Professor Etsuro Honda er en av arkitektene bak «Abenomics»-planen som har som hovedmål å skape prisvekst og dermed økt etterspørsel i den japanske økonomien. Dette tar tid og det er en vanskelig snuoperasjon å gjennomføre.
Etter at det på mandag ble bekreftet at Japan er inne i en teknisk resesjon etter to kvartaler med nedgang i den økonomiske aktiviteten, foreslår han å gi kontantutbetalinger og skattelettelser på 170 milliarder kroner.
- Det er absolutt nødvendig med mottiltak, sier Honda til Wall Street Journal.
Forsvarer «Abenomics»
Den økonomiske aktiviteten falt med 1,6 prosent i siste kvartal. Det var forventet en vekst på vel to prosent. Statsminister Shinzo Abe fastholder på strategien han la for to år siden.
- Vi har tatt tak i muligheten med å bli kvitt deflasjon. Vi kan ikke gi opp nå, sa Abe under en middag med koalisjonspartnerne i regjeringen på mandag kveld.
Abes kritikere mener at han burde ha ventet med å øke salgsskatten fra fem til åtte prosent. Skatteøkningen gjorde at japanske forbrukere har strammet inn. Det gjorde de også sist det ble gjennomført en tilsvarende økning på slutten av 1990-tallet.
Resultatet var det samme som i dag: resesjon.
Abe mener situasjonen i dag er annerledes. Siden han overtok styringen av Japan etter valget for knappe to år siden er nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen nesten fordoblet. Yenen har svekket seg fra 78 til 115 mot en amerikansk dollar og det er skapt en million nye arbeidsplasser.
En svak yenkurs har gjort Japan til et av de nye, trendy reisemålene for turister fra hele verden. Det er blitt relativt billig å feriere i Japan. Japan har også fjernet visumkravene fra en rekke asiatiske land. Nyrike asiater har flokket til Japan og lagt ingen penger i økonomien.
Storgevinst fra volatilitet
Investorer er tilbake ved Tokyo-børsen i dag etter at de solgte seg ned på mandag og sendte nøkkelindeksen Nikkei 225 tre prosent ned. Årsaken til den nye optimismen er utsikter til nye støttetiltak fra både regjeringen og sentralbanken.
Beregninger foretatt av Bloomberg viser at «Abenomics»-strategien til Abe har gitt investorer ved Tokyo-børsen en gevinst på 6800 milliarder kroner på to år.
- Det japanske aksjemarkedet har steget kraftig så gårsdagens sjokk skaper volatilitet. Markedets fokus nå er om Abe fortsatt vil få velgernes støtte og hvilke nye tiltak han vil komme med, sier strateg Isao Kubo hos Nissay Asset Management til Reuters.
Det forventes han vil oppløse underhuset senere i dag og avholde valg den 14. desember.
Investeringer gir halsbrann
Det har vært store svingninger ved Tokyo-børsen fra dag til dag. Det japanske markedet blir sett på som risikabelt, til tross for at aksjekursene i gjennomsnitt er nesten fordoblet siden høsten 2012.
- Vi har gitt opp det japanske aksjemarkedet. For investorer som har langsiktige mål ser du ikke på et marked som Japan for å investere. De har en tendens til å gi halsbrann, sier direktør for internasjonal investeringsstrategi hos Wells Fargo, Paul Christopher, til Bloomberg.
Investorer kan glede seg over nye tiltak, noe som forventes å svekke yenkursen og sende aksjekursene enda høyere. Spørsmålet er om dette vil skape vekst i den japanske økonomien.
- Det er svært sannsynlig at sentralbanken vil komme med lettelser en gang til. Det er også blitt tydelig at effekten av kvantitative og kvalitative lettelser for å få fart på økonomien er lav, sier sjeføkonom Yuichi Kodama hos Meiji Yasuda Life Insurance til Wall Street Journal.
Samsung kutter smarttelefonmodeller
Samsung har forsøkt å opprettholde markedsandelen i smarttelefonsegmentet ved å konkurrere med alle. Strategien har kostet selskapet dyrt. Resultatet ble halvert i forrige kvartal.
Samsung vil redusere antall nye modeller i 2015 med mellom 25 og 30 prosent sammenlignet med i år. Det er ikke kjent hvilke modeller som vil forsvinne.
Den nesten fem år gamle Galaxy-serien har konkurrert med Apples Iphone-modell, men salget har vært lavere enn forventet i år. Den nye Alpha-serien har derimot fått en bra mottakelse i markedet.
- Dette er på full tid. Dette vil sannsynligvis redusere Samsungs kostnader. Dette er nødvendig for å stabilisere marginene, sier analytiker Robert Cihra hos Evercore ISI til MarketWatch.
Driftsmarginen på smarttelefoner har vært over 15 prosent siden Samsung begynte å konkurrere effektivt i 2011 med Apple. I tredje kvartal falt denne til kun syv prosen.
De kinesiske konkurrentene, ledet av Xiamoi, er villige til å akseptere lavere marginer i bytte mot markedsandeler.
Samsung har nettopp flyttet 500 ingeniører vekk fra smarttelefondivisjonen til en ny divisjon som skal utvikle nye internettprodukter.
«Internet of things» består blant annet av kroppsnære teknologiprodukter som armbånd med sensorer, klokker og helseprodukter. Dette er et marked som vil være verdt 7100 milliarder dollar i 2020, ifølge analyseselskapet IDC.
- Dette er et marked som Samsung må ha. Det er for stort til å overse, sier direktør Neil Mawston hos Strategy Ananlytics til BusinessWeek.
Sparer 50 mrd. på bensinsubsidier
Indonesias nyvalgte president Joko “Jokowi” Widodo lovet å redusere energisubsidiene hvis han ble valgt. Han har holdt løftet. I dag ble drivstoffprisene satt opp med over 30 prosent. En liter bensin koster 4,7 kroner etter prisendringen.
Dette vil redusere statens subsidieregning med mer enn 50 milliarder kroner i 2015.
Jokowi sa i et intervju med Dagens Næringsliv i oktober at subsidiene koster den indonesiske staten over 170 milliarder kroner i året. Tidligere forsøk på å fjerne subsidiene har ført til store protester og sammenstøt.
- Vi er forberedt. Dette er nødvendig. Vi kan ikke subsidiere folk som har råd til å kjøpe biler. Besparelsene skal gå til å finansiere infrastruktur, helsetjenester og forbedre utdannelsessystemet i landet, sa Jokowi.
Den indonesiske økonomien vokste med fem prosent i tredje kvartal – det laveste nivået på over tre år. De høyere drivstoffprisene vil føre til at inflasjonen vil havne på 7,3 prosent i 2014.
Landets sentralbank sa i forrige uke at det kan bli nødvendig med en renteøkning for å håndtere prisveksten.
Markedene
Investorer er tilbake ved Tokyo-børsen og kjøper aksjer i forventning om at statsminister Shinzo Abe vil avholde nye valg i midten av desember. Dette gjør han for å få velgernes mandat til å fortsette reformarbeidet i regi av «Abenomics»-strategien.
Sony holder analytikerkonferanse og investorer tror at den nye strategien kan lykkes. Målet er at omsetningen fra filmdivisjonen skal opp til 11 milliarder dollar årlig innen tre år – 35 prosent høyere enn i år. Aksjekursen har steget med vel fem prosent i dag.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 17250,66 (1,60%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23619,75 (-0,75%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2463,76 (-0,42%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1965,38 (1,11%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 8832,42 (-0,59%)
India, BSE Sensex: 28425,07 (0,87%)
Thailand, SET Index: 1573,78 (0,30%)
Singapore, Straits Times Index: 3304,19 (0,47%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1811,03 (0,25%)
Indonesia, Composite Index: 5081,11 (0,53%)
Filippinene, SE Composite: 7267,73 (0,52%)
Australia, All Ordinaries: 5377,9 (-0,35%)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.