Det er ikke bare de kinesiske børsene som har opplevd høy volatilitet de siste månedene. Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen falt med over 13 prosent fra begynnelsen av august til tross for at japanske selskaper leverer rekordresultater og myndighetene fastholder den økonomiske politikken.

Børsdyret har våknet

I formiddagstimene på onsdag har Nikkei-indeksen steget med 5,7 prosent. Det er svært sjelden at den japanske nøkkelindeksen har så store bevegelser på noen få handelstimer. Det har vært høy volatilitet siden midten av august i Japan.

Klokken 07.30 norsk tid, en halv time før børsen stenger, er oppgangen økt til 6,43 prosent. Og det stoppet ikke der, dagen endte med en kjempehopp på 7,71 prosent til 18.770,51 poeng, som er den største oppgangen siden finanskrisen herjet som verst i 2008.

Det er en kombinasjon av forventninger om nye pengeøkonomiske tiltak fra kinesiske myndigheter i høst, optimisme i USA og at tradere og investorer er tilbake for fullt fra sommerferien.

- Hva som skjer i Japan ligner mye på hva vi har sett i mer utviklede markeder de siste fire dagene. Det viser at børsdyret puster og ånder. Mye av dette skyldes avvikling av aksjehandler og fundamentale endringer, sier analysesjef Eric Liu ved Vanda Securities til CNBC.

Tatt igjen det tapte

Fallet i aksjekursene frem til i dag har ført til at Nikkei-indeksen var på et lavere nivå enn ved inngangen til 2015 da den åpnet på onsdag.

- Det er forventninger om nye tiltak fra Kina og en sterkere europeisk økonomi. Dette har ført til økt risikolyst. Endelig kan vi se en opptur igjen, sier direktør Chihiro Ohta ved SMBC Nikkei Securities til Bloomberg News.

Onsdagens børsrally ved Nikkei-børsen er det største siden mars 2011, ifølge japanske medier. Da hadde aksjekursene stupt i flere dager etter kjernekraftulykken ved Fukushima før investorer kom på banen.

Siden kjernekraftulykken har Nikkei-indeksen mer enn fordoblet seg.

Luksusproblem

Aktiviteten i den japanske økonomien falt i andre kvartal, men de siste revideringene av statistikkene viser at fallet ble mindre enn forventet. Det var forventet en svekkelse i økonomien på 1,6 prosent, men på tirsdag ble dette nedjustert til 1,2 prosent.

Statsråd Akira Amari, som har det overordnede ansvaret for den japanske økonomien, har fått et uventet luksusproblem: skatteinntektene til staten er blitt 4000 milliarder yen (1400 mrd. kroner) høyere enn budsjettet.

Spørsmålet er hvordan disse skal fordeles. Japan har den høyeste offentlige gjelden av noe industriland på 240 prosent av bruttonasjonalproduktet. Det er et mål for regjeringen å redusere gjelden.

- Finansdepartementet ønsker å bruke alle disse pengene til en finanspolitisk konsolidering. Men når vi ser på de globale økonomiske trendene kan den japanske økonomien ble negativt berørt. Så rundt halvparten av pengene kan bli brukt til å få fart på økonomien, sa Amari i et møte med utenlandske journalister, ifølge Financial Times.

Regjeringen, som ledes av statsminister Shinzo Abe, vurderer også økt støtte til familier.

- Det største problemet for den japanske økonomien er fødselsratene. Vi kan se på tiltak som gir folk trygghet til å ha to eller tre barn, sa Amari.

Fødselsraten i Japan er 1,42 barn for hver kvinne. For å opprettholde befolkningen er det nødvendig med en fødselsrate på 2,07 – et nivå Japan ikke har opplevd siden 1973, ifølge Japan Times.

Befolkningen har falt fra 130 millioner mennesker i 2009 til 126,8 millioner i fjor. Målet er å opprettholde en befolkning på 100 millioner i 2060, ifølge Japan Times. Japan har svært liten innvandring.

Markedene

Det er oppgang ved alle børsene i Asia onsdag formiddag – ledet av Japan, Sør-Korea og Kina.

Kinesiske meglerhus, finansinstitusjoner og teknologisektoren leder oppgangen i Kina. Dette er et håp om at investorer er på vei tilbake til aksjemarkedet.

Myndighetenes intervenering i det kinesiske aksjemarkedet har skremt profesjonelle investorer. Handelsvolumet i de to største futures-indeksene falt til rekordlave nivåer på tirsdag, ifølge Bloomberg News.

- Dette er ytterligere bevis for at kinesiske myndigheter ikke er klare til å forplikte seg til åpne handelsmarkeder. Å utvikle fullt fungerende finansmarkeder i Kina vil ta mange år, sier kapitalforvalter Tony Hann hos Blackfriars Asset Management til Bloomberg.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Frykten slipper taket på Wall Street
 

Kinas sentralbanksjef: - Korreksjonen i aksjemarkedet er nesten over  

morten.iversen@dn.no