Anbang Insurance Group skapte overskrifter da de sikret seg det amerikanske prestisjehotellet Waldorf Astoria på Manhattan i New York for 1,95 milliarder dollar i 2015.

Eksperter mente at forsikringsselskapet overbetalte for å sikre seg et kjent landemerke – ikke ulikt hva japanske selskaper gjorde på 1980- og 1990-tallet da blant annet Mitsubishi kjøpte 51 prosent av Rockefeller Center i New York og den japanske golffanatikeren Minuro Isutani kjøpte Pebble Beach Golf Course ved Monterey i California.

Disse investeringene ble senere solgt med tap.

Hoteller til 180 mrd.

I helgen inngikk Anbang en avtale om å kjøpe Strategic Hotels & Resort fra det amerikanske investeringsselskapet Blackstone for 6,5 milliarder dollar. Noen av USAs mest legendariske hoteller inngår i porteføljen. Prisen er nesten en halv milliard dollar mer enn hva Blackstone, som blir sett på som en av verdens dyktigste investorer, betalte for tre måneder siden.

Blekket på intensjonsavtalen var nesten ikke tørket før Anbang kom med et nytt oppkjøpsforsøk på mandag. Målet er den amerikanskeide hotellkjeden Starwood Hotels, som eier 11 merkenavn, blant annet Sheraton, Westin, St. Regis og Le Meridien.

Ifølge CNBC og New York Times har det kinesiske forsikringsselskapet lagt inn et bud på 12,8 milliarder dollar på hotellkjeden. Marriott trodde de sikret seg hotellkjeden etter at det ble inngått en intensjonsavtale i november.

Avtalen er ikke ferdigforhandlet og aksjonærene i de to selskapene har frist på seg frem til 28. mars for å få en avtale på plass. Anbang ser en mulighet til å komme mellom de to selskapene og sikre seg Sheraton, ifølge CNBC.

Ifølge Reuters har Starwood sikret seg en avtale med Marriott om å forhandle med Anbang frem til den 18. mars. Hvis de sikrer seg Starwood vil Anbang ha investert 181 milliarder kroner i amerikanske hoteller.

Kapitalflukt

Anbang ble etablert så sent som i 2004 med en aksjekapital på 60 millioner dollar. Selskapet spesialiserte seg på bilforsikringer. 12 år senere forvalter selskapet 253 milliarder dollar.

Styreformann Wu Xiaohui syntes ikke den rekordhøye prisen på 1,95 milliarder dollar var for mye å betale for Waldorf Astoria.

- I mine øyne er dette veldig billig sammenlignet med tilsvarende muligheter i Beijing, sa han i et intervju i 2015. Nyhetsomtalen av kjøpet oversvømte internett i Kina. Dette brakte oss ekstra omtale og merkevareanerkjennelse – og nye forretningsmuligheter. Det er dette jeg kaller ringvirkninger, sa han under en konferanse på Harvard University i fjor.

Kinesiske selskaper er blitt oppfordret av myndighetene til å investere i utlandet. En svakere kinesisk vekst og en konkurransedyktig valuta gjør at investeringer i USA og Europa fremstår som billige for kinesiske investorer.

- Kapital ønsker å diversifisere vekk fra Kina. Dette er innenlandske investorer som tidligere har investert i Kina på grunn av høy avkastning. Nå er de blitt den drivende kraften bak kapitalflukt, sier professor Victor Shih ved University of California, San Diego til CNBC.

Kampen om å vinne

Sammen med eiendoms- og underholdningskonglomeratet Dalian Wanda er Anbang de største investorene i USA og Europa. Dalian Wanda er blitt den største operatøren av kinoer i USA og har kjøpt et Hollywood-studio i år.

Dalian Wanda, som kontrolleres av Kinas rikeste mann, eier hoteller og kjøpesentre i Kina og målet er å ekspandere i vestlige markeder med oppkjøp. Senest for to uker siden inngikk selskapet en avtale om å investere 3,3 milliarder dollar i et kombinert kjøpesenter og fornøyelsespark utenfor Paris.

Det er et åpent spørsmål om amerikanske konkurransemyndigheter og politikere vil tillate at det kinesiske forsikringsselskapet får kjøpe amerikanskeide hoteller for nesten 20 milliarder dollar.

USAs president Barack Obama bodde ikke på Waldorf Astoria ifjor under årsmøtet i FN, slik det har vært vanlig tidligere. Årsaken var sikkerhetshensyn og frykt for avlytting.

Anbangs styreformann har ikke lagt skjul på ambisjonene.

- Distansen vårt oppkjøpsteam har foretatt tilsvarer en rundreise mellom jorden og månen. Dette bekrefter investeringsprosessene våre. Vi må vinne den første kampen og hver kamp deretter da vi representerer kinesiske selskaper som satser internasjonalt, sa Wu i innlegget på Harvard.

Desperate kinesiske selskaper

Journalist og forfatter Andrew Ross Sorkin skrev i 2009 bestselgerboken «Too Big to Fail» om hvordan amerikanske banker og politikere reddet finanssystemet under finanskrisen i 2008. Han følger også kinesiske oppkjøp i USA tett som programleder på næringslivskanalen CNBC.

«Og så er det spørsmålet om hvordan Anbang, som ikke engang eksisterte for 15 år siden, kan betale for alt dette. De har riktignok vært en del av den lukrative «skyggebankvirksomheten» i Kina ved å tilby spareprodukter som lover høy avkastning. Noen analytikere er nervøse og spør om Anbang er i stand til å betale tilbake investorene sine da de har pløyd så store beløp inn i fast eiendom. Den kinesiske økonomien avkjøles og selskaper som Anbang er desperate etter å finne steder i utlandet hvor de kan investere», skriver Sorkin i New York Times.

Han minner om hva den legendariske Sony-grunnleggeren Akio Morita svarte da Japan ble beskyldt for å kjøpe opp USA på slutten av 1980-tallet.

- Hvis du ikke ønsker at Japan skal kjøpe det – ikke selg det, sa Morita.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene var i ventemodus før den japanske sentralbanken avsluttet todagersmøtet. Det kom ingen endringer i pengepolitikken.

Mangelen på overraskelser har sendt nøkkelindeksene i Asia lavere. Nøkkelindeksen ved Taipei-indeksen har falt med 1,6 prosent.

Manila-børsen er den eneste med en oppgang ved lunsjtider lokal tid.

Oljeprisen har falt med nesten en prosent i asiatisk handel. Nordsjøoljen brent ligger på 39,2 dollar.

Følg markedene på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.