Samtidig som det kinesiske internettselskapet Alibaba ble børsnotert ved New York kom det amerikanske selskapet Kynikos Associates med en advarsel rettet mot investorer som fortsatt investerer i Kina.

«Det kinesiske aksjemarkedet er ikke billig og globale risikoen har forverret seg for Kina», skriver selskapets leder Jim Chanos i en 30 siders rapport.

Savner innflytelse

Chanos er kjent for å være negativ til Kina og kinesiske selskaper. Han har tidligere identifisert kinesiske selskaper som har forfalsket regnskaper. Han er kritisk til Alibaba, som steg med over 38 prosent etter børsnoteringen på fredag.

«Alibabas driftsmarginer er vanskelig å komme til bunns i. La oss ikke glemme at Alibaba var en tyv», skriver han med henvisning til eventyrfortellingen «Ali Baba og de 40 røverne» fra «Tusen og én natt».

Det er kommet en rekke advarsler fra analytikere om at Alibabas selskapsstruktur er uoversiktlig og at for mye makt ligger hos den kinesiske ledelsen.

- Vi ønsker ikke å eie aksjer i et selskap hvor du som aksjonær ikke har innflytelse, sier sjefsinvesteringsstrateg Sany Lincoln hos BMO Asset Management til Marketwatch.

Shorter Kina-selskaper

De siste ukene er det kommet en rekke advarsler rettet mot mindre kjente børsnoterte kinesiske selskaper. Bak disse advarslene står ukjente bakmenn som sannsynligvis har posisjonert seg i selskaper i håp om at aksjekursene skal falle – såkalt «shorthandel».

Å shorte aksjer innebærer at det selges aksjer investorer ikke eier, for senere å kjøpe tilbake aksjene. Dette gir en mulighet for å kunne tjene penger på en fallende aksjekurs.

Flere børsnoterte kinesiske selskaper beskyldes for omfattende regnskapsfusk, blant annet Tianhe Chemicals, 21Vianet og Shenguan Holdings.

«Tianhe har fremstilt størrelsen og omfanget på virksomheten uriktig. De har gitt falske og villedende uttalelser til finansmarkedet. Dette er basert på mange måneder med feltundersøkelser og analyser fra det offentlige, gjennomført intervjuer og samtaler med kunder, konkurrenter og tidligere ansatte», skriver en gruppe som kaller seg Anonymous Analytics.

Store internasjonale finansinstitusjoner er svært forsiktige med å komme med kritiske analyser av børsnoterte kinesiske selskaper.

- Hvis du har analytiker som er basert i Kina er det fornuftig å være anonym. Noen av selskapene på fastlandet har en forhistorie med å iverksette represalier mot analytikere som kommer med negative analyser, sier short-selger Jon Carnes i et intervju med Reuters i dag.

Avslørte svindel

Tidligere tilsvarende analyser har flere ganger vist seg å holde stikk.

I 2011 ble det avslørt at flere selskaper, blant annet Sino Forest Group, hadde svindlet investorer. Selskapet, som var børsnotert i Canada, påstod de eide noen av de største skogsplantasjene i Kina.

Investorer ble påført tap på over 30 milliarder kroner da påstandene senere ble bekreftet. I 2011 førte negative analyser og avsløringer til tap for investorer på 21 milliarder dollar, ifølge Reuters.

Emerson Analytics, som er basert i Hong Kong, beskyldes næringsmiddelselskapet Shenguan Holdings for å ha forfalsket regnskapene.

«I 2013 blåste Shenguan opp omsetningen med minst 10 til 15 prosent og gjemte en dtel av råvarekostnadene. De faktiske råvarekostnadene er 124 prosent av de innrapporterte. Dette gjør at driftsmarginen i realiteten er på 19,8 prosent og ikke 52,4 prosent slik selskapet har innrapportert», skriver Emerson.

Skagen misfornøyd med Hyundai Motor

Den sørkoreanske bilprodusenten Hyundai Motor fikk i forrige uke tilslaget på å kjøpe en tomt i Seoul sentrum til over 65 milliarder kroner. Det skal bygges nytt hovedkontor, hoteller og et bilmuseum.

En rekke styremedlemmer i selskapet var ikke informert om forhandlingene og prisen ledelsen i selskapet var villig til å betale, ifølge intervjuer med Reuters.

Hyundai Motor er den største enkeltinvesteringen i Skagenfondenes Kon-Tiki A med 8,4 prosent. Fondet har hatt en avkastning på 5,8 prosent i år mot 12,6 prosent for referanseindeksen MSCI Emerging Markets Index.

Forvalterne av fondet er ikke fornøyd med beslutningen om å bruke 65 milliarder kroner på tomtekjøp.

«Mange globale investorer har sett på økt utbytte, tilbakekjøp av egne aksjer og bedre selskapsstyring som en av katalysatorene for god avkastning fra koreanske selskaper. Når Hyundai velger å bruke penger på å kjøpe en eiendom er investorene ikke spesielt fornøyde», skriver Skagen i ukesrapporten.

Hyundai Motor opplevde det største kursfallet på over tre år da nyheten ble kjent og børsverdien på bilprodusenten falt med 9,2 prosent.

«Skagens forvaltere er heller ikke fornøyd med denne situasjonen. Den uventede vendingen har igjen økt bekymringen for at Hyundai velger å bruke mange penger på eiendom fremfor å betale ut økte utbytter», skriver Skagen.

Skagenfondene vurderer å ta en ny vurdering på investeringene i Hyundai Motor.

Frykter økt risiko i finansmarkedene

Finansministre og sentralbanksjefer fra verdens 20 største økonomier møttes i Australia i helgen. De har forpliktet seg til et mål om å øke den globale verdiskapningen med 2000 milliarder dollar på fem år.

Samtidig sier gruppen at risikoen for uro i verdens finansmarkeder vil øke.

«Vi er fast bestemt på å øke den økonomiske veksten. Alle land er villige til å bruke våre makroøkonomiske verktøy – penge- og finanspolitisk, og via strukturpolitiske tiltak. Vi er nesten i rute – rundt 90 prosent, sa Australias finansminister Joe Hockey i en uttalelse.

G20-landene har foreslått over 1000 konkrete tiltak som må iverksettes for å øke den globale økonomiske veksten. Lave renter i Europa, USA og Japan utgjør en formidabel risiko for verdensøkonomien, ifølge G20.

«Vi er oppmerksomme på risikoen for at det bygges opp en overdreven risiko i finansmarkedene, spesielt slik det er nå med lav rente og lav volatilitet. Vi ønsker en styrking av de økonomiske forholdene i noen nøkkelland. Veksten i den globale økonomien er ujevn og tempoet som kreves for å skape sårt tiltrengte nye arbeidsplasser er for ujevn», sa G20-landene.

Topplederne i G20-gruppen møtes i november. Det forventes også at Russlands president Vladimir Putin blir invitert til tross for motstand fra USA og europesiske land.

Markedene

Det er nedgang ved alle de største aksjemarkedene i Asia i dag. Hovedårsaken er uklare signaler fra USA og Kina og frykt for at fremvoksende markeder ikke er forberedt på et høyere rentenivå.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16179,02 (-0,88%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23969,87 (-1,40%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2294,91 (-1,51%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2034,08 (-0,97%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9132,28 (-1,18%)

India, BSE Sensex: 26963,3 (-0,47%)

Thailand, SET Index: 1584,76 (-0,01%)

Singapore, Straits Times Index: 3299,05 (-0,18%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1846,31 (-0,17%)

Indonesia, Composite Index: 5223,18 (-0,08%)

Filippinene, SE Composite: 7293,75 (0,09%)

Australia, All Ordinaries: 5379,7 (-1,07%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no