressekonferanse i Beijing på tirsdag morgen.
Wang har ikke lagt skjul på at han har ambisjoner om å omgjøre hva som opprinnelig var et eiendomsselskap til et internasjonalt underholdningskonglomerat med fornøyelsesparker, kjøpesentre, hoteller, kinoer og filmstudioer.
Selskapet kjøpte den amerikanske kinokjeden AMC Entertainment i 2012 for 2,6 milliarder dollar.
- Legendarys produkter er åpenbart legendariske og vil helt sikkert føre til et oppsving for satsingen vår på reiseliv og kultur. Vi har mye å lære. Den kinesiske filmindustrien ligger 30 til 50 år bak USA, sa Wang.
Verdens største filmstudio i Kina
Wang blir sett på som en av Kinas mest internasjonale forretningsmenn. Han har foretatt en rekke oppkjøp i USA, Europa og Australia de siste fem årene. Hovedvirksomheten har vært i Kina, men ambisjonene er internasjonale.
- Vi er store i Kina, men det er ikke nok. Vi må ha en global visjon. Vi må posisjonere oss i det internasjonale landskapet. Noen få amerikanske selskaper har den posisjonen og vi vil være en del av det, sa Wang.
Wanda er i ferd med å bygge hva som skal være verdens største filmstudio i den kinesiske byen Qingdao over et område på nesten to kvadratkilometer.
Første fase vil åpne neste år og vil ha et bybilde som er tro kopi av Manhattan, et stort undervannsstudio og 30 lydstudioer.
- Oppkjøpet av Legendary gjør Wanda Film Holdings til det største filmselskapet i verden – målt i inntekter, sa Wang Jianlin.
Wanda har kjøpt Infront Sports & Media og har en eierpost i den spanske fotballklubben Club Atletico de Madrid.
Hollywood-ambisjonene er ikke av en ny dato.
– Vi skal kontrollere 20 prosent av verdens filmmarked, sa Wang til Bloomberg i 2014.
I 2014 kjøpte Wanda en større tomt midt i Hollywood til 1,2 milliarder dollar.
«Dette er det første skrittet inn i Hollywood», sa selskapet den gang.
Europeiske oppkjøp
Legendary har produsert filmer som Pacific Rim, Jurassic World og Godzilla. Disse har tjent gode penger fra det kinesiske markedet, hvor kinopublikum foretrekker actionfilmer. Flere store franchisefilmer med King Kong og Godzilla kommer frem mot 2020.
Billettinntektene ved kinesiske kinoer økte med 50 prosent i 2015 og ligger an til å gå forbi det amerikanske markedet i 2017, ifølge Los Angeles Times. Den siste Star Wars-filmen hadde premiere i Kina før helgen og har allerede hatt billettinntekter på 55 millioner dollar.
Det kinesiske selskapet jakter på flere oppkjøp, blant annet i Europa.
- Vi har sett på oppkjøp i Europa. Det har vært for dyrt. Men vi har tid til å vente, sa Wang.
Hollywood-studioer har samarbeidet med kinesiske selskaper de siste årene for å få finansiering – og markedstilgang. Alibaba investerte i den siste Mission Impossible-filmen med Tom Cruise i hovedrollen.
Legendary har samarbeidet med China Film for å produsere og finansiere science fiction-filmen «The Great Wall» med Matt Damon i hovedrollen. Denne har premiere i november.
Wang Jianlin har en formue på 32,7 milliarder dollar, ifølge den siste Forbes-oversikten. Han kjøpte nylig en privateiendom i Kensington Palace Gardens i London til 80 millioner pund (vel en milliard kroner).
Markedene
Etter markedsuro fra Kina i år har investorer prioritert fremvoksende aksjemarkeder i Sørøst-Asia på tirsdag. Det er en bred oppgang i nesten alle markedene – fra Jakarta til Manila. Tokyo-børsen var stengt på mandag, da de asiatiske aksjemarkene falt kraftig.
Den lave oljeprisen er godt nytt for fremvoksende land i Asia, som er nettoimportører av olje. Oljeprisen ligger på vel 31 dollar i asiatisk handel på tirsdag.
Det kommer en rekke viktige nøkkelstatistikker fra Kina de neste dagene. De økonomiske vekststatistikkene for fjerde kvartal – og 2015 – legges frem over helgen.
«Det er vanskelig å vurdere jobben kinesiske myndigheter gjør med å navigere gigantøkonomien gjennom en vanskelig omstillingsfase. For å komplisere dette ytterligere blir Kinas tiltak i beste fall ofte misforstått – og i verste fall oppleves med stor skepsis», skriver markedsøkonom Bernard Aw hos IG Markets i en morgenrapport.
DN Direkte følger markedene tett i hele dag. Få med deg det siste idet det skjer hos DN Direkte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.