«Sell in May and go away», er et gammelt råd til investorer om å kvitte seg med aksjer i mai for å unngå turbulens i løpet av sommermånedene. I år er dette rådet mer aktuelt enn på lang tid. Noen av verdens største investorer og pengeforvaltere følger rådet.

Ny Kina-frykt

Bank of America Merrill Lynch er ute med en ny rapport hvor de har tatt pulsen på de globale finansmarkedene. 168 fondsforvaltere, som kontrollerer over 500 milliarder dollar i investeringer, har fått komme med sine meninger. Kina og «Brexit» topper risikooversikten.

Over halvparten forventer en svakere økonomisk vekst i Kina. Dette kommer etter at den kinesiske økonomien leverte det svakeste vekstkvartalet siden 2009 i årets tre første måneder. Denne trenden forventes å fortsette.

Over en fjerdedel mener at en devaluering eller en finanskrise i Kina er den største risikoen for verdensøkonomien. 71 prosent av de spurte tror at sannsynligheten for at Storbritannia vil forlate EU og utløse en «Brexit» er «usannsynlig» eller «ikke sannsynlig i det hele tatt».

Ifølge Fund Manager Survey har forvalterne økt plasseringer i kontanter siden april. Denne andelen utgjør 5,5 prosent. Kun 12 prosent av de spurte sier de tar en høyere enn vanlig risiko i mai. Over halvparten av forvalterne er undervekt på aksjer.

Bank of America Merrill Lynch konkluderer med at investorer posisjonerer seg til en «sommer med sjokk» på finansmarkedene.

Soros kjøper gull

Foruten Kina og «Brexit» er det økt tvil om sentralbankene har ammunisjon nok igjen til å stabilisere verdensøkonomien.

«Det er en frykt for at en løs pengepolitikk ikke er nok til å tenne økonomien», ifølge den siste Fund Manager Survey fra Bank of America Merrill Lynch.

De siste fem ukene har institusjonelle investorer solgt seg kraftig ned i aksjer. Nedsalget på 44 milliarder dollar er det største siden 2011, ifølge Wall Street Journal.

Investoren George Soros, som har en formue på 24,5 milliarder dollar ifølge den siste Forbes-oversikten, har solgt seg kraftig ned på langsiktige aksjeinvesteringer Soros Fund Management satt på i april.

Dette kommer frem av en regulatorisk innrapportering fra selskapet.

«Denne innrapporteringen er viktig da de viser hva større investorer faktisk foretar seg med pengene. Alle kan si hva de vil, men det er hva de faktisk gjør med pengene som er viktig», sier konsernsjef Michele Closter hos HS Financial til Forbes Magazine.

Soros har økt eksponeringen i gull – både ved å kjøpe det edle metallet og ved å investere i gruveselskaper som sitter på konsesjoner til å utvinne gull, blant annet det børsnoterte selskapet Barrick Gold.

- Alle bør være bekymret

Soros advarte i april om at gjeldsoppbyggingen i Kina har «uhyggelige likhetstrekk» med finanskrisen i USA i 2008-09. Den kinesiske gjelden har økt fra 150 prosent av bruttonasjonalprodukt til 260 prosent på under 10 år.

Bankene har ikke identifisert problemfylte lån. Offisielt er de på 5,5 prosent av samlede utlån – en fordobling på to år. Det trengs fire ganger så mye gjeld å skape samme «mengde» økonomisk vekst nå sammenlignet med i 2008.

- Alle bør være bekymret for den kinesiske gjeldsoppbyggingen. Du kan ikke ha en økonomisk vekst på seks prosent samtidig som at balansen øker raskere. I fremtiden vil jeg foretrekke å se en økonomisk vekst på seks prosent med en form for gjeldsreduksjon, sier konsernsjef Laurence D. Fink hos investeringsselskapet BlackRock til Bloomberg.

BlackRock er verdens største pengeforvalter med ansvar for 4700 milliarder dollar på vegne av klienter. Fink sier han er «ganske positiv til Kina», men mener at den politiske ledelsen må være mer offensive og gjennomføre reformer.

Rundt 65 prosent av alle nye lån går til å betale renter på eksisterende lån, ifølge The Economist. Myndighetene brukte over 1500 milliarder kroner på å stabilisere aksjemarkedet etter kollapsen i fjor sommer.

«De er en gjennomgripende oppfatning om at Xi Jinping og regjeringen vil fortsette med å redde banker, låntakere og innskytere – ikke bare i Kina. Kina må tåle flere mislighold, flere mislykkede selskaper og la den økonomiske veksten falle. Dette blir tøft, men det er for sent for Kina at dette ikke blir smertefullt. Utfordringen nå er å avverge noe langt verre», skriver det internasjonale tidsskriftet på lederplass i siste utgave.

Markedene

Foreløpige økonomiske statistikker for årets tre første måneder viser at den japanske økonomien fikk en årsjustert vekst på 1,7 prosent. Konsensus lå på 0,3 prosent vekst og ved slutten av kvartalet trodde et flertall på en negativ utvikling i kvartalet.

Dette er gode nyheter for regjeringen og sentralbanken. Sentralbanken fikk kraftig kritikk i april da de ikke kom med nye tiltak slik det var forventet.

«Den japanske økonomien gjorde det bedre enn forventet i første kvartal. Dette redusere oddsene for at regjeringen vil utsette økningen av merverdiavgiften, som er satt til april neste år. Sentralbanken har fortsatt mye å gjøre før de når inflasjonsmålet på to prosent», skriver Capital Economics.

Privat forbruk utgjorde 1 prosentpoeng av veksten og offentlig forbruk sørget for 0,6 prosentpoeng. Den internasjonale handelen dro veksten ned. Det samme gjorde investeringer fra næringslivet.

Det er for det meste en nedgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene. Shenzhen-børsen leder med et fall i nøkkelindeksen på 2,5 prosent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv:
Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert:

- Høres ut som en kjempesatsing, men...
DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim om Siv Jensens stadige tapping av mer oljepenger.
01:35
Publisert: