De japanske investeringene i solenergiprosjekter kan gå forbi Kina i år og bli verdens største. Japanske og internasjonale finansinstitusjoner står klar med kapital og myndighetene stiller med subsidier.

Da jordskjelvet og tsunamien rammet kystområdene nord for Tokyo i mars 2011 ble et av de viktigste kjernekraftverkene ødelagt. Myndighetene ble tvunget til å stenge alle kjernekraftverkene for å oppgradere sikkerheten.

Dette har kostet den japanske økonomien dyrt. Japan har økt importen av kull, gass og olje kraftig for å erstatte kjernekraft som energikilde. Japan har hatt handelsunderskudd de siste 23 månedene. Før naturkatastrofen var det kun enkeltmåneder Japan fikk et underskudd i utenrikshandelen.

Større enn Kina

Myndighetene er fast bestemt på å åpne kjernekraftverkene og bygge nye. Solenergi er også i ferd med å gjøre et comeback. Ifølge en ny undersøkelse fra Bloomberg New Energy Finance ligger Japan an til å bygge ut mest ny solenergikapasitet i verden i år.

Deutsche Bank vil låne ut rundt en milliard dollar til seks solenergiprosjekter i Japan. Goldman Sachs er også på plass med finansiering. Det er de japanske finansinstitusjonene som tar det største løftet, ledet av Mizuho, Mitsubishi og Sumitomo Mitsui.

Det forventes at Japan vil bygge ut 10300 mega watt solenergikapasitet i år – mer enn Kina.

- Internasjonale investorer er opptatt av å komme inn i det japanske solenergimarkedet, men få har lykkes så langt. Det er ingen juridiske hindringer, men de japanske finansinstitusjonene har gode forbindelser. Det gjør det vanskelig for internasjonale aktører uten lokale partnere å gå inn i dette markedet, sier energianalytiker Takehiro Kawahara til Bloomberg.

Deutsche Bank har fått et gjennombrudd.

- Vi fikk henvendelser fra klienter som er interessert i solenergiprosjekter, men som har problemer med å få finansiering fra japanske banker. Lokale banker forlanger ofte at det benyttes japanske solcellepaneler. Dette ønsker ikke internasjonale selskaper da de er dyrere, sier direktør Hans Van Der Sande hos Deutsche Bank til Bloomberg.

«Som internetts barndom»

De største politiske partiene støtter omfattende energireformer som blant annet vil redusere innflytelsen til rundt 10 kraftselskaper i markedet. Fra 2016 skal kraftmarkedet åpnes for små aktører som investerer i egne solenergiprosjekter.

Dette har ført til et gullrush av investeringer.

- Situasjonen er som i internettets barndom hvor alle – fra frivillige organisasjoner til storselskaper – skulle bli internettleverandører. Det er vage forventninger om at det vil bli store muligheter i energisektoren, men det er uklart hva disse egentlig vil være, sier direktør Tetsunari Iida hos Institute for Sustainable Energy Policies til Japan Times.

Målet er at små kraftprodusenter skal forsyne 84 millioner hjem, selskaper og offentlige kontorer med energi. Dette er et marked myndighetene anslår er verdt rundt 7500 milliarder yen (460 milliarder kroner) i året.

Energiprisene i Japan er dobbelt så høye som i USA og ligger også høyere enn i Storbritannia og Frankrike. Panasonic har etablert et selskap som skal kjøpe energi fra små private kraftprodusenter som har investert i solcellepaneler – ofte private hjem.

Panasonic lover å betale en høyere pris enn dagens offentlige tariff.

- Vi forventer at energiproduksjonen fra private hjem øker kraftig de neste ti årene, sier Panasonic-direktør Yoshiyuki Furukawa til Japan Times.

Jevnt presidentvalg i Indonesia

Det indonesiske presidentvalget er underveis og de siste meningsmålingene tyder på et jevnt løp mellom de to kandidatene Joko «Jokowi» Widodo og Prabowo Subianto. Så sent som i mai ledet «Jokowi» klart på meningsmålingene.

- Det virker mer og mer sannsynlig som at Jokowi ikke vil vinne. Han ledet med 25 prosent på meningsmålingene og nå er han nede i rundt tre prosent. En tredjedel av velgerne sier de ikke har bestemt seg, sier analysesjef Mark Matthews hos Bank Julius Baer til CNBC.

Stabilt i Kina

De kinesiske produsentprisene falt med 1,1 prosent i mai – det største fallet på to år, ifølge National Bureau of Statistics. Samtidig økte konsumprisene med 2,3 prosent. Kjerneinflasjonen er lavere enn myndighetenes mål på 3,5 prosent.

Dette gjør at de har fleksibilitet til å igangsette nye tiltak hvis den økonomiske aktiviteten faller de neste månedene.

Dette virker lite trolig; de siste prognosene fra offentlige tenketanker og internasjonale finansinstitusjoner tyder på at Kina får en økonomisk vekst på rundt 7,5 prosent i år.

Lokalbanker har fått senket reservekravene de siste ukene og myndighetene har oppfordret til å øke utlånene måt enkeltbransjer. Handelstallene kommer i morgen og det forventes en eksportvekst på rundt 10 prosent sammenlignet med ifjor.

Markedene

De fleste asiatiske aksjemarkedene fortsetter fallet for tredje dag på rad og følger dermed de amerikanske aksjemarkedene fra tirsdag. Hong Kong-børsen har falt med 1,3 prosent.

Samleindeksen MSCI Asia Pacific Index er 0,7 prosent lavere i dag.

Verdien på verdens børsnoterte selskaper nådde en ny rekord i forrige uke. Ifølge Bloomberg passerte verdien 66000 milliarder dollar (410000 milliarder kroner) for første gang.

Prisene på asiatiske aksjer har vært på det høyeste på seks år– målt mot forventet avkastning de neste 12 månedene. Forholdstallet mellom pris og forventet avkastning (p/e) var på 13,5 på mandag.

Teknologiselskapene får blø i Asia, slik de også har gjort i USA denne uken. Kinesiske Tencent Holdings har falt med nesten tre prosent i dag. I Japan har Softbank og Sony ledet nedgangen i teknologisektoren.
 

Asiatiske aksjemarkeder (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15302,65 (-0,08%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23242,62 (-1,29%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2056,89 (-0,35%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1996,64 (-0,50%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9499,56 (-0,33%)

India, BSE Sensex: 25665,46 (0,32%)

Thailand, SET Index: 1505,82 (-0,12%)

Singapore, Straits Times Index: 3271,78 (-0,35%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1889,34 (-0,18%)

Indonesia, Composite Index: 5024,71 (0,00%)

Filippinene, SE Composite: 6895,73 (-0,77%)

Australia, All Ordinaries: 5445,1 (-0,98%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Utenlandske giganter sliter i Kina


  Asia i dag: Samsung møter veggen

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia