Den økonomiske veksten i verdens 20 største økonomier forventes å bli flat i 2016-17, ifølge en ny rapport fra Moody’s Investor Services. De advarer om at flere sentralbanker har brukt opp mange av de tradisjonelle verktøyene.

«I land hvor offentlige budsjetter er rammet av lavere råvarepriser og fallende valutaer som skaper prisvekst, er det begrenset muligheter til å foreta seg noe. I Europa og Japan begrenser høy offentlig gjeld finanspolitikken. Effekten av flere runder med kvantitative lettelser blir testet», skriver Moody’s.

Økende risiko

I rapporten «Global Macro Outlook», som kom på torsdag, konkluderer Moody’s med at det er blitt en økende nedsiderisiko for den globale veksten de siste tre månedene.

Moody’s illustrerer dette med en flat kurve som viser den globale økonomiske veksten fra 2012 til 2015 på i gjennomsnitt 2,5 prosent. Moody’s har en liten tro på at veksten kan komme opp på 2,9 prosent i 2017, men innrømmer at det er betydelig nedsiderisiko.

Moody’s har tidligere identifisert Kina som en betydelig risiko for verdensøkonomien. De mener det ikke er blitt en forverring i verdens nest største økonomi sammenlignet med den forrige prognosen som kom i november.

«Vi antar kinesiske myndigheter vil fortsette å ta i bruk noen av de tilgjengelige virkemidlene for å tilrettelegge for en gradvis svekkelse i den økonomiske veksten. Vi forventer en vekst på 6,3 prosent i år og 6,1 prosent neste år etter en 6,9 prosent vekst i 2015», skriver Moody’s.

Økt volatilitet

Økonomene som står bak rapporten føler seg trygge på at kinesiske myndigheter vil klare å opprettholde en «robust vekst».

«De vil prioritere økonomisk og finansiell stabilitet. Dette vil i perioder ha en høyere prioritet enn en økonomisk rebalansering og reformer», ifølge Moody’s.

De tror nedgangen i Kina vil bli konsentrert i importkrevende tungindustri og føre til deflasjonspress som kan spre seg.

«Som et resultat av dette vil innvirkningen på resten av verden, målt i eksportverdien og overskudd som er skapt i Kina. Dette kan slå hardere ut enn den forventede veksten på over seks prosent i Kina og kan potensielt føre til ytterligere volatilitet på de globale finansmarkedene», skriver Moody’s.

Forventer lav oljepris

De fallende prisene på olje, jernmalm og andre råvarer har rammet land som Brasil, Sør-Afrika, Australia, Russland – og Norge – hardt. Moody’s trodde at oljeprisen ville ligge på i gjennomsnitt 53 dollar i 2016 for kun tre måneder siden.

Nå har de foretatt en kraftig nedjustering på 20 dollar og forventer at prisen for et fat vil ligge på 33 dollar i gjennomsnitt i 2016.

«Vi forventer en svak langsom prisøkning. Selv om tilbudet kuttes vil de store lagrene fortsatt tynge på prisene i noen tid. Det er nedsiderisiko til disse forutsetningene hvis en økning i den iranske produksjonen mer enn oppveier kutt som foretas andre steder», påpeker Moody’s.

Totalt er det lagret over 4,4 milliarder fat olje i verden. Ved inngangen til 2014 var lagerbeholdningene på under 3,7 milliarder fat – 100 millioner fat lavere enn gjennomsnittet fra 2008 til 2013.

«Hvis produksjonen kuttes med en million fat daglig i 2016 og 2017 vil en mer vanlig lagerbeholdning bli nådd tidlig i 2017. De store oljelagrene vil fortsette å tynge på prisen i flere kvartaler», skriver Moody’s.

Resesjonen fortsetter i 2016

Brasil vil fortsatt være i resesjon i 2016 med et fall i den økonomiske aktiviteten på rundt tre prosent. Det forventes en stabilisering først i 2017. Det samlede fallet i bruttonasjonalproduktet gjennom denne resesjonen vil være det største siden i alle fall 1980.

Den brasilianske valutaen svekket seg med 26 prosent i 2015 og har gjort brasilianske produkter mer konkurransedyktige. Eksportvolumet økte med 10,7 prosent i fjor. Inflasjonen i Brasil var på 11 prosent i januar – høyere enn reallønnsveksten.

Også i Russland forventer Moody’s at resesjonen vil fortsette gjennom 2016 med et fall i den økonomiske aktiviteten på 2,5 prosent. Veksten vil først komme i 2017, men da sannsynligvis på under en prosent.

«Nøkkelen for de russiske vekstutsiktene vil være investeringer», mener Moody’s.

Asiatiske lyspunkter

Moody’s har identifisert lyspunkter i flere av verdens 20 største økonomier – også hos tradisjonelle råvareland som Indonesia.

«Vi opprettholder vekstutsiktene på rundt 4,5 – 5 prosent i år og neste år. Dette er en lavere vekstrate enn gjennomsnittet de siste ti årene, men er en robust økning i bruttonasjonalprodukt per innbygger, justert for inflasjon i den lokale valutaen – i motsetning til hos mange andre råvareprodusenter», skriver Moody’s.

India er et land som nyter godt av lave råvarepriser. Import utgjør 5,9 prosent av bruttonasjonalprodukt. Moody’s tror den økonomiske veksten vil holde seg på rundt 7,5 prosent i år og i 2017.

«India er relativt sett mindre eksponert til eksterne faktorer, blant annet en svakere vekst i Kina og den globale kapitalstrømmen. De økonomiske utsiktene vil avgjøres av innenlandske forhold», skriver Moody’s.

Indiske forbrukere vil få en kraftig velstandsvekst frem til 2020.

«I de fem årene til slutten av tiåret forventer vi at bruttonasjonalprodukt per innbygger vil øke med 34 prosent i India, mot kun 3,6 prosent i fremvoksende G20-land (ekskludert Kina og India)», konkluderer Moody’s.

Markedene

Det er en positiv utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag formiddag. Dette følger utviklingen ved det amerikanske markedet på onsdag hvor det også var en oppgang ved børsene.

Oljeprisen fortsetter å øke i asiatisk handel etter oljerallyet i Europa og USA på onsdag. Nordsjøoljen Brent ligger på like under 35 dollar i asiatisk handel – 1,3 prosent høyere enn da handelen startet torsdag morgen.

DN Direkte inngår som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

 

Les også: - Vi kommer alle til å betale en fryktelig pris


Følg markedsutviklingen på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no