Innkjøpssjefsindeksene tar pulsen på den kinesiske økonomien på en måte som har vist seg å være troverdig og gir et signal på hva som er i vente de neste månedene.

September-målingene fra Caixin/Markit viser at aktiviteten fortsetter å falle og er på det laveste siden 2009.

Pessimismen råder

Den private innkjøpssjefsindeksen for september viser en måling på 47,2. Over 50 markerer en vekst i aktiviteten. Nesten alle delindeksene bekrefter alvoret i situasjonen for Kina.

Caixin/Markit foretar undersøkelser rettet mot i hovedsak små- og mellomstore selskaper i Kina.

Ikke siden mars 2009, da finanskrisen fortsatt herjet med verdensøkonomien, har indeksen vært lavere.

Nye ordrer – både fra eksportmarkedene og det innenlandske markedet - falt kraftig i september, lagerbeholdningene bygger seg opp, de har færre antall ansatte og pessimismen råder hos selskaper som har tynne marginer.

Sjeføkonomen for selskapet som bearbeider spørreskjemaene og utarbeider den månedlige undersøkelsen peker på overkapasiteten i den kinesiske industrien som en viktig forklaring.

«Innkjøpssjefsindeksen endte litt lavere enn august. Dette indikerer fortsatt svakhet for produksjonsindustrien, selv om trykket i nedgangen er mindre nå. Industrien har nådd en kritisk fase i sin strukturelle transformasjon. Lunken etterspørsel er en viktig årsak til overkapasiteten i industrien og hvorfor bransjen ikke har klart å snu», sier He Fan hos Caixin/Markit i en pressemelding.

Inntakskostnadene er lavere på grunn av fallet i råvareprisene. På grunn av konkurransesituasjonen og overkapasitet er det kundene som får disse besparelsene og ikke fabrikkene.

Sikk-sakk

Det kinesiske aksjemarkedet holder stengt på torsdag i forbindelse med starten av nesten en uke med fridager. Dette gjør at investorer ikke får mulighet til å reagere på innkjøpssjefsindeksene, som tidligere har utløst store bevegelser i aksjemarkedet.

«Det globale risikosentimentet svinger mellom optimisme og pessimisme på en nesten daglig basis. Nervøse markedsaktører vurderer om volatiliteten fra i august er en erfaring rikere eller om det viser seg å være en forløper til større problemer. Markedene vil sannsynligvis fortsette i sikk-sakk inntil vi får et tydelig signal på en eller annen måte», skriver seniorøkonom Sharon Zollner hos banken ANZ i en markedsrapport.

Innkjøpssjefsindeksen for tjenesteytende sektor falt fra 51,5 til 50,5 i september måned – det laveste nivået på 14 måneder.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen for produsentene endte svakt opp, men ligger under 50-nivået. Større, statlige produsenter inngår i denne undersøkelsen og disse har dratt nytte av pengepolitiske lettelser i Kina de siste månedene.

Kinesisk reisefeber

Myndighetene har oppfordret selskaper om å gi ansatte fri de neste 10 dagene i forbindelse med «Golden Week» for å markere at kommunistpartiet tok makten i den 1. oktober 1949. Det vil forhåpentligvis føre til økt forbruk.

Det forventes at mange millioner kinesere vil reise utenlands. Sør-Korea, Japan og Thailand er favoritter, men mange vil også reise til Europa og USA. USA har forenklet visumprosedyrene for kinesiske turister. USA har utstedt 68 prosent flere visumer i år.

Ingen bruker så mye penger som de kinesiske turistene når de besøker USA. I følge California Travel and Tourism Commission legger de igjen over 6000 dollar i den amerikanske økonomien hver.

I fjor reiste 116 millioner kinesere på ferie til utlandet. Dette antallet forventes å øke til 242 millioner i 2024, ifølge prognoser fra CEIC.

«Det er nesten like mange som befolkningen i Indonesia – eller Tyskland, Iran og Egypt tilsammen», påpeker Kina-økonom Frederic Neumann hos HSBC i en ny rapport, ifølge Fortune Magazine.

Dette er en ny trend som skyldes økt velstand og kjøpekraft hos den kinesiske middelklassen. Antall kinesere som legger turen til Japan er mer enn firedoblet på tre år.

Fordoblet handelsoverskudd

Den sørkoreanske handelen med omverdenen fortsetter å falle kraftig. August-statistikkene ble lagt frem på torsdag. Disse viser eksporten falt med 8,3 prosent og importen stupte med 21,8 prosent sammenlignet med i fjor.

Dette førte til en fordobling i handelsoverskuddet til nesten ni milliarder dollar – det nest høyeste noensinne.

Lavere etterspørsel etter sørkoreanske produkter fra Kina og EU ligger bak. Fallet i importen skyldes også lavere råvarepriser, men sørkoreanske eksportører sliter for tiden.

Markedene

Det er svak optimisme i de asiatiske aksjemarkedene – ledet av Tokyo-børsen. Tankan-rapporten, som tar pulsen på japansk næringsliv en gang i kvartalet, viser at større japanske selskaper er mindre optimistiske enn hva som var forventet.

Det er foreløpig ingen panikk, men de holder igjen med å foreta større kapitalinvesteringer.

De kinesiske markedene holder stengt frem til neste uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

– Dessverre er situasjonen beksvart

Senterpartiet mest frem på ny måling

Trump vil returnere alle syriske flyktninger

Se DNTV: Dette er Model X

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert: