Lokale myndigheter og kommuner i Kina får årlig sentrale bevilgninger for å finansiere lokale utbygginger og større prosjekter. Sentralmyndighetene i Beijing har slått hardt ned på korrupsjon og forlanger at bruken av pengene dokumenteres. Det er vanskelig for mange.

- Ikke noe har skjedd

Den økonomiske aktiviteten i Kina er betydelig lavere enn forventet. Spesielt i industrien er det store problemer med lav aktivitet og fallende produsentpriser. Eksporten har falt de siste månedene. Myndighetene har svart med å igangsette nye offentlige investeringer.

Lokalmyndighetene har ikke gjort jobben sin og sitter på store beløp de har fått bevilget, men ikke satt inn i økonomien. Ifølge Reuters kilder har sentralmyndighetene bedt om å få tilbakeført 1000 milliarder yuan (1350 mrd. kroner) som ikke er blitt brukt i henhold til planene.

- Lokalmyndighetene har bedt om penger. Pengene ble tildelt, men ikke noe har skjedd, sier en kilde til nyhetsbyrået.

Beløpet som skal sendes tilbake til Beijing er litt over den norske statens samlede inntekter på statsbudsjettet for 2015, som ble beregnet til 1329 milliarder kroner da budsjettet ble lagt frem i fjor høst.

Nye statistikker fra det kinesiske finansdepartementet viser en vekst i statens utgifter på 14,8 prosent i årets åtte første måneder sammenlignet med i fjor til over 13200 milliarder kroner, ifølge South China Morning Post. Inntektene økte med 7,4 prosent.

Øker investeringstakten

De «beslaglagte» pengene fra lokalmyndighetene vil bli satt inn andre steder i den kinesiske økonomien i håp om å skape ny aktivitet.

- Hvis den økonomiske veksten stabiliserer seg vil presset på kapitalflommen ut fra Kina og valutakursen reduseres. Mye tyder på at sentralmyndighetene vil øke investeringstakten, sier en fagøkonom ved en kinesisk bank til nyhetsbyrået.

Tidligere har lokale myndigheter lagt til side penger fra ett år for å finansiere større prosjekter i fremtiden. Dette er ulovlig.

Jakten på korrupte tjenestemenn har skapt frykt og handlingslammelse i kommuner, provinser og etater.

- På grunn av jakten på korrupsjon har ikke lokale tjenestemenn klart å utføre noe som helst, sier en annen kilde til Reuters.

Senest i forrige uke ble det gitt klarsignal fra National Development and Reform Commission (NDRC) om å igangsette infrastrukturprosjekter på til sammen 185 milliarder kroner. Det forventes flere tilsvarende prosjekter de neste ukene.

Den mektige kommisjonen, som har overoppsynet med den kinesiske økonomien, hadde en telefonkonferanse på mandag hvor det ble diskutert måter de kan stabilisere investeringsveksten, ifølge South China Morning Post.

Allerede om to uker vil en ny liste med godkjente prosjekter, fullfinansiert av sentralmyndighetene, være klar.

Amerikansk beslutningsvegring

Til tross for at fremvoksende land kan bli hardt rammet av en amerikansk renteøkning, ønsker mange en normalisering av den amerikanske rentepolitikken – jo raskere det skjer, jo bedre.

En renteøkning kan komme fra sentralbanken (Fed) denne uken.

- Vi mener amerikanske beslutningstagere er blitt forvirret over hva de skal gjøre. Denne usikkerheten har skapt utro. Situasjonen vil normaliseres jo tidligere Fed gjør et vedtak og deretter gir informasjon til markedet om en økning eller to til før de stopper, advarte Indonesias visesentralbanksjef Mirza Adityaswara til Financial Times i forrige uke.

I august kvittet internasjonale investorer seg med investeringer i fremvoksende markeder for 8,7 milliarder dollar, ifølge Institute of International Finance.

Røyklagt region

Røyk fra nesten 1000 indonesiske skogbranner har lagt seg som et tykt teppe over deler av Sørøst-Asia denne uken. I Singapore og Malaysia er luftkvaliteten «svært skadelig» med grenseverdier som ligger langt over hva som er forsvarlig og vanlig for regionen.

Mange skoler i begge landene har innstilt alle uteaktiviteter inntil luftkvaliteten bedrer seg. I Singapore ble mosjonsløpet «Race against cancer» avlyst på søndag på grunn av luftforurensningen.

Air Asia måtte kansellere eller omdirigere 29 fly i Malaysia på mandag. Andre flyselskaper har opplevd samme situasjon i Singapore, Thailand og Indonesia.

Indonesia har takket nei til hjelp fra nabolandene om å få kontroll på brannene, som er påsatt av farmere for å rydde landområder til plantasjer. Soldater er satt inn i slokningsarbeider.

Over 23000 mennesker har oppsøkt sykehusene på grunn av luftveisinfeksjoner i Indonesia.

Helgens Formula One-race i Singapore kan ble avlyst hvis luftkvaliteten ikke bedrer seg.

Markedene

Investorer ved asiatiske aksjemarkeder venter på signaler fra den amerikanske sentralbanken (Fed) på torsdag. Det er høy usikkerhet om det kommer en renteøkning i september eller om dette blir utsatt til desember.

Den japanske sentralbanken (BoJ) har avsluttet sitt møte og opprettholder dagens kurs og vil fortsette oppkjøp av statspapirer og risikofylte investeringer til 80000 milliarder yen (5500 mrd. kroner) i året.

Sentralbanken mener den japanske økonomien er på riktig kurs.

«Den japanske økonomien har fortsatt med en moderat oppgang. Eksporten og produksjonen er berørt av nedgangen i fremvoksende markedet», skriver BoJ i en pressemelding.

De kinesiske børsene i Shanghai og Shenzhen har falt på formiddagen og nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen nærmer seg det psykologisk viktige 3000-nivået. Dette skjer til tross for nye tiltak fra kinesiske myndigheter i form av investeringsprosjekter.

«Vanligvis vil forventninger om høyere veksttiltak føre til økt etterspørsel etter mindre selskaper og spekulative aksjer. Markedsaktører er ikke overbevist om at dette er en del av en større plan», skriver markedsstrateg Bernard Aw hos finansinstitusjonen IG.

Han tror at Kina vil presse på med en liberalisering av finanssektoren og legge til rette for at den kinesiske valutaen ble en global reservevaluta – i konkurranse med dollar, euro og yen.

«Å tillate internasjonale finansmyndigheter å handle i Kinas innenlandske valutamarked er det første skrittet for å øke utenlandske beholdninger av yuan som en del av valutareservene», skriver Aw i en oppdatert markedsrapport på tirsdag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no