Det har vært en svak optimisme i de asiatiske aksjemarkedene de siste par ukene. På onsdag steg nøkkelindeksene ved børsene i Shanghai og Tokyo med over fire prosent og oppgangen fortsetter på torsdag formiddag lokal tid. 

Verdifastsettelsen for globale aksjer ligger 18 prosent lavere enn gjennomsnittet siden 1994, ifølge Den danske bank.

Kinesiske myndigheter har siden i juli i fjor prøvd å stabilisere børsene i Shanghai og Shenzhen. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen stupte fra over 5000 til under 3000 i løpet av ti uker i fjor sommer. De siste par månedene har den ligget stabilt på under 3000.

- Se mot India

Internasjonale finansinstitusjoner har begynt å anbefale investorer om å ta en ny titt på asiatiske aksjemarkeder etter børsuroen. Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs er ute med nye anbefalinger.

«Indiske selskaper bør gi en tosifret avkastning målt i amerikanske dollar basert på forventninger om en resultatvekst på ti til 14 prosent», skriver Goldman Sachs i en ny analyse.

Indiske selskaper prises dyrere enn i andre fremvoksende markeder i Asia, men vekstmulighetene er bedre, påpeker Goldman Sachs. Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen har falt med 17 prosent de siste 12 månedene, men det har vært et byks i indeksen den siste uken. Dette kan fortsette.

«Selv med lave forventninger utmerker India seg sammenlignet med regionale sammenlignbare markeder hvor det forventes svak resultatvekst på i gjennomsnitt en prosent og valutasvekkelse i de fleste landene. Vi har en overvekt på India», skriver Goldman Sachs-analytikerne.

Japansk børsuro

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt fra 20000 til en foreløpig bunnotering på under 15000 i midten av februar. De siste tre ukene har indeksen steget med over 13 prosent.

Børsnoterte selskaper i Japan er i ferd med å avslutte et regnskapsår som vil bli et av de beste i historien for mange, blant annet bilprodusenten Toyota.

Verdens største pensjonsfond, japanske Government Pension Investment Fund, forvalter over 10500 milliarder kroner. Pensjonsfondet har fått endret fullmaktene og kan investere inntil 25 prosent i japanske aksjer.

Ved slutten av februar lå andelen på 21 prosent, ifølge Daiwa Securities. Ifølge meglerhuset kan pensjonsfondet kjøpe aksjer for 5300 milliarder yen – over 400 milliarder kroner.

Også Merrill Lynch antyder i en ny rapport at pensjonsfondet kan komme på banen og dermed sende kursene høyere på japanske aksjer.

«Pensjonsfondets investeringer i japanske aksjer kan godt underbygge prisene. Japanske aksjer er blitt presser på grunn av bekymring for den globale økonomien. Hvis aksjekursene fortsetter å svekkes vil pensjonsfondet sannsynligvis måtte foreta en justering av porteføljen», skriver Merrill Lynch, ifølge Bloomberg Business.

Det japanske pensjonsfondet hadde 22,8 prosent av kapitalen plassert i internasjonale aksjer ved årsskiftet og 50 prosent i japanske og utenlandske statspapirer.

Fall i aktiviteten

De fleste asiatiske landene opplevde et fall i eksporten i 2015. Foreløpige statistikker fra 2016 viser at dette fortsetter med full styrke. Den kinesiske eksporten falt med 11,2 prosent i januar og importen endte 18,8 prosent lavere – verre enn forventet.

Denne uken har innkjøpssjefsindeksene (pmi) for verdens største handelsnasjoner blitt lagt frem. De tyder på at situasjonen er svært alvorlig for land som er avhengig av produksjonsindustrien. Aktiviteten falt i 19 av 24 land, ifølge Markit, som utarbeider pmi-rapportene.

«Den globale produksjonssjefsindeksen falt fra 50,9 til 50 i januar. Det har vært i en nedadgående trend siden slutten av 2013 og er nå på det laveste nivået siden november 2012. Dette er et varselsignal for den globale økonomien og samsvarer med en global økonomisk vekst på kun rundt to prosent», skriver globaløkonom Nikita Shah hos Capital Economics i en ny rapport.

Den britiske storbanken HSBC, som er kraftig eksponert mot Kina og fremvoksende markeder i Asia, kommer med en advarsel ifølge Financial Times.

«Industriaktiviteten over hele verden fortsetter å falle. Asia merker det hardest. Handelsaktiviteten, som hadde et elendig år i 2015, fortsetter å slite og eksportordrene faller – spesielt i Kina. Dette er godt kjent, men også vestlige land mister dampen. Hva som er bekymringsfullt er at arbeidsgivere har begynt å kutte og det øker risikoen for svakere forbruk», skriver HSBCs analysesjef Frederic Neumann.

Nye modeller

Asiatiske land jakter på nye økonomiske modeller hvor de er mindre avhengige av eksport for å skape vekst og forbrukerne skal stå for en større del av den økonomiske aktiviteten. Det har vist seg vanskelig.

Den kinesiske innkjøpssjefsindeksen for tjenesteytende sektor falt fra 52,4 i januar til 51,2 i februar, ifølge Caixin-Markit-undersøkelsen som kom på torsdag. En måling på over 50 viser en vekst.

Kina har satt reformene på hold og satt inn nye tiltak, blant annet i form av en løsere utlånspolitikk, for å opprettholde en økonomisk vekstrate på 6,5 prosent i 2016.

Det er frykt for at dette skal føre til nye bobler og misligholdte lån i bankenes balanser. Eiendomsprisene i storbyen Shenzhen har økt med 52 prosent det siste året.

Markedene

Det er optimisme ved de fleste aksjemarkedene i Asia – med unntak av Hong Kong-børsen, hvor nøkkelindeksen har falt i formiddag lokal tid.

Sjekk ut DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

Les også: Asia i dag: Moody's negative til Kina

 
6 millioner oppsigelser i vente i Kina

Makroøkonom: Kina tør ikke å tillate en fullstendig valutakollaps  

Følg markedene på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.