Det forventes at luftforurensningen i Beijing vil ligge på over ti ganger høyere enn faregrensen i alle fall frem til torsdag, ifølge Beijing's Municipal Bureau of Environmental Protection. Sikten i Beijing var i morgentimene på noen titalls meter, ifølge innbyggere i byen.

Farlig å være utendørs

I en forstad av Beijing ble det målt 976 mikrogram utslippspartikler (PM2.5) per kubikkmeter tirsdag morgen. Store deler av nordøstlige deler av Kina har «farlig» luftforurensning – den høyeste karakteristikken. Verdens helseorganisasjon (WHO) setter grensen ved 25 mikrogram PM2.5 per kubikkmeter luft.

En oversikt fra World Air Quality viser at det kun er noen av de vestlige provinsene i Kina som har en moderat forurensning denne uken.

Alle skoler i Beijing vil holde stengt til og med torsdag, da det forventes endringer i været med en kaldfront. Det er også lagt begrensninger på byggevirksomheten og bruk av biler i sentrumsområdet.

Et satellittbilde fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA fra forrige uke viser smogen som ligger over deler av Kina. Den siste uken har situasjonen blitt verre.

Redusert levealder

En undersøkelse fra Berkeley Earth viser at 17 prosent av alle dødsfall i Kina årlig skyldes luftforurensning. Dette utgjør 1,6 millioner mennesker årlig. Forskerne antar at 38 prosent av Kinas innbyggere jevnlig utsettes for luft som er farlig å puste inn.

«Da jeg sist var i Beijing var forurensningen på et farlig nivå. Hver time jeg ble eksponert til luftforurensningen reduserte min levealder med 20 minutter. Det er som om hver mann, kvinne og barn røyker 1,5 sigaretter i timen», sa forskningsdirektør Richard Muller.

Situasjonen i Beijing er verre på tirsdag enn da Muller var i byen.

Rød advarsel

Forurensningen var ille for en uke siden og myndighetene fikk kritikk på sosiale medier for at de ikke tok dette på alvor.

- Regjeringen undervurderte virkningen av smogen og feilbedømte reaksjonene hos folket forrige gang. De har lært av erfaringen og bestemte seg for å bruke den strengeste standarden for å redusere virkningen av smogen, sier miljøøkonom Shi Lei ved Renmin University i Beijing til Financial Times.

En «rød advarsel» gjør at skoler stenges, det legges begrensninger på aktiviteten på byggeplasser og ved fabrikker. Bruken av personbiler i Beijing skal reduseres med 30 prosent de neste dagene.

Kina har forpliktet seg til å redusere bruken av kull ved gamle kraftverk og modernisere stålkraftverk og andre industrianlegg i Kina.

- Kina har rettmessig fått skryt for politikken de har igangsatt for å takle klimaendringer. Den ekstraordinære luftforurensningen i Beijing viser akkurat nå nøyaktig hvor mye som gjenstår for at retningslinjene skal fungere i praksis, sier professor Alex Wang ved University of California (Los Angeles), til New York Times.

Kina-handel stuper

Det er ingen tegn som tyder på at den internasjonale kinesiske handelen er i ferd med å stabilisere seg. Novemberstatistikkene viser at eksporten falt med 6,8 prosent (målt i amerikanske dollar) og importen endte 8,7 prosent lavere enn for ett år siden.

Kina-økonomer hos Capital Economics tror på en utflating i løpet av kort tid av de kinesiske handelsstatistikkene.

- Sett fremover tror vi handelsaktiviteten vil ta seg opp de kommende kvartalene. Sterkere vekst hos Kinas handelspartnere bør økt eksporten og endringer i den økonomiske politikken i Kina bør føre til et oppsving i importen, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard i en kommentar.

Fallet i importverdiene skyldes ifølge Capital Economics kollapsen i råvareprisene, blant annet kull, jernmalm, olje og kobber.

Det kinesiske handelsoverskuddet falt med 50 milliarder yuan til 343 milliarder yuan (53,5 mrd. dollar) i november.

Japan ute av resesjon

De reviderte økonomiske statistikkene for tredje kvartal viser at Japan ikke havnet i en teknisk resesjon med to kvartaler med negativ vekst. Den japanske økonomien vokste med én prosent i siste kvartal.

- Høyere investeringer er årsaken til denne dramatiske endringen av vekstbildet. Etter revisjonen bidro investeringene til økonomisk vekst i stedet for å dra den ned. Private bruttoinvesteringer i fast realkapital vokste med 3,2 prosent på årsbasis. Det private forbruker i husholdningene var den beste nyheten. Den vokste med 1,5 prosent på årsbasis og bidro til 0,9 prosentpoeng vekst i tredje kvartal, sier seniorøkonom Amy Yuan Zhuang hos Nordea i en kommentar tirsdag morgen.

Nordea har nylig oppjustert vekstprognosene for Japan og tror ikke det blir nødvendig for den japanske sentralbanken å utvide de kvantitative lettelsene de neste to årene.

Markedene

Børsene faller i Asia på tirsdag formiddag lokal tid. Fallet i oljeprisen på 5,8 prosent de siste 24 timene har skapt ny nervøsitet og uro i finansmarkeder over hele verden.

- Det er bare å se på de amerikanske statistikkene for å se at dette er smertefullt. Husk at det koster rundt 60 dollar å produsere et fat skiferolje. Det er ikke profitabelt, sier investeringsdirektør Jonathan Baratt hos Ayer Alliance Securities til CNBCs "Asia Squawk Box" på tirsdag.

Referanseprisen på amerikansk råolje ligger på 37,5 dollar i asiatisk handel på tirsdag.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Følg oss på DN Direkte.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no
 

Iskremsjefen som kjemper mot issmelting og deler ut gratis is på klimatoppmøtet:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert: