16 amerikanske kongressrepresentanter har denne uken bedt om en full gjennomgang av det kinesiske selskapet Dalian Wandas investeringer i den amerikanske underholdningsindustrien i Hollywood.

Selskapet eier verdens største kinokjede og har kjøpt filmstudioet Legendary Entertainment.

Senest i forrige uke sa selskapets toppsjef – og Kinas rikeste mann – at han ønsker å kjøpe et av USAs største filmstudioer.

- For kineserne og Wanda dreier det seg om kun en ting: å tjene penger. Se på hva de gjør nå. Det er storfilmer, oppfølgere og fornøyelsesparker, sier en studiodirektør til nettstedet Deadline Hollywood.

Rekordstore investeringer

En ny oversikt fra Dealogic viser at internasjonale kinesiske oppkjøp og fusjoner passerte 170 milliarder dollar (1400 mrd. kroner) i årets ni første måneder. Dette er en ny rekord for Kina og 68 prosent høyere enn for ett år siden.

USA har tidligere ligget øverst på oversikten. De kinesiske oppkjøpene forventes å fortsette. Det er motstand i mange land mot kinesiske investeringer – spesielt innenfor sensitive områder som energi, infrastruktur og landbruk.

- Utenlandske regulatorer er mest sensitive og vil beskytte nasjonale interesser. Dette varierer fra landrettigheter til beskyttende næringer i Australia og sikkerhetsinteresser i land som USA, sier seniorpartner Keith Pogson hos konsulentselskapet EY til South China Morning Post.

ChemChina er i ferd med å fullføre oppkjøpet av det sveitsiske landbruksselskapet Syngenta. Dette er det største internasjonale oppkjøpet noensinne av et kinesisk selskap med en verdi på 46,7 milliarder dollar. Flere storoppkjøp er ventet.

Stanset oppkjøp

Den australske finansministeren stanset flere større kinesiske oppkjøp i år, blant annet av landbruksselskapet Kidman, som er Australias største private landeier. Årsaken var et flere av landområdene var nær australske forsvarsinstallasjoner.

- Vi vil fortsatt se at slike problemer dukker opp ettersom kinesiske selskaper fortsetter å investere i utlandet i stor skala. En eller to oppkjøp vil ikke føre til politiske reaksjoner, men med mange oppkjøp kommer reaksjonene. Dette blir åpenbart følsomme saker av politiske årsaker, sier Pogson.

Totalt har kinesiske selskaper annonsert 601 internasjonale oppkjøp frem til utgangen av september. I samme periode i fjor var det 441 oppkjøp.

Fra 2009 frem til i 2014 lå de årlige internasjonale oppkjøpene fra kinesiske selskaper på i gjennomsnitt 50 milliarder dollar i året.

Teknologioppkjøp

Senest på torsdag ble det kjent at den kinesiske pc-produsenten Lenovo, som er verdens største pc-produsent med en markedsandel på 21,3 prosent, vurderer å kjøpe den kinesiske konkurrenten Fujitsu. PC-salget falt med 4,5 prosent i andre kvartal til 62,4 millioner enheter.

Det er ti år siden Lenovo kjøpte pc-divisjonen til IBM i hva som da var det største kinesiske oppkjøpet av et amerikansk selskap. Flere større kinesiske oppkjøp i blant annet den amerikanske energi- og teknologisektoren er blitt stanset.

Det kinesiske selskapet Unisplendour forsøkte å kjøpe en større eierpost i amerikanske Western Digital tidligere i år til 3,8 milliarder dollar. Unisplendour trakk seg senere fra dette oppkjøpet etter at det kom signaler om at amerikanske sikkerhetsmyndigheter ikke ville godkjenne oppkjøpet.

Kritiserer reformer

Europeiske og amerikanske selskaper mener de ikke får samme markedstilgang til det kinesiske markedet. Det er ikke foretatt oppkjøp av samme størrelse i Kina som kinesiske selskaper har foretatt i industrilandene.

Den europeiske handelsforeningen i Kina kritiserer åpent den kinesiske holdningen og mener at det er mangel på reformer.

«Kina bør gjøre som Europa; tillate utenlandske investeringer og sørge for at dette støtter opp rundt økonomien. Dette er nødvendig hvis Kina ønsker å unngå å havne i en middelsinntektsfelle», skriver handelsforeningen i en rapport.

- Det virker som at Kina har en lang oppkjøpliste. Dette kan skape økt bekymring om at «røde Kina kjøper opp Europa». Det er normalt for et kinesisk selskap å kjøpe en flyplass i Europa, men det er helt utenkelig at et europeisk selskap kan gjøre det samme i Kina, sa handelsforeningens direktør Jörg Wuttke, som også er stedlig representant for det tyske industriselskapet BASF i Kina, til South China Morning Post nylig.

Markedene

De ledende nøkkelindeksene i Asia har startet dagen med en oppgang. Det er få nyheter fra Asia; investorer venter på de månedlige sysselsettingsstatistikkene fra USA som kommer på fredag.

Oljeprisen har holdt seg stabil i løpet av natten. Dette kommer etter at ukesrapporten fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, viste et fall i oljelagrene på tre millioner fat i forrige uke. Dette er femte uke på rad med et fall i oljelagrene.

Les også: Frykter at «røde Kina» kjøper Europa

 
Kinas nye gigantselskaper

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Jensen: - Strammere budsjett i år
Det er helt nødvendig å ha en ekspansiv finanspolitikk i Norge nå. Jeg vil legge fram et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa en våken finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag morgen.
04:08
Publisert:
 

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert: