Marc Faber forutså børskrasjet i USA for nesten 30 år siden. Han er kjent for å identifisere svakheter i økonomier og verdipapirmarkeder. Han var sterkt kritisk til den amerikanske sentralbanken for 10-12 år siden – mens kredittboblen bygde seg opp i eiendomssektoren.

Faber blir ofte kritisert for å «rope ulv» og skremme investorer - uten at spådommene slår til. Da kinesiske myndigheter oppfordret småinvestorer om å investere i aksjer for ett år siden, var han tidlig ute med å komme med advarsler.

Kapitalflukt fra Kina

Oppgangen ved de kinesiske børsene fortsatte frem til panikken satte inn på forsommeren. Det ble full kollaps før myndigheten måtte trå til med støttetiltak og sette begrensninger på handelen.

Faber mener at den kinesiske økonomien står ved et veiskille.

- Vi har hatt kapitalflukt de siste åtte til ni månedene fra Kina, sier Faber i et intervju med Bloomberg Business.

Han er svært kritisk til internasjonale eksperter som han mener «snakker opp Kina».

- Jeg stoler mer på lokale som flytter rekordstore beløp vekk fra Kina, sier han.

Han er også skeptisk til de offisielle vekstratene for den kinesiske økonomien. Det er han ikke alene om.

- Eksporten faller, importen faller, industriproduksjonen faller og personbilsalget falt, selv om det har stabilisert seg. Mange økonomiske indikatorer er negative; godstrafikken på jernbanene er 17 prosent lavere. De sier at økonomien vokser med 6,9 prosent. Det stemmer ikke, sier han.

Massiv gjeld

Han mener at Kina er misforstått og at størrelsen på landet, som har en befolkning som er større enn Europa og USA til sammen, gjør at Kina er mer enn et land. Han trekker sammenligninger med USA hvor California var i en resesjon for 25 år siden og USA hadde økonomisk vekst.

- Deler av den kinesiske økonomien vokser, blant annet tjenesteytende sektor, men andre viktige deler av økonomien vokser ikke. Det er vanskelig å måle den økonomiske veksten i et så stort land, sier han.

Da den globale finanskrisen satte inn høsten 2008 stilte kinesiske myndigheter opp med tiltakspakker og lettelser. Dette førte til massive investeringer i blant annet eiendomssektoren.

- Hva vi har hatt i Kina, og dette er noe investorer må innse, er en kredittboble av episke proporsjoner. Jeg har lest økonomisk historie og har aldri tidligere sett kreditt som en andel av størrelsen på økonomien vokse så raskt som i Kina de siste syv årene, sier han.

Marc Faber fikk en doktorgrad i økonomi fra University of Zurich som 24-åring.

Indonesia inn i handelsfelleskap

Indonesias president Joko «Jokowi» Widodo bekreftet etter et møte med USAs president Barack Obama at han ønsker at Indonesia blir opptatt som medlem i handelsfellesskapet Trans-Pacific Partnership (TPP) sammen med USA, Japan og 10 andre land.

- Vi er den største økonomien i Sørøst-Asia. Vi planlegger å slå følge med de andre landene i TPP, sa Jokowi i Washington DC.

Han vil reise tilbake til Indonesia tidligere enn planlagt på grunn av de store skogbrannene som har røyklagt deler av Sørøst-Asia. Røyken har de siste dagene spredd seg til Indonesias hovedstad Jakarta.

Jokowi sa på en pressekonferanse at klimaendringer har spilt inn og ført til en forverring av årets skogbranner. Skogbrannene er påsatt for å rydde plantasjer før nyplanting.

Venter på Alibaba

Det kinesiske internettselskapet Alibaba, som ble børsnotert ved New York-børsen for vel ett år siden, legger frem kvartalsregnskapet før de amerikanske børsene åpner på tirsdag.

Analytikere forventer en resultatforbedring på 58 prosent sammenlignet med fjoråret til 4,8 milliarder yuan etter skatt, ifølge Wall Street Journal.

Alibaba har vært tilbakeholdne med å vokse internasjonalt, slik det ble antatt de ville gjøre etter børsnoteringen. De har foretatt enkelte investeringer i Kina og India, men investorer ønsker å se en helhetlig strategi.

Aksjekursen ble halvert fra november til september, men har tatt seg opp de siste tre-fire ukene. Alibaba har en børsverdi på 190 milliarder dollar.

 

Markedene

Minirallyer på mandag som kom etter at Kina satte ned renten i helgen er over. Nesten alle de asiatiske aksjemarkedene har falt på tirsdag og nå venter investorer på signaler fra den japanske sentralbanken på fredag.

En ny rapport viser at resultatene i den kinesiske industrisektoren fortsetter å falle.

«Den vedvarende nedgangen i omsetning og resultater kan føre til problemer for gjeldsrammede industribedrifter. Vi frykter at dette har et potensial til å spre seg inn i bank- og finanssektoren. For å avverge dette må det opprettholdes en sterk produksjonsvekst og være tilstrekkelig likviditet i banksektoren», skriver ING i en markedsrapport, ifølge CNBC.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no